Pääministeri on vauhdissa ja kansan silmien eteen on astellut täysin uusi Marin – näin kommentoivat puoluelähteet - Uutiset - Aamulehti

Pääministeri on vauhdissa ja kansan silmien eteen on astellut täysin uusi Marin – näin kommentoivat puoluelähteet

Avustajakunta on kovilla. Tulipalon alkuja joudutaan sammuttamaan tämän tästä.

22.10. 18:03

Aamulehti

Ei käy kateeksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) avustajajoukkoa. Viime aikoina on näyttänyt siltä, että eriasteisia kriisinpoikasia putkahtaa tämän tästä julkisuuteen. Avustajat yrittävät setviä näitä parhaan taitonsa mukaan.

Marin tunnetaan erityisesti koronapääministerinä ja kriisin hoidosta hänelle satoikin runsaasti kiitosta. Nyt kun koronan hoito ei hallitse enää valtaosaa hallituksen työmäärästä, kansalaiset ovat päässeet näkemään toisenlaisen pääministerin.

Tarkkasilmäiset huomasivat selkeän eron jo kesällä. Imagon muuttaminen oli alkanut. Julkisuuteen esiteltiin pääministeristä arkisempi ja entistä rennompi puoli. Kylmähköstä asiapoliitikosta kuoriutui yhtäkkiä sujuvan small talkin osaava, viihdeohjelmiin osallistuva pääministeri, joka ei piilottele juhlimistaan.

Harvinaisen avoimena

Monet ovat ihmetelleet, mistä moinen takinkäännös. Vielä reilu vuosi sitten harva olisi uskonut, että Marin esiintyy Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, jossa saunan lauteilla ollaan avoimina, ja keittiössä esitellään fetapiirakan reseptiä.

Ja harvinaisen avoin pääministeri olikin. Hän tunnusti olevansa himosiivooja. Pölynimuri käy jopa yöllä, ja joka päivä töistä tullessaan hän alkaa pyyhkiä pölyjä. Hän myönsi itsekin siivouksen olevan pakkomielteistä. Samanlaisia piirteitä oli nähtävissä Marinin urheiluharrastuksissa aikoinaan.

Uusi, avoimempi pääministeri on median kannalta kutkuttava. Kirjoitettavaa riittää. Samalla yhä useampi kysyy, kuka oikein on Sanna Marin.

Uusi lempinimi lennossa

Suomessa on ollut nuoria pääministereitä ennenkin. Jyrki Kataista (kok.) ei tituleerattu bileprinssiksi, mutta sellaisen tittelin Marin on ehtinyt saada muutamassa päivässä.

Ensin pääministeri järjesti tapaamisen joukolle kulttuurivaikuttajia Kesärantaan vain hiukan ennen sitä, kun kulttuurialalta kerrottiin leikattavan reippaat 18,4 miljoonaa euroa. Tästä alkoi muutaman päivän monisäkeinen näytelmä, joka päättyi siihen, että hallitus perui aikeensa. Antoipa Marin julkiset nuhtelut hallituksensa yksittäiselle ministerille, kulttuuriministeri Antti Kurviselle (kesk.), mitä pidetään virheenä.

Myöhemmin julkisuuteen tihkui tietoja uusista illanistujaisista ja jatkoista Kesärannassa. Tilatakseja on nähty suhahtelevan pihaan ja pihasta pois. Enää ei puutu kuin tarkka raportti siitä, mitä jatkoilla on tarjottu ja kuinka paljon, ja kenen piikkiin.

Somea ei ennen ollut

Toisaalta kaikki ovat oman aikansa lapsia ja haluavat jättää puumerkkinsä. Varttunut väki muistaa presidentti Urho Kekkosen järjestämät lastenkutsut Tamminiemessä. Niihin osallistui sen ajan nuorta älymystöä syvällisiin keskusteluihin. Somea ei ollut, joten kuvia ei jaettu illan pimeinä tunteina.

Osalle uudistumisleikin läpikäynyt pääministeri on varmasti piristävää, osa kaipaa asia-Marinia takaisin. Tosin viime aikojen jupakat eivät näy hänen henkilökohtaisessa suosiossa. Maaseudun tulevaisuus -lehden teettämässä gallupissa Marin oli selvästi suosituin seuraavaksi pääministeriksi 26,6 prosentin kannatuksella.

Nykyinen gallup-kuningas kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sai kyselyssä 16,6 prosentin kannatuksen. On toki hyvä muistaa, että 30,4 prosenttia vastaajista ei löytänyt mieluisaa vaihtoehtoa puolueiden puheenjohtajista tai he eivät olleet vielä lyöneet lukkoon kantaansa.

Kokous oli sävyisä

Julkisuudessa on väitetty, että sdp:n viime viikkoinen ryhmäkokous olisi ollut myrskyisä, ja jossa Marinia kohtaan hyökättiin useissa puheenvuoroissa. Puolueen eduskuntaryhmän lähteet pitivät Ylen torstaina julkaisemaa kirjoitusta aiheesta outona, ja täysin perättömänä. Kokouksessa mukana ollut kertoo Aamulehdelle perjantaina 22. lokakuuta, että mitään tämän suuntaista ei tullut esille kokouksessa. Marin oli turhautunut selittäessään ryhmälle kulttuurialan rahoituksen tilannetta. Lähteen mukaan Marinia päinvastoin lohduteltiin ja tsempattiin.

Se ryhmän lähteistä myönnetään, että osa edustajista ei katso kovinkaan hyvällä silmällä pääministerin ja kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Ilmari Nurmisen (sd.) ystävyyttä. Marin nähdään usein Nurmisen seurassa, mistä seuraa, että myös Nurminen saa julkisuutta enemmän kuin toiset.

Kannatuksesta huolissaan

Kun Marinin imagoa alettiin sorvata uuteen asentoon, monella oli mielessä puolueen kannatus. Oikeastaan hätä alkoi jo kevättalvella, kun käyrä laski gallupeissa alle 20 prosentin. Sittemmin kokoomus on porhaltanut vauhdilla ohi. Uuden, kakkosvaihteen päälle panneen pääministerin toivottiin puhuttelevan kannattajia paremmin ja erityisesti nuoria. Nyt näyttää siltä, että vauhti onkin ollut liian hurjaa. Seuraavat gallupit näyttävät, onko muutos ollut kannattavaa vai ei

Otsikkoja riittää, mutta auttavatko ne parantamaan kannatusta, jos aiheita ovat aamupalakohu, illanistujaiset, baarikierros ja paljastukset tv-ohjelmassa. Todennäköisesti eivät.

Vaikka koronasta ei joka ilta enää saarnata, koronan jälkeisistä talkoista ja maan talouden kuntoon panemisesta pitäisi riittää saarnattavaa koko hallituksella kylliksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut