Päätös tuli: Tampereen yliopiston tilapäätökset takaisin valmisteluun – näin hallituksen puheenjohtaja kommentoi - Uutiset - Aamulehti

Päätös tuli: Tampereen yliopiston tilapäätökset takaisin valmisteluun – näin hallituksen puheenjohtaja kommentoi

Sorsapuistoon oli kokoontunut pari sataa opiskelijaa mielenosoitukseen samalla, kun yliopiston hallituksen kokous alkoi viereisessä Tampere-talossa.

Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtaja ja Carcotec oyj:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin sai kukkia yliopiston hallituksen kokouksessa, koska hänelle tulee vuoden lopussa kolme vuotta täyteen yliopiston hallituksessa. Hallitus istui kokoushuoneessa aamuyhdeksästä lähtien perjantaina 12. marraskuuta. Kello 15 päätökseksi kerrottiin, että paljon puhutut tilapäätökset siirtyvät takaisin valmisteluun

12.11. 11:31 | Päivitetty 12.11. 17:10

Aamulehti

Tampereen yliopiston tilapäätökset siirtyvät takaisin valmisteluun.

Tampereen yliopiston hallitus kokoontui perjantai-aamuna kello 9.15 Tampere-talon VIP-tiloihin käsittelemään yliopiston tilanvähennyssuunnitelmaa.

Hallituksen kokous loppui kello 15. Yliopiston rehtori Mari Wallsin mukaan hallitus haluaa kuulla yhteisöä laajemmin ennen lopullisten päätösten tekemistä. Rehtori Walls toimii hallituksen esittelijänä.

Tilatoimenpideohjelman ensimmäinen valmisteltava osa, joka ulottuu 2025 vuoteen otetaan tässä vaiheessa entistä tarkempaan valmisteluun.

Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlinin mukaan hallitus haluaa nyt varmistua siitä, että kaikkia yliopistoyhteisössä on asiasta kuultu.

”20. joulukuuta päätämme sitten seuraavista askelista”, Herlin kertoo Aamulehdelle hallituksen kokouksen jälkeen.

Miten hallituksessa suhtauduttiin tilatoimenpideohjelman noin 30 prosentin tilanvähennysesitykseen?

”Luulen kyllä, että ei siitä ole sinänsä yhteisössä erimielisyyttä. Kaikki dekaanit esimerkiksi olivat sitä mieltä, että tilaa on yllin kyllin ja he mieluummin keskittyisivät siihen, että tutkimus- ja opetusresurssit ovat kohdallaan. Sinänsä tuosta äsken mainitusta periaatteesta ei näytä vallitsevan erimielisyyttä”, Herlin sanoo.

Tilatoimenpideohjelma pitää siis valmistella entistä tarkemmin ja kuulla yhteisöä entistä paremmin?

”Juuri näin”, Herlin sanoo.

Tilanvähennyssuunnitelma on saanut terävää kritiikkiä niin opiskelijoilta, tiedekunnilta, konsistorilta kuin professoreilta. Ennen hallituksen kokouksen alkua Tampere-talon pääsisäänkäynnin viereiseen Sorsapuistoon oli kokoontunut arviolta pari sataa opiskelijaa mielenosoitukseen tilavähennyssuunnitelmaa vastaan.

”Olemme todella tyytyväisiä”

Tampereen ylioppilaskunnan (Trey) puheenjohtaja Iirs Taubert kertoo, että tilapäätösten siirtyminen takaisin valmisteluun oli toivottua. ”Olemme todella tyytyväisiä, että tämä lähti takaisin valmisteluun. Toki harmillista on sinällään se, että osa päätöksistä tehdään tämän vuoden lopulla, joten aika tiivis aikataulu tulee tähän, että yhteisöä voidaan kuulla lisää ja voidaan selvittää lisää tiloista luopumisen vaikutusta ja sitä, minne toiminnot siirretään.”

Taubert uskoo, ettei tiloista vähentämisen määrä muutu mitenkään oleellisesti, vaikka tilapäätös siirtyi takaisin valmisteluun. ”Totta kai toivoisin, ettei tiloista luovuttaisi näin suurella kädellä näin nopealla aikataululla, mutta vaikuttaa olevan aika sellainen tahtotila, että säästötavoitteissa halutaan pysyä ja tilavähennyksiä halutaan ruveta tekemään suhteellisen pian.”

”En usko sen olevan realistista, että tilavähennyksistä luovuttaisiin radikaalisesti. Toivon totta kai, että tarkastellaan uusiksi ja että sen tarkastelun perusteella voisi joitain muutoksia tulla.”

Yliopiston rehtori Mari Walls toimi esittelijänä hallitukselle. Hän kertoi hieman jälkeen kello 15:n perjantaina, että tilapäätösasia palautuu käsiteltäväksi.

Esitys tilojen vähentämisestä

Tampereen yliopiston hallitus käsitteli esityksen yliopiston tilojen vähentämisestä kokouksessaan perjantaina 12. marraskuuta. Päätös oli, että asia siirtyy takaisin valmisteluun.

Kahdestatoista alustavasta suunnitelmasta malli ”VE7” täyttää yliopiston asettamat tavoitteet parhaiten.

Mallissa yliopisto luopuu keskustakampuksen Linna-kirjastosta ja sen viereisestä Virta-rakennuksesta sekä Hervannan kampuksen Festia-rakennuksesta vuoteen 2030 mennessä.

Suunnitelma vähentää yliopiston käytöstä aluksi 27 100 neliötä. Vuoteen 2030 mennessä neliöitä lähtisi 66 900. Se pienentää yliopiston tiloja 29 prosentilla.

Laajaa kritiikkiä

Tampereen yliopiston monijäsenisen akateemisen hallintoelimen, konsistorin puheenjohtajisto totesi tiedotteessaan tilanvähennyssuunnitelmasta Tampereen yliopiston henkilöstölle aiemmin viikolla seuraavasti:

”Hallitukselle tuodaan nyt päätettäväksi konkreettinen esitys, jossa toimitiloja supistetaan noin 30 prosenttia. Eri vaihtoehtoja tai niiden asianmukaisia perusteluja ei ole esitelty konsistorille, tiedekunnille, ylioppilaskunnalle tai yliopistoyhteisölle, vaan pyydetyt lausunnot ovat vastauksia yleisemmän tason kysymyksiin, kuten hallituksen kokousmateriaalin liitteistä käy ilmi. Jos toimitiloja supistetaan n. 30 prosenttia, tutkijoiden työhuoneet ja opetustilat sekä opiskelijoiden muut tilat vähenevät vastaavasti. Näin merkittävän päätöksen perusteluissa tulisi ehdottomasti olla selkeä suunnitelma siitä, missä työntekijät tekevät työnsä ja opiskelijat opiskelevat tilojen supistamisen jälkeen.”

Katso video opiskelijoiden mielenosoituksesta:

Tampereen yliopiston opiskelijat rullaavat perjantai-aamun mielenosoituksessaan panderollia, jossa lukee ”Me opiskelijat olemme hyvin pettyneitä”. Kuvanottohetkellä Tampereen yliopiston hallituksen kokous on juuri alkanut taustalla näkyvässä Tampere-talossa.

Myös yliopiston professorineuvoston puheenjohtaja Pertti Alasuutari ja varapuheenjohtaja Arri Priimägi ottivat tällä viikolla kantaa tilanvähennyssuunnitelmaan kirjeessään yliopiston rehtori Mari Wallsille:

”Nykyinen esitys toimenpideohjelmaksi kohdistuu voimakkaasti erityisesti yliopiston keskustakampukseen, jonka tiloista säilyisi vain 60 prosenttia. Samalla tuodaan esiin, että ’keskustakampusta kehitetään koko yliopiston näyteikkunana ja sydämenä’ mikä vaikuttaa haastavalta suhteutettuna noin radikaaleihin tilaleikkauksiin. Hervannassa nykyisistä tiloista säilyisi 82 prosenttia ja Kaupissa 93 prosenttia. Ehdotettuihin leikkauksiin ei ole tilaohjelmassa esitetty konkreettisia perusteluja, kuten laskelmia. Olisikin syytä arvioida tarkasti leikkausten vaikutukset yliopistomme opetukseen ja tutkimukseen, joiden laatuun esimerkiksi keskustakampuksen 40 prosentin leikkaukset vaikuttaisivat merkittävästi. Kyse ei ole siitä, että keskustakampusta pääasiassa siirrettäisiin Hervantaan tai Kauppiin, vaan sielläkin tilojen käyttöä tiivistetään.”

Mieltään aamulla osoittaneet opiskelijat toivovat tilanvähennyssuunnitelmaa palautettavaksi laajaan keskusteluun. Aamulehden haastattelemat opiskelijat totesivat mielenosoituksessa, että heidän kanssaan ei ole aiheesta tarpeeksi keskusteltu.

Opiskelijat eivät pitäneet myöskään oikeudenmukaisena sitä, että korkeaa palkkaa nauttivat hallituksen jäsenet päättävät suoraan opiskelijoihin vaikuttavista tila-asioista heitä kunnolla kuulematta.

Oikaisu 12.11.2021 kello 12.08: Jutussa puhuttiin alun perin virheellisesti, että luopumissuunnitelmat koskisivat Arvo-rakennusta. Todellisuudessa kyseessä on Virta-rakennus.

Päivitys 12.11.2021 kello 12.16: Lisätty juttuun tieto, että tilavähennyssuunnitelmaa käsitellään kokouksessa esityslistan viimeisenä asiana.

Päivitys 12.11.2021 kello 15.18: Päivitetty juttuun tuoreimmat tiedot hallituksen päätöksestä.

Päivitys 12.11.2021 kello 16.40: Päivitetty juttuun Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtajan Ilkka Herlinin kommentit hallituksen päätöksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut