Aluevaalit 2022 – Kaikki oleellinen vaaleista - Uutiset - Aamulehti

Aluevaalit 2022: Aikataulut, asetelmat, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki oleellinen vaaleista

Aluevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022. Kerromme tässä päivittyvässä jutussa vaaleista aikataulut, asetelmat ja kaiken muunkin oleellisen.

Aluevaalit. Pirkanmaan uuden aluevaltuuston kokoukset pidetään mahdollisesti tässä sairaanhoitopiirin valtuuston nykyisessä kokoussalissa Finnmedi 5 -rakennuksessa Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin alueella.

25.8. 7:00

Aamulehti

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23. tammikuuta 2022. Aluevaaleissa valitaan valtuustot hyvinvointialueille, joita perustetaan Suomeen 21 kappaletta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa.

Aamulehti seuraa vaalipäivää ja vaalituloksen kehittymistä hetki hetkeltä osoitteessa aamulehti.fi. Ennen vaaleja uutisoimme laajasti ja kattavasti aluevaaleista, vaaliteemoista ja ehdokkaista.

Tässä päivittyvässä Aamulehden artikkelissa on kaikki, mitä vaaleista on hyvä tietää – etenkin Pirkanmaan näkökulmasta.

Tausta

Sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa 23.6.2021. Hyvinvointialueita koskeva lainsäädäntö tuli voimaan 1.7.2021. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuonna 2023.

Lue lisää: Historiallinen sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa äänin 105–77 – terveyden­hoidon järjestäminen siirtyy kunnilta laajemmille alueille

Pirkanmaalle muodostuu Suomen suurin hyvinvointialue, jonka alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa ihmistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue ottaa vastuulleen Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut 1.1.2023.

Uudenmaan maakuntaa lukuun ottamatta hyvinvointialueet noudattavat nykyisiä maakuntarajoja. Uudenmaan maakunnan alueella ovat Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet.

Helsingissä aluevaaleja ei toimiteta, koska Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue vaan järjestää jatkossakin itse sote-palvelunsa.

Uutena vaaliviranomaisena jokaiselle hyvinvointialueelle perustetaan aluevaalilautakunta.

Hyvinvointialueen valtuusto

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto. Sen jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla.

Pirkanmaalla hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 79 valtuutettua ja lisäksi varajäsenet.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa 2022. Toimikausi on neljä vuotta, mutta ensimmäinen kausi on muita lyhyempi. Vuodesta 2025 lähtien aluevaalit toimitetaan yhtä aikaa kuntavaalien kanssa.

Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta, hallinnosta ja taloudesta. Aluevaltuusto myös asettaa aluehallituksen, hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Lisäksi aluevaltuusto päättää muun muassa hyvinvointialuestrategiasta, hyvinvointialueen hallintosäännöstä sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Ehdokasasettelu

Ehdokkaita puolueet tai valitsijayhdistykset saavat asettaa 1,25 kertaa valtuutettujen määrän, mikä tarkoittaa Pirkanmaalla enintään 98:n ehdokkaan listoja.

Puolueet voivat muodostaa vaaliliittoja ja valitsijayhdistykset yhteislistoja.

Etenkin isot puolueet tavoittelevat Pirkanmaalla täysiä ehdokaslistoja ja vaalien kärkiehdokkaiksi tunnettuja poliitikkoja, jopa kansanedustajia.

Lue lisää: Hallinto mullistuu pian paikallisesti ja sillä on suuret vaikutukset: isoja kysymyksiä on ilmassa – tästä on kyse Pirkanmaan aluevaaleissa

Vaalipiirinä on hyvinvointialue eli Pirkanmaan maakunta. Ehdokkaat asetetaan koko alueelle.

Aamulehti julkaisee Pirkanmaan ehdokaslistat viimeistään sitten kun ne on vahvistettu.

Aikataulut

Vaalirahoituslain mukainen aluevaalien kampanja-aika alkoi 23.7.2021.

Ehdokashakemukset on jätettävä aluevaalilautakunnalle viimeistään 14.12.2021.

Ehdokasasettelu ja ehdokasnumerot vahvistetaan 23.12.2021.

Ennakkoäänestys kotimaassa on 12.–18.1.2022. Ulkomailla ennakkoäänestys on 12.–15.1.2022.

Vaalipäivä on 23.1.2022.

Tulokset vahvistetaan aluevaalilautakunnissa 26.1.2022.

Valtuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.

Ääntenlaskenta

Kunkin kunnan keskusvaalilautakunta laskee aluevaalien ennakkoäänet ja suorittaa vaalipäivän äänten tarkastuslaskennan. Kun äänet on laskettu, keskusvaalilautakunnat ilmoittavat tiedot aluevaalilautakunnalle, joka vahvistaa aluevaalien tuloksen.

Aluevaaleissa noudatetaan samaa d’Hondt’in menetelmää kuin eduskunta-, kunta- ja europarlamenttivaaleissakin. Puolue tai valitsijayhdistys saa aluevaltuustoon paikkoja samassa suhteessa kuin se saa ääniä.

Tämä on päivittyvä Aamulehden artikkeli, joka kertoo pirkanmaalaisittain kaiken oleellisen aluevaaleista 2022. Artikkelia päivitetään aina tarvittaessa. Artikkelissa on käytetty lähteenä muun muassa Aamulehden arkistoa, sote-uudistuksen verkkosivuja ja oikeusministeriön vaalisivuja.

Lue lisää: Hallinto mullistuu pian paikallisesti ja sillä on suuret vaikutukset: isoja kysymyksiä on ilmassa – tästä on kyse Pirkanmaan aluevaaleissa

Edit 22.10. kello 9.10: Pirkanmaalla puolueet saavat asettaa enintään 98:n ehdokkaan listoja eikä 99:n ehdokkaan, kuten aiemmin kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut