Pitkäikäisyys on suomalainen menestystarina, jota on tavoiteltu hartaasti – Gerontologian professori Marja Jylhä: ”Nyt näyttää siltä, ettei maamme haluakaan sitä”

Elämme yhä pidempään ja yhä parempikuntoisina. Koronakeskusteluista tutuksi tulleen gerontologian professorin Marja Jylhän mukaan pitkäikäisyyden saavuttaminen ei silti ole pelkkää menestystarinaa. Ikääntyneiden palvelut ovat ajautuneet huonoon tilaan ja Jylhä laittaisi ne kokonaan uusiksi. Uudessa kirjassaan Jylhä kertoo myös, keitä ovat myöhäiskeski-ikäiset ja miksi heillä on annettavaa.

Ihmisten elinikä on pidentynyt jo satoja vuosia. Silti vanhuuden venyminen on uusi asia, sillä pitkään eliniän piteneminen tarkoitti lapsikuolleisuuden laskemista. Gerontologian professori Marja Jylhä toteaa, ettei yhteiskunta ole täysin sopeutunut muutokseen.

21.11.2021 7:40

Aamulehti

Ettei kuoltaisi nuorena eikä oltaisi sairaita. Sitä Suomi on aina tavoitellut.

Tässä tavoitteessaan Suomi on myös erinomaisesti onnistunut. Ihmiset elävät yhä pidempään ja yhä parempikuntoisina. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hyvin vanhojen ihmisten määrä nousee ja kuolema siirtyy yhä vanhempaan ikään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut