Sulkavuoren puhdistamon hinta-arvio nousi yli 20 miljoonaa euroa - Uutiset - Aamulehti

Sulkavuoren keskuspuhdistamo maksaa yli 25 miljoonaa euroa arvioitua enemmän – Toimitusjohtaja: ”Tällä pärjätään, jos hintojen nousu taittuu”

Kustannusarvion nousu johtuu rakennuskustannusten yleisestä kasvusta. Rakenneteräksen, betonin ja sähkökaapeleiden hinnat ovat nousseet 20–40 prosenttia. Omistajilta ei kuitenkaan tarvita lisää rahaa hankkeeseen.

Tampereen seudun keskuspuhdistamon toimitusjohtaja Timo Heinonen uskoo, että uusi kustannusarvio kattaa aika tarkasti sen, mitä puhdistamo kokonaisuudessaan maksaa. Heinonen kuvattuna helmikuussa 2019 tunnelien louhintojen alkaessa.

1.11. 18:49

Aamulehti

Tampereen seudun Sulkavuoreen rakenteilla olevan jätevedenpuhdistamon hinta-arvio on noussut 27,7 miljoonalla eurolla. Uuden arvion mukaan keskuspuhdistamo maksaa kaikkinensa 346 miljoonaa euroa.

Tampereen seudun keskuspuhdistamon toimitusjohtajan Timo Heinosen mukaan uudella arviolla on tarkoitus päästä projektin loppuun saakka.

”Tämä on verraten tarkka näkemys siitä, mikä kokonaisrahantarve on”, hän sanoo.

Lue lisää: Sulkavuoren keskus­puhdistamon työmaalla saavutettiin tärkeä etappi Tampereella – räjäytyksille pian hyvästit, näin urakka etenee seuraavaksi

Lue lisää: Sulkavuoren keskuspuhdistamon louhinnat lähes valmiit, lopputyöt sinetöitiin 161 miljoonan euron viidellä urakalla – tältä maan alla olevalla työmaalla näyttää nyt

Aiempi kustannusarvio tehtiin vuonna 2018 edellisen vuoden hintatason mukaan. Silloin koko hankkeen kustannukseksi arvioitiin 318,3 miljoonaa euroa. Puhdistamon pääomistaja on Tampereen kaupunki. Yli 20 miljoonaa euroa kalliimpi arvio ei edellytä lisärahaa omistajilta.

”Silloin lähdettiin siitä, että hanke kestää kaiken kaikkiaan vuosikausia. Hintojen nousu otettiin huomioon jo rahoituspäätöksissä. Vielä ollaan niiden haarukoiden sisässä niin sanotusti”, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan hankkeelle on myönnetty alusta alkaen tarpeeksi suuret lainatakaukset. Korkojen muutoksiin on varauduttu korkosuojauksella.

Tampereen seudun keskuspuhdistamo

Sulkavuoren keskuspuhdistamon rakentaminen aloitettiin huhtikuussa 2018. Puhdistamon on määrä valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä.

Se puhdistaa Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven jätevedet.

Vuonna 2040 siellä käsitellään arviolta 430 000 asukkaan jätevedet.

Omistajat ovat Tampereen kaupunki (71,2 prosenttia), Ylöjärven Vesi oy (8,5 %), Kangasalan kaupunki (7,6 %), Lempäälän kunta (7,1 %), Pirkkalan kunta (5,1 %) ja Vesilahden kunta (0,5 %).

Betoni ja kupari maksaa

Suurin syy arvion kasvuun on rakennuskustannusten nousu. Tilastokeskuksen laskema yleinen rakennuskustannusindeksi on kasvanut puhdistamohankkeen ensimmäisestä rahoitusarviosta yli 11 prosenttia.

Keskuspuhdistamoon tarvitaan paljon esimerkiksi rakenneterästä, betonia ja sähkökaapeleita. Niiden hinnat ovat nousseet neljässä vuodessa noin 20–40 prosenttia. Siirtoviemäreiden rakentamisessa käytettävien putkien hinnat ovat puolestaan nousseet 26 prosenttia.

Hintakäyrät lähtivät nousuun viime vuonna. ”Nykyisellä kustannusarviolla pärjätään, jos hintojen nousu taittuu. Niin odotettavissa onkin. Ei tämä nousu tämmöisenä voi jatkua”, Heinonen sanoo.

Heinäkuussa 2021 Sulkavuoren kallioluolassa raudoitettiin seinämiä betonivaluja varten.

Puhdistamon rakentamiseen tarvittavien materiaalien hintoihin vaikuttavat lukuisat maailmankaupan tekijät kanainvälisestä laivaliikenteestä raaka-aineiden hintojen nousuun.

”Esimerkiksi sähköjohteissa käytettävä kupari on kallista ja erilaisten komponenttien saatavuus on huono. Syitä aprikoidaan koko alalla”, Heinonen sanoo.

Viisi sopimusta

Heinosen mukaan rakennusmateriaalien hintojen nousu ei jatkossa vaikuta niin paljon keskuspuhdistamon kustannuksiin, sillä tulevista rakennusvaiheista jo noin 90 prosenttia on sovittu urakointisopimuksissa ja muissa sopimuksissa.

”Tavallaan tilanne on helpottunut joka tapauksessa, kun elokuussa päästiin sopimuksiin. Tietyt indeksisidonnaiset tekijät toki vaikuttavat edelleen meihinkin päin”, Heinonen sanoo.

Työt ovat edenneet aikataulussa, eikä toteutuneissa töissä ole tullut kustannusyllätyksiä. Louhinnat Sulkavuoressa ovat käytännössä valmiit ja parhaillaan tehdään urakkaan kuuluvia betonitöitä. Heinosen mukaan kivikasat eivät enää kasva Sulkavuoressa eivätkä Hiedanrannassa.

Elokuussa tehtiin sopimukset seuraavien vaiheiden töistä. Kalliotilojen ja maanpäällisten tilojen rakennusteknisten töiden pääurakoitsija ja -toteuttaja on työyhteenliittymä Sulkavuori, jonka muodostavat Kreate oy ja Aki Hyrkkönen Oy. Prosessiputkisto- ja koneistourakan toteuttaa Skanska Infra ja sähköt ja lvi-työt Caverion Suomi Oy, Instrumentointi- ja automaatiotöistä vastaa Valmet Automation.

Puhdistamo on tähän mennessä maksanut noin 90,5 miljoonaa euroa, mikä on 26 prosenttia kokonaisarviosta.

Keskuspuhdistamo-hankkeeseen kuuluu myös siirtoviemäreiden rakentaminen 12,5 kilometrin matkalle sekä kahden jätevedenpumppaamon rakentaminen. Siirtoviemäriä on valmiina lähes puolet eli noin 5 700 linjametriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut