Tampereen kaksi taidemuseota juhlii 90-vuotispäiviään - Uutiset - Aamulehti

Kaksi taidemuseota juhlii 90-vuotispäiviään: Tampereelle valogalleria ja uusi näyttely maailmanmatkaajan kotimuseon ihmeistä

Tampereen taidemuseon näyttelyihin pääsee sunnuntaina ilmaiseksi, ja museo toi kaupungin keskustaan valogallerian. Hiekan taidemuseon juhlanäyttely Rohkeasti reissuun avautuu torstaina.

Tampereen taidemuseo ja Hiekan taidemuseo avautuivat kumpikin yleisölle 31.10.1931. Taina Myllyharju (vas.) on Tampereen taidemuseon viides ja Liisa Rintala Hiekan taidemuseon kolmas johtaja.

30.10. 7:00

Aamulehti

Tampere valmistautui 90 vuotta sitten suureen juhlapäivään. Seuraavana päivänä, eli 31.10.1931 kaupunkiin avautui kerralla kaksi uusi taidemuseota.

Kaupunki vietti kulttuurielämän merkkipaalua päivän Aamulehden mukaan 500 kutsuvieraan vihkiäisissä Tampereen taidemuseolla. Molemmat teatterit esittivät juhlan kunniaksi Minna Canthia.

Tampereen Työväen Teatterin juhlanäytös oli Roinilan talossa ja Tampereen Teatterin Anna Liisa.

Kävimme katsomassa, millä mielellä museot valmistautuvat juhlapäiväänsä nyt.

Valoteoksia katutilaan

Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju ja määräaikainen näyttelypäällikkö Virpi Nikkari valmistelevat viikonlopun juhlaa. Taidemuseon näyttelyt ovat avoinna yleisölle ilmaiseksi syntymäpäivänä sunnuntaina.

Myllyharju aikoo olla paikalla iltayhdeksään saakka, jos kaupunkilaiset haluavat käydä kurkistamassa sisään toimistorakennukseen. 90-vuotias museo haluaa olla jatkossa yhä matalamman kynnyksen paikka.

”Haastattelemme sunnuntaina kävijöitä siitä, millaisia toiveita heillä on museon laajennuksen suhteen.”

Taidemuseon pihalla alkavat kaupungin suunnitelmien mukaan uudisrakennus Siilon työt alkuvuodesta 2024. Laajennusosa valmistuu näillä näkymin vuonna 2027.

90-vuotisjuhlan kunniaksi keskustassa avautui jo perjantaina valogalleria, johon on nostettu esiin teoksia myös museon omista kokoelmista.

”Halusimme tuoda juhlanäyttelyn kaupunkitilaan kaikkien ulottuville”, Nikkari kertoo.

Taidemuseolla on Suomen toiseksi suurin taidekokoelma. Siihen kuuluu yli 15 000 teosta yli 2 000 taiteilijalta.

Tampereen taidemuseo

Tampereen taideyhdistys ry perusti taidemuseon vuonna 1931 C.L. Engelin suunnittelemaan, vuonna 1838 valmistuneeseen viljamakasiinirakennukseen.

Muutospiirustukset taidemuseoksi 1931 laati tamperelainen arkkitehti Hilja Gestrin.

Museo siirtyi Taideyhdistykseltä Tampereen kaupungin omistukseen vuonna 1985.

Suomen vanhin yksityinen taidemuseo ja Tampereen ensimmäinen museokäyttöön suunniteltu rakennus.

Kustaa Hiekka antoi museolle alun ja ulkoiset elinehdot, mutta jätti museon kehittämisen säätiön hallitukselle.

Arkkitehti Oiva Viljasen piirtämä museorakennus valmistui vuonna 1928.

Kustaa Hiekan säätiö perustettiin ja museo avattiin yleisölle vuonna 1931.

Tampereen taidemuseon Magnus Enckellin näyttely on kiinnostanut hyvin katsojia, kertoo museonjohtaja Taina Myllyharju.

Heli Ryhäsen teos Kylmä maa vuodelta 2020 on esillä taidemuseon alimmassa kerroksessa.

Näyttelyn kuraattori Sven Femerling esitteli Gigerin luomusta Alien-elokuvaan Tampereen taidemuseossa tammikuussa 2010.

Vuoden nuoren taiteilijan J. A. Juvanin näyttely With All My Love toi museolle paljon palautetta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sanoma oli tuohon aikaan liikaa monelle kävijälle. Nykyään Illusia Juvani -nimeä käyttävästä taiteilijasta tuli museon väelle läheinen. Museo osallistuu sateenkaarikuukauteen Enckell-näyttelyn Queer-kierroksilla ja Väinö Linnan aukion valoteoksella.

Myös vanhan taiteen näyttelyt vetävät paljon katsojia Tampereen taidemuseoon. Joseph Alasen Aino-taulu Neiet niemien nenässä oli esillä taidemuseossa 2020.

Koronakesän tähti

Kaikkien aikojen kävijäennätykseen ylsi vuonna 1993 alkanut muinaisen Egyptin taidetta esitellyt suurnäyttely. Sen näki 159 000 katsojaa.

Tähtihetkiä ovat olleet myös H.R. Gigerin sci-fin innoittamien teosten näyttely vuonna 2010 ja manga-näyttelyt vuonna 2019. Molemmat toivat taloon uutta yleisöä.

Tampereen taidemuseo on valinnut vuodesta 1984 Vuoden nuoren taiteilijan. Viimeksi nähty Joel Slotten näyttely oli menestys.

”Sen näki koronakesänä yli 14 400 katsojaa. Myimme kirjan loppuun alta aikayksikön, ja raavaat miehet ostivat Slotten kirjontapaketteja.”

Koti täynnä ihmeitä

Toinen sunnuntain syntymäpäiväsankari Hiekan taidemuseo on Suomen vanhin yhä toimiva yksityinen museo. Kivitalo on hämmästyttävä kotimuseo täynnä taidetta ja seikkailijamatkaaja Kustaa Hiekan keräämiä esineitä ympäri maailman.

Kultaseppä ja menestyvä yrittäjä käytti lopulta kaikki varansa museoon. Hän halusi, että tamperelaisilla on mahdollisuus päästä omin silmin ihmettelemään muumion kättä Egyptistä, Vesuviuksen laavaa tai Ilja Repinin muotokuvaa Anna Andrejevasta.

Vuosina 1880–1914 Kustaa Hiekka teki vuosittain vähintään yhden ulkomaanmatkan. Tässä kuvassa hän on Kairossa huhtikuun alussa 1911.

Kustaa Hiekan kuva hänen kotimuseossaan vanhoissa itämaisissa kehyksissä. Hiekan matkalaukku oli jatkuvasti valmiina pienempiä matkoja varten.

Hiekka hankki kotimuseoonsa sellaista kuvataidetta, joka häntä miellytti, museonjohtaja Liisa Rintala kertoo.

Hugo Simbergin omakuva.

Hiekan museon kokoelmassa on tärkeitä teoksia myös kotimaisilta taiteilijoilta, kuten Akseli Gallen-Kallelalta, Helene Schjerfbeckiltä, Hugo Simbergiltä tai Eero Järnefeltiltä.

Liisa Rintala on talon kolmas johtaja, vaikka museo täyttää jo kunnioitettavat 90 vuotta. Rintala tuli Hiekan museoon johtajaksi vuonna 1994.

”Hankimme kokoelmaan uutta taidetta hyvin harkiten. Omana aikanani uusia teoksia on tullut viisi. Olemme saaneet paljon lahjoituksia.”

Juhlii matkoilla

Hiekan museo avaa juhlanäyttelyn Rohkeasti reissuun torstaina 4.11. Näyttely valottaa Tampereen taiteilijaseuran taiteilijoiden matkoja ulkomaille 1900-luvulla. Matkat vapauttivat taiteilijat Suomen pienistä taidepiireistä ja heidän taideilmaisunsa vapautui.

Taidemaalari Gabriel Engberg oli 1900-luvun alussa ensimmäisiä pirkanmaalaisia taiteilijoita, jotka lähtivät ulkomaille oppimaan uutta. Hänen jälkeensä moni matkasi Pariisiin, Venetsiaan, Firenzeen ja Roomaan.

Näyttelyyn on rakennettu taideopiskelijan huone Pariisissa Martta Helmisen suvulta saaduista tavaroista.

Allan Salon maalaus Laivarantaa vuodelta 1928 on mukana juhlanäyttelyssä. Allan Salo opiskeli 1920-luvulla Académie Modernessa, jossa opetti muun muassa kubismin mestari Fernand Léger. Moni taiteilija oppi koulussa lujan, rakenteellisen sommittelun ja pelkistämisen periaatteet.

Matti Petäjän maalaus Eiffel-torni vuodelta 1949. Petäjä pääsi Pariisiin Tampereen kaupungin myöntämällä ulkomaanmatka-apurahalla.

Maalausten lisäksi näyttelyssä voi kurkistaa taideopiskelija Martta Helmisen huoneeseen Pariisissa. Helmisen tavarat on saatu lahjoituksena hänen suvultaan.

Mukana on museon toisen johtajan Kauko Salmen kuvaamat kaitafilmit 1950-luvun Pariisista ja Italiasta. Salmi oli myös kuvataiteilija.

Tampereen taidemuseossa ilmainen sisäänpääsy sunnuntaina 31.10.

Valogallerian juhlakierros sunnuntaina 31.10. kello 20, lähtö Puutarhakatu 11.

Hiekan museon juhlanäyttely Rohkeasti reissuun 4.11.–28.4.

Oikaisu 6.11.2021. kello 16.12. Kauko Salmi oli Hiekan museon toinen johtaja. Ensimmäinen johtaja oli K.V. Niemi.

Hiekan museo on Pirkankadun varressa Aleksanterin kirkkoa vastapäätä. Museorakennuksen toisessa päässä on vuokralla galleria Saskia.

Kultaseppä Kustaa Hiekka ystävineen autoilemassa 3.9.1913 Pälkäneellä. Auto on vuoden 1913 Opel. Hiekka kuului Tampereen kaupunginvaltuustoon 32 vuotta. Kustaa Hiekka kuoli 82-vuotiaana vuonna 1937.

Lue lisää: Kaksi merkittävää museohanketta sai miljoonarahoitukset Tampereella – Koronapandemia aiheuttaa erikoisia muutoksia uuden museorakennuksen suunnitteluun

Lue lisää: Tampereen museojohtaja repäisi ja piti puheen näyttävässä avaruusasussa: ”Se oli elämän mittaisen haaveen täyttymys” – Nyt hän paljastaa kiinnostavia yksityiskohtia uudesta museosta

Lue lisää: Museoiden kävijämäärät ovat kasvussa: ”Tilastot eivät tue oletusta, jonka mukaan Museokortti vähentäisi myytyjä pääsylippuja”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut