MTV: Ähtärin pandoja uhkaa palautus Kiinaan - Uutiset - Aamulehti

MTV: Ähtärin pandoja uhkaa palautus Kiinaan – Näin eläinpuiston toimitusjohtaja kommentoi: ”Vaikea yhtälö”

MTV:n mukaan pandat on uhattu palauttaa Kiinaan, jos suomalainen yrityselämä ei riennä apuun.

MTV:n uutisten mukaan Ähtärin eläinpuiston pandoja uhkaa palautus Kiinaan. Näin urospanda Hua Bao eli tutummin Pyry otti rennosti ja maisteli ruokaansa huhtikuussa 2018.

5.11. 18:18 | Päivitetty 5.11. 22:08

Ähtärin eläinpuiston pandoja Lumia ja Pyryä uhkaa palautus Kiinaan mahdollisesti jo vuodenvaihteen jälkeen, mikäli puisto ei saa taloudellista tukea. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV:n uutiset.

Eläintarhan toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo STT:lle, että tilanne on selvityksen alla.

”Tämä vaihtoehto on olemassa, mikäli emme saa talouttamme tasapainoon” Väliaho kertoo sähköpostitse.

Väliahon mukaan Ähtärin eläinpuisto on saamassa vain 200  000 euroa valtion lupaamasta 1,5 miljoonan tukisummasta.

”Tuntuu pahalta, että olemme jääneet kovin yksin” Väliaho kertoo.

”Kun tähän takaiskuun lisää koronan tuoman syvän lommon ja koko puiston määräaikaisen ovien sulkemisen, on selvää, että on vastuullista pyrkiä ratkaisemaan tämä vaikea yhtälö tavalla tai toisella.”

Osana säästötoimenpiteitä eläinpuistossa on käynnistetty yt-neuvottelut, joissa yritetään löytää säästökohteita ja kartoittaa, mistä lisätuottoja olisi mahdollista hankkia.

MTV:n uutisten näkemän sähköpostiviestin mukaan eläinpuiston taloudellinen tilanne on pandojen laadukkaan ylläpitämisen takaamiseksi vakavasti uhattuna. MTV:n mukaan sähköpostiviesti olisi lähetetty Suomi-Kiina-kauppayhdistyksen jäsenyrityksille, joilta eläinpuisto yrittää saada tukea pandojen suojeluun.

Eläinpuistolla on jo pidempään ollut taloudellisia vaikeuksia. Pandojen palauttaminen oli viimeksi otsikoissa kesällä 2020. Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen vuonna 2018. Pandakaksikko on Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella.

Kaupunginjohtaja myöntää taloushaasteet

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki kommentoi eläinpuiston ja pandojen tilannetta Aamulehdelle perjantai-iltana.

”Pandojen palauttaminen ei ole tässä tilanteessa täysin poissuljettu vaihtoehto, sillä eläinpuistolla on omat taloudelliset haasteet olemassa. Tulot ja menot on saatava kohtaamaan kestävällä tavalla.”

Pienimäki kuitenkin muistuttaa, ettei asiassa ole tehty päätöksiä eikä hänen tiedossaan ollut, että pandojen palauttamisella olisi uhkailtu.

”Pandat tuovat meille paljon asiakkaita, mutta ne ovat myös valtavan ison kuluerä”, Pienimäki muistuttaa.

Eläinpuiston taloudelle oli suuri takaisku, kun valtion viime vuoden lisätalousarviossa lupaama miljoonaluokan avustus jäi saamatta. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan 1,5 miljoonan euron suuruinen tuki olisi ollut valtiontukisäädösten vastainen ja tukisumma putosi 200 000 euroon.

Kaupunginjohtaja Pienimäki mainitsee MTV:n tavoin eläinpuiston pyrkimykset löytää pandoille sponsoreita suomalaisista Kiinan markkinoilla toimivista yrityksistä.

"Kovin rauhallista on sillä rintamalla ollut.”

Onko pandojen kohtalolle jotain takarajaa?

”Mitä nopeammin sen parempi, mutta mitään tulipalokiirettä ei ole. Toivottavaa olisi, että vuoden loppuun mennessä asiat selviäisivät”.

Päivitys 5.11. kello 21.50: lisätty eläinpuiston toimitusjohtajan kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut