Jopa satojen nuorten mopomiitit ovat yleistyneet selvästi tänä vuonna, arvioi poliisi: ”On ollut tapauksia, joissa poliisia on heitetty tölkeillä tai estetty paikalle pääsyä” - Uutiset - Aamulehti

Jopa satojen nuorten mopomiitit ovat yleistyneet selvästi tänä vuonna, arvioi poliisi: ”On ollut tapauksia, joissa poliisia on heitetty tölkeillä tai estetty paikalle pääsyä”

Kun yhdistetään näyttämisen halu ja puutteelliset ajoneuvot ja ajotaidot, muodostuu riskejä vähintään terveydelle ja jopa hengelle, arvioi poliisiylitarkastaja Hannu Kautto.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Hannu Kautto arvelee, ettei osa vanhemmistakaan täysin ymmärrä, millaisia riskejä syntyy, kun mopoja viritetään kulkemaan nopeuksilla, joihin niitä ei ole tarkoitettu.

17.10. 16:57

Poliisi on huolissaan nuorten niin sanotuista mopomiiteistä, jotka ovat poliisin arvion mukaan yleistyneet tänä vuonna.

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kertoi tällä viikolla syyskuisesta Lohjalla järjestetyistä nuorten mopoilijoiden kokoontumisajoista. Poliisin mukaan paikalla nähtiin vaarallista ajokäyttäytymistä.

Noin sata nuorta piiritti paikalle saapuneen poliisiauton. Poliisin kuvailun mukaan väkijoukon keskelle päätynyt poliisiauto myös kuorrutettiin syljellä ja siitä yritettiin irrottaa rekisterikilpiä.

”Kautta aikain nuoret ovat kokoontuneet, ja erilaisia mopomiittejä on sinänsä järjestetty jo pitkään. Valitettavasti osalla lasten vanhemmista on se käsitys, että nämä tapahtumat ovat samanlaisia kuin aiemmin”, sanoo poliisin liikenneturvallisuus­työstä vastaava poliisi­ylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta.

”Riskit muodostuvat suuriksi”

Näin ei aina ole. Osa aiemmista moponuorista on kasvanut aikuisiksi, ja mukana kokoontumisissa on ajoneuvoja henkilöautoista mönkijöihin, traktoreihin ja moottoripyöriin. Mukana on monesti esimerkiksi viritettyjä ja jarruvikaisia ajoneuvoja.

”Näillä kun ajetaan näytönhaluisesti, riskit muodostuvat suuriksi. Kun yhdistetään näyttämisen halu, puutteelliset ajoneuvot ja ajotaidot sekä välinpitämätön asenne liikenneturvallisuutta kohtaan, muodostuu riskejä vähintään terveydelle ja jopa hengelle”, Kautto sanoo.

Myös Tampereen seudulla on tänä vuonna nähty mopomiittejä ja kokoontumisajoja. Viime viikonloppuna Tampereen seudulla oli liikkeellä suuri määrä nuoria autoilijoita. Osa nuorista kaahaili paikoin kovia ylinopeuksia ja ajelu aiheutti ainakin yhden peltikolarin. Poliisin mukana useampi kuljettaja määrättiin illan aikana ajokieltoon ylinopeuksien takia.

Lue lisää: Peltiä ruttuun, ajokieltoja ja moottoritien ramppi jumiin – Sadat nuoret kruisailivat Tampereen seudulla lauantai-iltana

Lokakuun alussa poliisi hajotti suuren mopomiitin Tampereen Pyynikin Rosendahlin parkkipaikalla. Poliisi oli varustautunut mellakkavarustein. Poliisille oli tullut satojen mopoilijoiden joukosta illan aikana paljon ilmoituksia.

Lue lisää: Mellakkapoliisit hajottivat suureksi kasvaneen mopomiitin Tampereella: ”Pistettiin porukka kotiin” – videot näyttävät miitin koon ja poliisien varustuksen

Sisä-Suomen poliisista kerrotaan sunnuntaina 17. lokakuuta, että kuluvan viikonlopun aikana poliisille ei ole tullut ilmoituksia mopomiiteistä tai kokoontumisajoista.

Suhtautuminen muuttunut

Myös nuorten suhtautuminen poliisiin on selvästi muuttunut, Hannu Kautto sanoo. ”Pyritään estämään poliisia tekemästä virkatoimiaan, kuten viimeisimmässä Lohjan tapauksessa, jossa poliisiautoa piiritettiin. On ollut tapauksia, joissa poliisia on heitetty tölkeillä tai on estetty poliisin pääsemistä paikalle sulkemalla tie.”

Lievimmillään poliisin käskyjä tai kieltoja noudattamatta jättävä voi syyllistyä niskoitteluun, josta seurauksena saattaa olla sakkoja tai vankeutta enintään kolmeksi kuukaudeksi.

”Jos siellä pyritään pahoinpitelemään poliisia, on se sitten esimerkiksi päälle ajamista tai painimista, silloin puhutaan jo hyvin vakavista rikosnimikkeistä. Tällaisella toiminnalla voi olla nuoren myöhemmän elämän kannalta hyvin kauaskantoisia seurauksia.”

Kautto korostaa, että suurin osa nuorista käyttäytyy tapahtumissa asiallisesti ja fiksusti.

”Ongelma on, että ne sinänsä fiksut ja lakia rikkomattomat paikalla olevat nuoret yhdessä sosiaalisen median kanssa antavat muille syyn esiintyä. Jos ei yleisöä ole, ei sirkus myöskään pyöri.”

Viesti nuorille

Poliisi on pyrkinyt ennalta ehkäisevästi puuttumaan vaaralliseen ajotapaan ja ajoneuvojen kuntoon niitä havaitessaan. Pelkona on, että jos kokoontumisissa tyypilliseen välinpitämättömään ja vaaralliseen ajotapaan ei puututa, se valuu kokoontumisajoista muualle liikenteeseen.

Lisäksi ratkaisuja ilmiöön on pohdittu yhdessä kuntien nuorisotoimen kanssa.

Kautto arvelee, ettei osa vanhemmistakaan täysin ymmärrä, millaisia riskejä syntyy, kun mopoja viritetään kulkemaan nopeuksilla, joihin niitä ei ole tarkoitettu. ”Ajaminen epäkuntoisella laitteella, joka on viritetty kulkemaan jopa sata kilometriä tunnissa, sisältää aina hengenlähdön riskin.”

Kautolla on viesti myös nuorille.

”Poliisi haluaa mahdollistaa sellaisen nuorten kokoontumisen ja yhdessä olemisen, joka ei häiritse eikä vaaranna muita. Kun poliisi tulee paikalle, älkää ruvetko vastustamaan tai pakenemaan tilanteesta vaan kohdatkaa tilanne ryhdikkäästi.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut