Hätkähdyttävä ministeriön laskelma: Hyvinvointialueiden rahoitustarve kasvaa 6,4 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä – ”Meidän taskuistamme ne rahat otetaan”

Kuntaverona laskettuna rahoitustarpeen kasvu vastaa keskimäärin 5–6 veroprosenttiyksikön tuottoa. Hyvinvointialueet kuitenkin rahoitetaan valtion varoista. Sote-uudistuksen tavoitteena oli hillitä kustannusten kasvua, mutta valtiovarainministeriön laskelmat kertovat toista. Vielä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikaan sote-malliin sisältyi kolmen miljardin euron sopeutustavoite. Nyt perälauta on poistettu.

Siperian liikekeskuksessa Tampereella kuvattu Eero Laesterä huomauttaa, että vielä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikaan sote-mallissa oli mukana kolmen miljardin euron sopeutustavoite. ”Nyt sitä perälautaa ei ole, vaan rahan annetaan valua. Valtioneuvosto on sanonut, että maksetaan se, mikä pitää maksaa,” Laesterä toteaa.

25.9.2021 6:00

Aamulehti

Sote-uudistus voi johtaa hallitsemattomaan, miljardiluokan kustannusten kasvuun ja koviin veronkorotuspaineisiin. Näin arvioi hallintotieteiden tohtori, konsulttiyhtiö FCG:n asiantuntija Eero Laesterä.

Kustannusten kasvu on väistämätöntä, kun väestö ikääntyy ja palveluntarve kasvaa. Esimerkiksi Pirkanmaalla ikääntyvien palveluntarve lisääntyy melkein 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan myös perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kysyntä kasvaa parikymmentä prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut