Naiset puuttuvat tulokärjestä lähes täysin: Katso tästä Suomen eniten tienanneet, lista päivittyy jatkuvasti – Mikko Kodisoja kovatuloisin - Uutiset - Aamulehti

Naiset puuttuvat tulokärjestä lähes täysin: Katso tästä Suomen eniten tienanneet, lista päivittyy jatkuvasti – Mikko Kodisoja kovatuloisin

Verottajan medialistan tulokärki oli vuonna 2020 Supercellin jättänyt Mikko Kodisoja.

10.11. 8:06

Aamulehti

Tuloverotuksen julkiset tiedot vuodelta 2020 on julkaistu. Listalla ovat mukana henkilöt, jotka eivät ole kieltäneet tietojensa luovuttamista medialle.

Tiedot tarkentuvat keskiviikon aikana, kun Aamulehti yhdessä Sanoman medioiden kanssa päivittää puuttuvia tietoja verokoneeseen ja uutisoi tulokärjestä.

Verottajan luovuttamien tietojen mukaan Suomen suurituloisin oli viime vuonna peliyhtiö Supercellillä rikastunut Mikko Kodisoja. Hän sai ansio- ja pääomatuloa yhteensä noin 93,5 miljoonaa euroa. Toisena oli Supercellin Ilkka Paananen 86,7 miljoonan euron verotettavilla tuloilla.

Kodisoja maksoi veroja yhteensä yli 33,8 miljoonaa ja Paananen noin 32 miljoonaa euroa. Supercell-kaksikko oli myös sekä ansiotulojen että pääomatulojen kärjessä. Paananen sai verotettua ansiotuloa 14,2 miljoonaa ja Kodisoja 12,3 miljoonaa euroa.

Pääomatuloissa he olivat omassa luokassaan. Kodisojalle verotettua pääomatuloa kertyi 81,2 miljoonaa ja Paanaselle 72,5 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Supercelliltä lähtenyt Kodisoja toimii nykyisin perustamassaan Fireframe-elokuvastudiossa.

Katso yli 100 000 euroa tienanneet Aamulehden verokoneesta aamulehti.fi/verokone.

Tulokärjessä uusi nimi

Suurituloisimpien listan kärkipuolella ovat myös ainakin Heikki Herlin ja Joni Kettunen, jotka ovat tällä tietoa sijoilla kolme ja neljä. Herlinin yhteenlasketut tulot olivat 28,3 miljoonaa ja Kettusen 27,9 miljoonaa euroa.

Heikki Herlin on edesmenneen Niklas Herlinin poika ja tämän perillisenä Cargotecin, Alma Median ja Oriolan suuromistaja. Jyväskyläläinen Kettunen puolestaan rikastui sykeanalyysiin erikoistuneen Firstbeat Analytics -yhtiön myynnillä urheilukelloistaan tunnetulle Garminille. Hän on keskisuomalaisena myös tämänhetkisen tulokärjen parhaiten tienannut ei-uusimaalainen.

Yhteenlaskettujen tulojen viidentenä on tällä tietoa ohjelmistoyhtiö Supermetricsin perustaja ja toimitusjohtaja Mikael Thuneberg.

Tämänhetkiseen kärkikymmenikköön mahtuu kolme henkilöä Uudenmaan ulkopuolelta: Kettusen ohella toinen keskisuomalainen, jyväskyläläisyrittäjä Matti Häll, sekä varsinaissuomalainen Juha Tommila, joka ponnahti tulokuninkaiden joukkoon tietojärjestelmä- ja talouspalveluita tuottavan Starian myynnillä.

Vuonna 1990 syntynyt Heikki Herlin on tulokärjen nuorin. Samaa ikäluokkaa olevista kärkikymmenikköön ylsi myös vuonna 1988 syntynyt Tuomo Riekki, joka on muun muassa Facebook-mainontaan erikoistuneen teknologiayhtiö Smartly.io Solutionsin perustaja. Hän ja yhtiön toimitusjohtaja ja perustajakumppani Kristo Ovaska saivat kumpikin yli 23 miljoonan euron tulot yhtiön osake-enemmistön myynnistä.

Naiset puuttuvat tulokärjestä lähes tyystin

Suomen suurituloisimpien joukossa on yhä vähän naisia. Verottajan luovuttamien ja median verottajalta pyytämien tietojen mukaan sadan suurituloisimman joukossa oli viime vuonna alle kymmenen naista, joista ensimmäinen löytyy vasta noin sijalta 34.

Suomen suurituloisin nainen oli viime vuonna mediakonserni Sanoman hallituksessa istuva uusimaalainen Rafaela Seppälä. Hän tienasi verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä noin 7,1 miljoonaa euroa.

Toiseksi suurituloisin nainen oli viime vuonna makeisyhtiö Fazerin omistajasukuun kuuluva Majlen Fazer Uudeltamaalta. Hänen verotetut ansio- ja pääomatulonsa olivat yhteensä noin 6,5 miljoonaa euroa.

Suurituloisimpien naisten joukossa olivat myös uusimaalainen Päivi Merkkiniemi, varsinaissuomalainen Kirsti Nurminen, Helene Albäck Pohjanmaalta, uusimaalaiset Helene von Retting, Susanne Jyllilä-Vertingans ja Elisabeth Sohlberg sekä Maria Ruola Varsinais-Suomesta.

Ansiotulojen kärkikymmenikköön nousi tällä tietoa yksi nainen, mediakonserni Sanoman alankomaalainen toimitusjohtaja Susan Duinhoven. Hänen verotettavat ansiotulonsa olivat reilut 3,4 miljoonaa euroa, millä irtosi tämänhetkisen ansiotulokärjen yhdeksäs sija.

Verotietojen julkaisun vastustaminen

Medialle luovutettavilta verotietojen listoilta puuttuu tuloverotuksen julkiset tiedot niistä henkilöistä, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovutusta ja joiden pyynnön Verohallinto on hyväksynyt.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mahdollistaa tietojen luovutuksen vastustamisen.

Ensimmäiset vastustamispyynnöt tehtiin 2019, jolloin poistoa vuoden 2018 verotiedoista pyysi 231 ihmistä koko maassa.

Viime vuonna poistoa vuoden 2019 tiedoista pyysi yli 4 000 ihmistä.

Aamulehti julkaisee piilotettuja verotietoja, koska verottajan kanta on vastoin lainsäätäjän tahtoa ja kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Verotiedot antavat tietoa siitä, miten erilaisissa ammateissa ansaitaan, kuinka erilaisista työtehtävistä ja suorituksista palkitaan, miten suurituloiset ovat vaurastuneet, millaisia vaurastumisen mahdollisuuksia ylipäätään on olemassa ja millä tavalla verotaakka jakautuu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut