Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkintoja jaettiin kaksin kappalein - Uutiset - Aamulehti

Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkintoja jaettiin kaksin kappalein

Niemen tilan pirtin ja vieraspytingin kunnostaminen toi Rientolan Kerholalle Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinnon.

11.9.2021 15:03

Aamulehti

Pirkanmaan tämänvuotinen kulttuuriympäristöpalkinto on myönnetty arkkitehti Jouko Seppäselle ja Rientola-säätiölle.

Seppänen saa palkinnon pitkäkestoisesta, omaehtoisesta ja merkittävästä työstään historiallisten karttojen käyttämisessä kaupunkihistorian tutkimuksessa ja kaupunkihistorian tunnetuksi tekemisestä.

Rientola-säätiö on vastaavasti ansioitunut Tampereen Niemenrannan kaupunginosassa sijaitsevan Niemen kartanon kulttuuriympäristön säilyttämisessä ja kunnostamisessa.

Rientola-säätiön omistama Rientolan Kerhola on kuuden vuoden ajan kunnostanut Niemen tilan kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti arvokkaita rakennuksia. Kartanon pihapiiriin on muodostunut viime vuosien aikana harrastus-, tapahtuma- ja kansalaistoiminnan keskus.

Niemen kartano muodstuu 1860-luvulta peräisin olevasta pirtistä, vieraspytingistä sekä Birger Federleyn vuonna 1917 suunnittelemasta karjarakennuksesta. Tilalla on asuttu keskiajalta asti. Viimeinen yksityisomistaja oli Matilda Niemi (1837–1907). Hänen jälkeensä alueella on harjoitettu muun muassa sahatoimintaa (1887–1916). J.W. Enqvistin tehdas osti tilan vuonna 1916 maataloustoimintaansa varten.

Rientolan Setlementti aloitti toimintansa Enqvistin tehdasyhteisössä sodan päättyessä 1944. Jo puretussa monitoimitalo Kerholassa (1937–1982) ja Rientolan pirtissä järjestettiin jo 1950–1960-luvuilla tapahtumia, leirejä ja kerhotoimintaa. Lielahden tehdastoiminnan päätyttyä Rientolan Kerhola osti museoviraston suojelemat kiinteistöt Metsä Boardilta vuonna 2015.

Alueen kunnostaminen on tullut maksamaan noin miljoona euroa. Kunnostustöitä on tukenut muun muassa Museovirasto.

Palkitun valitsemiseen osallistuvat muun muassa Tampereen museopalvelut, Pirkanmaan kulttuuriympäristön hoidon yhteistyöryhmä sekä maakuntamuseo.

Täydennetty 11.9. klo 19.00: Tekstiin on lisätty toinen palkinnonsaaja, arkkitehti Jouko Seppänen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut