Tampere Suomen ylivoimainen ykkönen muuttovoitossa alkuvuonna 2021 - Uutiset - Aamulehti

Tampere Suomen ylivoimainen ykkönen muuttovoitossa alkuvuonna – pääkaupunkiseudun vetovoima romahtanut: ”Se on tosi iso muutos”

Tampere houkuttelee muuttajia kaikkialta Suomesta, mutta ulkomailta tulevat muuttajat menevät rannikkokaupunkeihin.

Tampereen seudulta muutto pääkaupunkiseudulle väheni merkittävästi koronakriisin alettua. Tampereen muuttovoitto jatkuu yhä vuonna 2021. Nostokurjet Uros-areenan ympärillä kuvattiin Tampereella 15. syyskuuta 2020.

4.5.2021 6:00

Aamulehti

Korona-aika näkyy muuttotilastoissa. Tampereen vetovoima on säilynyt, ja muutos näkyy pääkaupunkiseudun vedon hiipumisena.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro sanoo, että Tampereen seudulta muutto pääkaupunkiseudulle väheni merkittävästi koronakriisin alettua.

– Se on tosi iso muutos, Aro sanoo.

Tampere kärsi keskimäärin 630 henkilöä muuttotappiota Helsingin seudulle vuosina 2015 – 2019, mutta ennakkotietojen mukaan vain 117 henkilön tappion vuonna 2020.

Tampereen muuttotappiot Helsingin seudulle alenivat yli viisinkertaisesti vuonna 2020 verrattuna vuosiin 2015 – 2019.

Lue lisää: Tampereen seutu kasvaa nyt nopeimmin koko Suomessa – Nokia rikkoo ennätyksiä raa’alla muuttovoitolla, naapurissa täysin toisenlainen tilanne

Koronaepidemia on vahvistanut jonkin verran kaikkien maakuntien keskuskaupunkien asemaa.

Tampereen ja sen kaupunkiseudun pitovoima alueelle muuttaneista opiskelijoista ja yrityksistä oli iso kysymys koronaan saakka. Tampereen seutu veti ja vetää muuttajia koko maasta, mutta menetti asukkaita pääkaupunkiseudulle.

– Tampere on määrällisesti ollut muuttovetovoimaisempi kuin pääkaupunkiseudun kolmikko Helsinki, Espoo ja Vantaa, Aro sanoo.

Pääkaupunkiseudulle muuttavien määrä on pysynyt samalla tasolla kuin aiemminkin, mutta lähes kaikissa ikäryhmissä muutto pois pääkaupunkiseudulta on kasvanut.

Alkuvuonna Tampere oli muuttovoittotilastossa ykkönen.

Tammi-maaliskuussa Tampereen määrällinen muuttovoitto oli 388 henkeä.

– Tampereen vetovoima on jatkunut vuosikymmeniä, mutta erityisesti 2010-luvulla se on kasvanut koko ajan, Aro sanoo.

Lue lisää: Tampere nousi Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi – Näin tamperelaiset kuvailevat, mikä heidän kotikaupungissaan on parasta

Tampereen seutu on vastapaino Helsingille, Vantaalle ja Espoolle

Vetovoima ei koske vain Tampereen vaan koko kaupunkiseutua, joka on yhtä työssäkäyntialuetta.

Pirkanmaasta on tullut vastapaino pääkaupunkiseudun kolmelle kaupungille Helsingille, Vantaalle ja Espoolle.

Aron mukaan Pirkanmaan asema maakuntien joukossa on vahvistunut monilla kasvuun, kilpailukykyyn ja kehitykseen liittyvillä mittareilla. Näitä ovat muun muassa pk-yritykset, korkeakouluopiskelijoiden määrä ja työllisyys.

Tampereen ohella ovat kasvaneet sen ympäryskunnat, kuten Pirkkala, Lempäälä, Nokia, Kangasala ja Ylöjärvi.

Timo Aron mukaan ne ovat omassa sarjassa keskuskaupunkien ympäristökuntien joukossa.

Pirkanmaan väkiluku nousi alkuvuonna määrällisesti 912 ihmisellä. Tilastokeskuksen mukaan Pirkanmaa oli kakkossijalla. Ykkönen oli Uusimaa, jossa väestö kasvoi 2 467 ihmisellä.

Määrällisesti suurin väestötappio oli Etelä-Karjalassa, joka menetti väestöstään 222 henkeä.

Muuttoja maakunnasta toiseen tehtiin alkuvuoden aikana 25 034. Määrällisesti eniten maakuntien välisen muuton voittoa oli Pirkanmaalla, 697 henkeä. Myös suhteellinen muuttovoitto oli suurinta Pirkanmaalla, 1,3 promillea väestöstä.

Muuttovoitto

1. Tampere 388 (viime vuoden vastaava 316)

2. Sipoo 203 (105)

3. Järvenpää 194 (95)

Kokonaisnettomuutto

1. Tampere 575

2. Vantaa 489

3. Espoo 348

Lähde: Tilastokeskus

Ulkomailta muutetaan rannikolle

Suomen sisäisessä muuttoliikkeessä Pirkanmaa pärjää hyvin, mutta ulkomailta tulijoita pääkaupunkiseutu ja muutamat rannikkokaupungit houkuttelevat enemmän.

Tilastossa Tampere on sijalla 7. Edellä ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu ja Turku.

Viime vuosina muutosta on kuitenkin tapahtunut ja ulkomailta tulevien asukkaiden määrä on alkanut olla Tampereella samaa luokkaa kuin Turussa. Pääkaupunkiseudusta ollaan jäljessä.

Esimerkiksi Tampereen korkeakouluyhteisö ratkoo parhaillaan, miten kansainväliset opiskelijat jäisivät Suomeen valmistuttuaan.

Lue lisää: Liian moni ulkomaalainen huippuosaaja lähtee Tampereelta heti valmistuttuaan – Tamk paikansi isoimman ongelman ja kokeilee syksyllä uudenlaista ratkaisua

Aron mukaan rannikkokaupunkien vetovoima ulkomailta tulijoiden keskuudessa on vanhaa perua, se johtuu muun muassa satamista.

Muuttovoitto ulkomailta

1. Helsinki 885

2. Espoo 552

3. Vantaa 455

4. Oulu 226

5. Turku 220

6. Tampere 187

Lähde: Tilastokeskus

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut