Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat tapasivat Suomessa - Uutiset - Aamulehti

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat tapasivat Suomessa – Puolustusvoimat: Kyse lähinnä ”kohteliaisuuskäynnistä”

Sotilasjohtajien kerrotaan keskustelleen muun muassa alueellisista konflikteista ja strategisesta vakaudesta.

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat Mark Milleystä ja Valeri Gerasimovista poseerasivat keskiviikkona 22. syyskuuta vieretysten Helsingissä.

22.9. 17:26 | Päivitetty 22.9. 21:41

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat Mark Milley ja Valeri Gerasimov tapasivat keskiviikkona Suomessa. Puolustusvoimien mukaan tapaaminen järjestettiin valtioneuvoston tiloissa Königstedtin kartanossa Vantaalla.

Komentajat tapasivat myös presidentti Sauli Niinistön ja Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen.

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippaisen mukaan suomalaisjohdon tapaamisessa kyse oli lähinnä "kohteliaisuuskäynnistä", eikä sen sisällöstä ollut ennakkotietoja.

Tarkempia tietoja ei julkisuuteen

Yhdysvaltain asevoimien mukaan Milley ja Gerasimov keskustelivat tapaamisessaan muun muassa "alueellisista konflikteista ja strategisesta vakaudesta sekä muista strategisista ja operationaalisista kysymyksistä".

Asevoimat kertoi tiedotteessaan tapaamisen olevan jatkoa keskusteluille, joilla pyritään parantamaan sotilasjohdon viestintää maiden välillä. Tarkoituksena on vähentää riskejä ja välttää yhteentörmäyksiä operaatioissa.

Tarkempia tietoja tapaamisesta ja sen sisällöstä ei kerrottu julkisuuteen. Uutistoimisto AP:n mukaan Milley kertoi tapaamisen olleen tuottelias.

”Kun suurvaltojen sotilasjohtajat kommunikoivat, maailma on turvallisempi paikka”, Milley sanoi AP:n mukaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi keskiviikkona Venäjän asevoimien komentajan Valeri Gerasimovin Mäntyniemessä Helsingissä.

Afganistan todennäköisesti esillä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi, että Afganistanin tilanne on todennäköisesti ollut tapaamisen asialistalla.

”Afganistanin tilanne ja sen säteily on varmaan ollut kummankin osapuolen intressissä. Esimerkiksi huumevirrat sieltä epävakauttavat helposti Keski-Aasiaa, josta Venäjä on kiinnostunut.”

”Yhdysvaltojen vetäytyminen maasta oli varmaankin Venäjälle mielenkiintoista. Sen jälkeen ongelmat voivat olla aika nopeasti Venäjän sylissä”, Aaltola sanoi.

Wall Street Journal kertoi asevoimien komentajien keskustelun ajoittuvan hetkeen, jossa Yhdysvallat on huolissaan terrorismista maan joukkojen poistuttua Afganistanista.

Ääriliike Talebanin hallintaansa ottaman Afganistanin on pelätty olevan otollinen alusta terroristiryhmien nousulle.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat toivoneet voivansa vakiinnuttaa läsnäolonsa Keski-Aasiassa terrorisminvastaisia operaatioita varten. Yhdysvallat ei toistaiseksi ole saanut Venäjältä vastakaikua operaatiolle.

Suomella maine neutraalina kokouspaikkana

Aaltolan mukaan asevoimien komentajien tapaaminen Suomessa kielii henkilökohtaisen keskusteluyhteyden tarpeesta suurvaltojen välillä.

”Henkilökohtaista viestinvaihtoa ja tilannekuvan jakamista ei hirveästi ole ollut Krimin tapahtumien jälkeen johtuen lännen ja Venäjän välisistä huonoista suhteista. Varsinkin pandemian aikana sellaista ei ole juuri ollut Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä”, Aaltola sanoo.

Suomi on aiemminkin järjestänyt vastaavia tapaamisia "neutraalina kokouspaikkana" Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajille.

Suomen edustajat eivät osallistuneet keskiviikkoiseen tapaamiseen, vaan Suomi tarjosi tilaisuudelle puitteet, Puolustusvoimat kertoi.

”Se on positiivinen tunnustus molemmilta osapuolilta, että tämä tuntuu olevan turvallinen ja sopiva kokouspaikka”, Max Arhippainen sanoi.

Päivitetty 22.9.2021 kello 21.00: Lisätty Mika Aaltolan kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos