Rovaniemellä havaittiin 1,5 magnitudin maanjäristys, paikallisilta havaintoja kovasta äänestä - Uutiset - Aamulehti

Rovaniemellä havaittiin 1,5 magnitudin maan­järistys, paikallisilta havaintoja kovasta äänestä

Seismologian instituutti kertoo saaneensa lukuisilta paikallisilta havaintoja tapauksesta.

6.11. 22:01

Rovaniemellä havaittiin lauantai-iltana maanjäristys, kertoo Seismologian instituutti verkkosivuillaan. Järistyksen magnitudi oli noin 1,5 ja se tapahtui noin viiden kilometrin syvyydessä. Järistyksestä kertoi aiemmin Iltalehti.

Instituutin seismologin Tuija Luhdan mukaan kyseisen magnitudin järistykset eivät yleensä aiheuta esimerkiksi talojen tärinää, vaan pikemminkin kovaa ääntä. ”Järistys on ollut sellainen, että ihmiset sen huomasivat. Ilmeisesti Rovaniemelläkin on kuultu sen ääni.”

Instituutti on saanut lukuisilta paikallisilta havaintoja tapauksesta.

Järistyskeskus sijaitsi noin viiden kilometrin päässä Joulupukin pajakylästä, instituutti kertoo.

Tarkempi analyysi tapauksesta valmistuu maanantaina. Luhdan mukaan analyysissa tarkentuu järistyksen paikka ja voimakkuus, mutta kovin suuria muutoksia ei ole odotettavissa.

Järistys näkyi erittäin selvästi lähimmässä seismisen aseman rekisteröinnissä. Lähin asema on alle kymmenen kilometrin päässä järistyskeskuksesta.

Instituutin mukaan Suomessa tapahtuvia maanjäristyksiä rekisteröidään vuosittain useita kymmeniä. Järistykset ovat suhteellisen heikkoja, magnitudiltaan 0–4.

Luhdan mukaan Rovaniemen maanjäristyksen voimakkuutta vastaavia järistyksiä tapahtuu Suomessa useita vuodessa. Tällä kertaa järistys oli kuitenkin helposti havaittavissa, koska se osui lähelle asutusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut