Näin tamperelaiset vastasivat kyselyyn kaupungin turvattomuudesta: ”Puoliavoin huumekauppa ja käyttäjät pelottavat” – Toiveissa lisää poliiseja ja kameravalvontaa - Uutiset - Aamulehti

Näin tamperelaiset vastasivat kyselyyn kaupungin turvattomuudesta: ”Puoliavoin huumekauppa ja käyttäjät pelottavat” – Toiveissa lisää poliiseja ja kameravalvontaa

Kaupunki kysyi turvallisuuskyselyssä myös koronan vaikutuksista. Asukkaiden mielestä järjestyshäiriöt ja rikollisuus ovat pandemian aikana lisääntyneet.

Tampereen turvallisuuskyselyn vastaajien mielestä kasvava huume- ja päihdeongelma näkyy häiriökäyttäytymisenä ja rikoksina katukuvassa. Ratkaisuksi kyselyyn vastanneet toivoivat kaduille lisää poliisin valvontaa, kameroita ja valaistusta.

13.10. 6:30

Aamulehti

Tampereen kaupunki kysyi elokuussa 2021, kuinka turvalliseksi tamperelaiset tuntevat olonsa. Vastaajista valtaosan, 79 prosentin, mielestä asuinympäristön rikokset ja järjestyshäiriöt ovat hyvin pieniä tai melko pieniä ongelmia.

Suuri turvattomuuden tunteen aiheuttaja Tampereella on kasvava huume- ja päihdeongelma. Se näkyy vastaajien mielestä häiriökäyttäytymisenä ja rikoksina katukuvassa.

Vastaajat lisäisivät poliisin valvontaa, valaistusta, kunnossapitoa ja kameravalvontaa.

”Kameravalvontaa kehitetään paljon, samoin kuin valaistuksia”, Tampereen riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula kertoo.

Lisäksi poliisi suuntaa valvontaansa Perttulan mukaan erityisesti niihin paikkoihin, joissa kuntalaiset ovat kertoneet olevan haasteita.

”Yleinen epäsiisteys, roskat ja graffitit ärsyttävät. Puoliavoin huumekauppa ja niiden käyttäjät huolestuttavat ja pelottavat.”

”Hyvinvoivat ihmiset eivät riehu, roskaa tai tappele. Pahoinvoivat kylläkin.”

Jutun kursivoidut sitaatit on poimittu turvallisuuskyselyn vastauksista

Lähes 30 prosenttia vastaajista pelkää, että joutuu liikenneonnettomuuden uhriksi. Vastaajat toivoivat nykyistä tehokkaampaa liikennevalvontaa erityisesti koulujen ja suojateiden lähettyville.

Vastauksissa nousi esiin huoli sähköpotkulaudoista, niiden ajonopeuksista ja holtittomasta käytöstä. Tamperelaiset toivoivat kaduille lisää hidasteita ja valo-ohjausta.

Korona lisäsi turvattomuutta

Turvallisuuskysely selvitti myös koronapandemian vaikutuksia. Vastaajien mielestä järjestyshäiriöitä ja rikollisuutta on ollut koronan aikana jonkin verran enemmän kuin aikaisemmin.

Vastauksissa nousivat esiin roskat ja epäsiisteys, pyörävarkaudet, äänekäs juhliminen yksityisasunnoissa, uhkaava tai väkivaltainen käytös julkisilla paikoilla ja merkit huumausaineiden käytöstä.

Monia huolettaa koronan aikana lisääntynyt ihmisten syrjäytyminen ja nuorison toimettomuus, kun harrastukset ovat olleet tauolla eikä nuorisolle ole ollut kokoontumispaikkoja.

”Kouluissa kiusaamiseen pitäisi olla tiukemmat mahdollisuudet ja hoitopolut valmiina. Uskon vahvasti että oireilevat lapset ovat tulevaisuuden huumeidenkäyttäjiä ja väkivaltaisia aikuisia.”

Perttulan mukaan kaupunki on jo lisännyt resursseja päihdehoitoon. Kyselyn jälkeen resurssien kohdistamista mietitään yhä tarkemmin.

”Tavoite on, että kaikki, jotka hoitoa haluavat, sitä saisivat. Mietimme myös, miten voisimme panostaa ennalta ehkäisevään toimintaan”, Perttula sanoo.

Stressiä rajoituksista

Yli puolet kokee, että koronarajoitukset ovat aiheuttaneet huomattavaa stressiä. Noin 15 prosenttia vastaajista ilmoittaa alkoholin käyttönsä lisääntyneen jonkin verran.

Turvallisuuskysely

Tampereen kaupunki teki turvallisuuskyselyn 16.–29.8.2021.

Kyselyyn tuli 3 313 vastausta yli 15-vuotiailta.

Vastaajista 31 prosenttia oli miehiä ja 65 prosenttia naisia.

Eniten kyselyyn vastasivat 20–49-vuotiaat.

Kaupungin johto on käynyt kyselyn tuloksia läpi Sisä-Suomen poliisin kanssa. Kaupunki käy tuloksia läpi myös Pirkanmaan turvallisuusklusterin, Sure-hankkeen väen ja Tampereen yliopiston kanssa.

Kyselyn vastausten kokoaminen jatkuu. Kaupunki julkaisee tuloksia viimeistään marraskuun alkupuolella alueittain.

”Turvallisuus nousee yhtenä vahvana teemana kaupungin uudessa strategiassa. Se on asia, johon pitää panostaa", Perttula sanoo.

Lue lisää: Poliisi ja kaupungin ylin johto tapasivat – etsivät nyt keinoja turvallisuuden parantamiseksi Tampereen keskustassa

Lue lisää: Tamperelaiset kokevat erityisesti yhden asian uhkaavan turvallisuuttaan – riskien­hallinta­johtaja pitää kehitystä huolestuttavana: ”Ison kysymyksen äärellä ollaan”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos