Tampere valmistelee uutta arkkitehtuuriohjelmaa – Tavoitteena laatu - Uutiset - Aamulehti

Tampere uudistaa kaupungin suunnittelua – Seuraava kehitysvaihe on arkkitehtuurin laadun nostaminen

Uudessa arkkitehtuuriohjelmassa ovat mukana kävelykaupunki ja kaupunkikulttuurin viime vuosien voimakas kehitys.

Tampereen Ranta-Tampella on yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montosen mukaan hyvä esimerkki siitä, miten rakentamisen laatu ja erityinen paikka kiinnostavat ihmisiä. Tamperelaiset ovat antaneet positiivista palautetta myös Vuoreksen suunnittelusta.

29.8.2021 8:19

Aamulehti

Tampere valmistelee uutta arkkitehtuuriohjelmaa. Kaupunki järjestää kolme kaikille avointa keskustelutilaisuutta ohjelmaan liittyen.

Ensimmäisen tilaisuuden aihe on kestävä kehitys. Muita teemoja ovat esimerkiksi kiertotalous, kävelykaupunki ja kaupunkikulttuurin voimakas kehitys.

– Kestävä suunnittelu on saanut uutta painoarvoa. Meillä on tällä hetkellä isot ilmastotavoitteet, yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen sanoo.

Hiedanranta pilotoi kestävän rakentamisen ratkaisuja Tampereella. Hiedanrannan kehityksen hedelmät näkyvät Montosen mukaan myös Viinikanlahden alueen suunnittelussa ja rakentamisessa.

Tampere rakentaa paljon. Kaupunkisuunnittelun selvä seuraava kehitysvaihe on Montosen mukaan arkkitehtuurin laadun nostaminen.

– Olemme jo niin iso kylä, että kaikki osapuolet ymmärtävät, että laatuun on kiinnitettävä huomiota.

Havainnekuva tulevasta Hiedanrannan kaupunginosasta.

Havainnekuva Viinikanlahden suunnittelukilpailun voittaneesta suunnitelmasta Lakes & Roses.

Ranta-Tampella on Montosen mukaan hyvä esimerkki siitä, että laatu ja erityinen ympäristö kyllä kiinnostavat asukkaita. Tampereen Viinikanlahteen on syntymässä vastaava keskusta-asumisen alue veden äärelle.

Tamperelaisilta on tullut Montosen mukaan hyvää palautetta myös Vuoreksen asuinalueen suunnittelusta.

Kyselyjä ja työpajoja

Tampereen nykyinen arkkitehtuuriohjelma on 14 vuotta vanha. Arkkitehtuuriohjelman seminaarit ovat avoimia kaikille, jotta asukkaat pääsisivät osallistumaan oman kaupunkinsa suunnitteluun.

– Ikävä kyllä arkkitehtuuri on niin järeä sana, että monesti ihmiset jättävät sen asiantuntijoille.

Tampere tekee Montosen mukaan myös kaupunkisuunnittelussa asukaskyselyjä ja työpajoja yhdessä asukkaiden kanssa.

Korona on vähentänyt suoraa vuoropuhelua kaupunkisuunnittelun ja asukkaiden välillä. Tilalle ovat tulleet erilaiset etä- ja videoesittelyt.

Kohti kävelykaupunkia

Nykyisen arkkitehtuuriohjelman ansiosta Tampereella on oma kaupunkikuvatoimikunta. Se käsittelee kaupungin asemakaava- ja rakennuslupahankkeita.

– Virkamiesvalmistelijan lisäksi kuulolla ovat rakennusliikkeet ja heidän suunnittelijakonsulttinsa. Ideana on, että suunnittelu on yhteistyötä, Montonen sanoo.

Seuraavan arkkitehtuuriohjelman seminaarin aihe on 13.9. kaupunkirakenne ja kaupunkiseutu. Sarjan päättää 4.10. Elinvoimainen rakennusala -tilaisuus.

Kaupunki kehittää Tamperetta lisää kävelykaupungin suuntaan. Raitiotieliikenteen alku on Montosen mukaan yksi askel kohti hitaan liikkumisen kaupunkikeskustaa.

– Laadukas arkkitehtuuri kannustaa liikkumaan omin jaloin. Lähiympäristöt ja pysäkkiseisakkeet voi rakentaa niin kiinnostaviksi, että ihmiset käyttävät raitiovaunua.

Keskustele arkkitehtuurista

Tampereen arkkitehtuuriohjelman uudistamisesta on kaikille avoin etäkeskustelutilaisuus maanantaina 30.8. kello 15.30–18.

Tilaisuuden teemana on kestävä kehitys.

Keskustelun aiheena on se, miten paikallinen arkkitehtuuri voi ratkaista esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja ylikuluttamiseen liittyviä haasteita.

Puhujina Tampereen yliopiston Tenure track -professori Sofie Pelsmakers, Toasin hankekehitysjohtaja Juhani Puhakka ja arkkitehti Mona Schalin.

Maanantain keskustelutilaisuuteen pitää ilmoittautua kaupungin sivulla. Ilmoittautuminen päättyy 30.8. kello 8.

Tampereen keskustaan ja puistoihin on Montosen mukaan tullut uusia paikkoja kaupunkikulttuurille. Ratikka on vain uudistuneen kaupungin peltinen ohjuri.

Uutta kaupunkikulttuuria syntyy, kun koronapandemia on ohi ja asukkaat uskaltavat ottaa kaupungin taas käyttöönsä.

Valtakunnallinen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma on viimeistelyvaiheessa. Kaupunkien omat ohjelmat tukevat sitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut