Pirkkalan ylilääkäri Tuomas Jukkola ei voi toimia valtuutettuna - Uutiset - Aamulehti

Pirkkalan ylilääkäri Tuomas Jukkola ei voi toimia valtuutettuna, Pirkkalassa meneteltiin lainvastaisesti – ”Hyväksyn päätöksen perusteluineen”

Hallinto-oikeus katsoo Pirkkalan ylilääkärin olevan kunnan terveyspalveluissa liian vastuullisessa asemassa voidakseen toimia valtuutettuna. Tuomas Jukkola kertoo hyväksyvänsä päätöksen perusteluineen.

28.10. 13:47

Aamulehti

Pirkkalan kunnan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuomas Jukkola (ps.) menettää paikkansa Pirkkalan kunnanvaltuustossa. Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoo tuoreessa päätöksessään ylilääkärin toimivan niin vastuullisessa tehtävässä Pirkkalan terveyspalveluissa, ettei hän voi toimi valtuutettuna.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoo Pirkkalan keskusvaalilautakunnan menetelleen virheellisesti ja tehneen lainvastaisen päätöksen, kun se hyväksyi Jukkolan ehdokaslistalle ja vahvisti kesäkuussa kuntavaalien tuloksen, jolla Jukkola tuli valituksi valtuustoon.

Hallinto-oikeus kumoaa keskusvaalilautakunnan päätöksen ja palauttaa sen lautakunnalle tuloksen oikaisemista varten.

Heitä ei voida valita valtuustoon

Vaalikelpoinen valtuustoon ei ole:

1) valtion viranhaltija, joka hoitaa välittömästi kunnallishallintoa koskevia valvontatehtäviä

2) kunnan palveluksessa oleva, joka toimii kunnanhallituksen tai lautakunnan tehtäväalueen johtavassa tehtävässä tai sellaiseen rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä, esimerkiksi kunnanjohtaja

3) kunnan määräämisvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva, joka asemaltaan voidaan rinnastaa edellä mainittuihin tehtäviin

4) kuntayhtymän jäsenkunnan valtuuston osalta kuntayhtymän palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2. kohdassa tarkoitettuun kunnan palveluksessa olevaan henkilöön.

Lähde: Kuntaliitto

”Hyväksyn päätöksen perusteluineen”

Tuomas Jukkola kertoo Aamulehdelle sähköpostilla, että hyväksyy hallinto-oikeuden päätöksen perusteluineen.

”Toki olisi ollut toivottavaa, että keskusvaalilautakunta olisi todennut kelvottomuuteni ennen ehdokaslistojen hyväksymistä. Hyvä puoli asiassa on, että äänestäjieni äänet eivät menneet hukkaan, kun tilalleni valtuustoon nousee varasijalta Petri Malmi.”

Kuntalain mukaan valtuustoon ei ole vaalikelpoinen kunnan palveluksessa toimiva henkilö, joka toimii kunnanhallituksen tai lautakunnan tehtäväalueen johtavassa tehtävässä tai sellaiseen rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä.

”Selviteltiin etukäteen”

Pirkkalan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, valtuuston varapuheenjohtaja Harri Vuorenpää kuvaa tunnelmiaan pettyneiksi.

”On tavallaan pettynyt olo, varsinkin Jukkolan puolesta, joka keräsi kuntavaaleissa hyvän äänimäärän. Mutta näillä mennään”, Vuorenpää kommentoi hallinto-oikeuden päätöstä.

Hän kertoo, että Jukkolan asettumisesta ehdolle päätettiin perussuomalaisissa yksituumaisesti, mutta hänen vaalikelpoisuuttaan selviteltiin etukäteen, Vuorenpään mukaan muun muassa Kuntaliitosta. ”Monien lausuntojen mukaan ylilääkärin vaalikelpoisuus oli rajatapaus. Katsoimme, että päätöksen ehdokaslistalle ottamisesta tekee keskusvaalilautakunta.”

Lue lisää: Pirkkalan ylilääkäri on allekirjoittanut vetoomuksen lasten ja nuorten koronarokotusten estämiseksi – Miten käy kunnan 12–15-vuotiaiden rokotusten?

Terveyspalveluiden tulosalue

Vastaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluista Pirkkalan yhteistoiminta-alueella.

Johtaa ylilääkäri. 14 suoraa alaista.

Perusterveydenhuollon palvelut sisältävät avosairaanhoidon, päivystyksen, suun terveydenhuollon, terveyskeskussairaalan, kuntoutuspalvelut, neuvolat, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, mielenterveys- ja päihdetyön sekä näihin liittyvät tukipalvelut. Lisäksi terveyspalveluihin kuuluvat toimintaterapia-, puheterapia- ja terveyskeskuspsykologipalvelut.

Ylilääkäri valmistelee terveyspalvelujen vastuuhenkilönä ja tilivelvollisena tulosalueensa talousarvion ja tilinpäätöksen hyvinvointilautakunnalle.

Vuoden 2021 talousarviossa terveyspalveluiden tulosalueen toimintamenot ovat 44,2 miljoonaa.

Lähde: Pirkkalan kunta

Keskusvaalilautakunta vaati hylkäämistä

Jukkolan valinnasta valtuustoon valitti Hämeenlinna hallinto-oikeuteen Pirkkalan vasemmistoliiton varavaltuutettu Senni Almusa.

Valituksessaan hän perustelee vaatimustaan sillä, että Jukkola Pirkkalan kunnan terveyskeskuksen ylilääkärinä käytännössä johtaa kunnan koko terveystointa ja tekee merkittäviä taloudellisia päätöksiä.

Pirkkalan keskusvaalilautakunta vaati valituksen hylkäämistä siksi, että vaikka Jukkola toimiikin terveyspalveluiden tulosalueen esihenkilönä, hyvinvointilautakunnan alaisuuteen kuuluu viisi muutakin tulosaluetta ja koko hyvinvointitoimialaa johtaa hyvinvointijohtaja, ja hän on ylilääkärin esihenkilö.

Keskusvaalilautakunta perusteli hylkäämisvaatimustaan myös sillä, että ylilääkäri ei toimi esittelijänä hyvinvointilautakunnassa, vaan vain sen yksilöasioiden jaostossa, kun siellä käsitellään hänen tulosaluettaan koskevia asioita.

”Vastuullisessa tehtävässä”

Hämeenlinnan hallinto-oikeus ei asettunut keskusvaalilautakunnan perusteluiden kannalle, vaan katsoo ylilääkärin olevan Pirkkalassa johtava terveyden- ja sairaanhoidon viranhaltija, jonka tehtäviin kuuluu myös tulosalueen toiminnan kehittämistä ja päätöksiä määrärahojen käytöstä.

”Vaikka ylilääkäri Jukkola ei toimi hyvinvointilautakunnan esittelijänä, hänen on katsottava toimivan lautakunnan tehtäväalueen johtavaan tehtävään rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä ja olevan siten vaalikelvoton valtuutetuksi”, oikeus päättää.

Lue lisää: Katso, kuinka moni valtuutettu on kotikuntasi palkkalistoilla ja mihin se vaikuttaa – Tunnettu poliitikko kertoo, kuinka hänen puolueettomuuttaan epäiltiin: ”Roolini on herättänyt keskustelua”

Lue lisää: Katso, kuinka moni kunnanhallituksen jäsen on kotikuntasi palkkalistoilla ja miten se voi vaikuttaa – ”Muutoksia on tosi vaikea viedä läpi”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut