EU-komission puheenjohtaja väläytti taloudellisia keinoja Puolan uhitteluun puuttumiseksi - Uutiset - Aamulehti

EU-komission puheenjohtaja väläytti taloudellisia keinoja Puolan uhitteluun puuttumiseksi

Puolan pääministeri puolusti uhmakkaasti maansa perustuslakituomioistuimen kritisoitua linjausta.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi, että komissio aikoo puuttua Puolan uhitteluun.

19.10. 20:46

Bryssel

Puola ei ole osoittanut perääntymisen merkkejä oikeusvaltiouhittelussaan, vaan tiistaina maan pääministeri Mateusz Morawiecki syytti EU-parlamentin täysistunnon edessä unionia kiristyksestä ja sanoi, ettei Puola suostu olemaan muiden peloteltavana.

Parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa keskusteltiin tuoreimmasta Puolaan liittyvästä oikeusvaltiohuolesta, sillä Puolan perustuslakituomioistuin linjasi toissa viikolla, että osa EU:n perussopimusten artikloista on Puolan perustuslain vastaisia. Linjaus kyseenalaisti EU-oikeuden aseman maassa.

Linjausta on kritisoitu laajasti, koska ensisijaisuusperiaatteen mukaisesti EU-oikeus on kansallisen oikeuden yläpuolella.

Pääministeri Morawiecki kuitenkin puolusti parlamentissa uhmakkaasti maansa kantaa. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan sanoi, että komissio aikoo puuttua Puolan uhitteluun.

Von der Leyenin mukaan EU-komissiolla on kolme vaihtoehtoa Puolan toimiin puuttumiseksi: rikkomusmenettely, EU-budjettiin liitetyn oikeusvaltioehdollisuuden ja muiden taloudellisten keinojen käyttö sekä artikla 7:n mukainen menettely. ”Puolan hallituksen on selitettävä meille, miten se aikoo suojata EU-rahoja ottaen huomioon tämän perustuslakituomioistuimen linjauksen”, von der Leyen sanoi.

Oikeusvaltioehdollisuutta ei ole vielä käytetty

Oikeusvaltioehdollisuus eli oikeusvaltiomekanismi sitoo EU:n rahankäytön oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Näin pyritään estämään aiempaa paremmin EU-varojen väärinkäyttöä.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.

Ehdollisuus on ollut voimassa tämän vuoden alusta alkaen, mutta sitä ei ole vielä käytetty. Puola ja Unkari ovat tehneet valituksen mekanismista Euroopan unionin tuomioistuimeen, jossa asian käsittely on vielä kesken.

Tuomioistuinkäsittely ei estä komissiota aloittamasta mekanismin käyttöä. Komissio kuitenkin vaikuttaa kokevan tärkeäksi, että tuomioistuimen päätös kuullaan ennen kuin mekanismin käytössä edetään kovin pitkälle.

Suomi tukee komission arviota

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) Suomi tukee komission arviota siitä, että oikeusvaltiomekanismi on yksi keinoista, joilla Puolan tilanteeseen voidaan puuttua. Suomi kannattaa oikeusvaltiomekanismin käyttöä vasta sitten, kun EU-tuomioistuin on antanut asiasta arvionsa.

”Ei ole EU:n omien pelisääntöjen kannalta arvokasta, että mekanismia ryhdyttäisiin soveltamaan tietämättä aivan varmasti, saako se EU-tuomioistuimelta puhtaat paperit”, Tuppurainen sanoi.

Puolan kritisoitu perustuslakituomioistuimen linjaus nousi tiistaina esiin eurooppaministerien kokouksessa, johon Tuppurainen osallistui Luxemburgissa.

Tuppuraisen mukaan jäsenmaat puolustivat kokouksessa yhtenäisesti EU-oikeuden ensisijaisuutta. Tuppurainen muistutti, että EU-oikeuden ensisijaisuus on koko unionin olemassaolon perusta ja että kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet siihen liittyessään unioniin.

”Kysymyksessä ei ole mikään tulkinnanvarainen kysymys tai minkään yksittäisen jäsenmaan oikeuskulttuuriin liittyvä kysymys, vaan kysymyksessä on koko EU:n juridinen perusta”, Tuppurainen sanoi kokouksen jälkeen toimittajille videopuhelun välityksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut