Aamulehden verokone 2021: Katso yli 100 000 euroa tienanneet - Uutiset - Aamulehti

Aamulehden verokoneessa nyt mukana 1 800 piilotettua nimeä – Tässä ovat yli 100 000 euroa tienanneet: katso, löydätkö tuttuja nimiä

Aamulehden verokone on julkaistu. Löydät koneesta yli 100 000 euroa tienanneet vuodelta 2020. Tiedot täydentyvät päivän aikana, kun nimensä piilottaneiden tietoja selvitetään.

10.11. 8:11 | Päivitetty 11.11. 8:56

Aamulehti

Aamulehden verokone on nyt päivitetty tuoreilla vuoden 2020 tiedoilla. Pääset koneeseen osoitteessa aamulehti.fi/verokone.

Lue lisää: Miten Pirkanmaan 30 kovatuloisinta tienasivat miljoonansa? Tämän me tiedämme heistä nyt: näin he tienasivat ja maksoivat veroja

Verokonetta on nyt päivitetty noin 1 800 uudella nimellä. Koneeseen lisätyt henkilöt ovat pyytäneet verottajalta tietojensa poistamista medialle lähetettävistä suurituloisimpien suomalaisten listoista.

Kaikkiaan verottaja on suostunut 2 332 henkilön tietojen poistamiseen. Saimme kerättyä koneeseen lähes kaikki puuttuvat nimet yli 100 000 euroa tienanneista. Osa vastustaneista tienasi tätä rajaa vähemmän ja osa heistä oli alaikäisiä.

Verokoneessa kerrotaan henkilön verotettavat ansio- ja pääomatulot sekä maksetut verot. Ansiotulot ovat yleensä tavallista palkkaa tai esimerkiksi eläkettä. Pääomatuloa saa esimerkiksi yrityksen tai arvopapereiden myynnistä, osingoista tai vuokratuloista.

Verotietojen julkaisun vastustaminen

Medialle luovutettavilta verotietojen listoilta puuttuu tuloverotuksen julkiset tiedot niistä henkilöistä, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovutusta ja joiden pyynnön Verohallinto on hyväksynyt.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mahdollistaa tietojen luovutuksen vastustamisen.

Ensimmäiset vastustamispyynnöt tehtiin 2019, jolloin poistoa vuoden 2018 verotiedoista pyysi 231 ihmistä koko maassa.

Viime vuonna poistoa vuoden 2019 tiedoista pyysi yli 4 000 ihmistä.

Aamulehti julkaisee piilotettuja verotietoja, koska verottajan kanta on vastoin lainsäätäjän tahtoa ja kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Verotiedot antavat tietoa siitä, miten erilaisissa ammateissa ansaitaan, kuinka erilaisista työtehtävistä ja suorituksista palkitaan, miten suurituloiset ovat vaurastuneet, millaisia vaurastumisen mahdollisuuksia ylipäätään on olemassa ja millä tavalla verotaakka jakautuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut