Hallinto-oikeus: Verottajan päätös poistaa suurituloisten verotietoja medialistoilta oli laiton - Uutiset - Aamulehti

Hallinto-oikeus: Verottajan päätös poistaa suurituloisten verotietoja medialistoilta oli laiton

Verottaja on toimittanut medialle listauksia suurituloisimmista suomalaisista. Viime vuosina Verohallinto on poistanut listauksesta henkilöitä. Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan tietojen poistamiselle ei ole perusteita.

Verohallinto on välittänyt medialle listauksen vähintään 100 000 euroa vuodessa ansainneista henkilöistä. Vuoden 2018 verotusta koskien verottaja hyväksyi noin 230 henkilön pyynnöt poistaa tietonsa listalta.

20.4. 10:58

Verottajan päätös poistaa suurituloisten tietoja medialle toimitettavilta verotietolistoilta oli laiton, linjaa Helsingin hallinto-oikeus.

Verohallinto on tarjonnut medialle palvelua, jossa tiedotusvälineet ovat voineet verotuksen valmistuttua pyytää Verohallinnolta tuloverotuksen julkisia tietoja. Käytännössä Verohallinto on välittänyt medialle listauksen vähintään 100 000 euroa vuodessa ansainneista henkilöistä.

Vuoden 2018 verotusta koskien verottaja hyväksyi noin 230 henkilön pyynnöt poistaa tietonsa kyseiseltä listalta.

”Verohallinto oli hylännyt useiden tiedotusvälineiden pyynnöt saada tieto vastustamisoikeutta käyttäneiden henkilöllisyydestä. Tietoja oli pyydetty nimilistoina ja diaariotteina”, hallinto-oikeuden ratkaisussa sanotaan.

”Verohallinto oli perustellut päätöksiään sillä, että tieto vastustamisoikeuden käyttämisestä oli salassa pidettävä ja sillä, että Verohallinnon aiemmilla päätöksillään hyväksymä henkilötietojen käsittelyn vastustaminen esti tietopyyntöjen kohteena olevien tietojen luovuttamisen.”

Hallinto-oikeuden tiistaina antaman ratkaisun mukaan Verohallinnon päätökselle ei ollut perusteita.

”Hallinto-oikeus katsoi, että vaikka henkilötietojen käsittelyn vastustamista koskeviin asiakirjoihin voi sisältyä salassa pidettäviä tietoja, pelkkä tieto vastustamisoikeuden käyttämisestä ei ollut tässä yhteydessä salassa pidettävä tieto, eikä tieto vastustamisoikeuden käyttämisestä itsessään ollut sellainen tieto, jonka luovuttamista Verohallinnon aiemmat, vastustamispyyntöjen johdosta antamat lainvoimaiset päätökset rajoittivat”, kirjoittaa hallinto-oikeus ratkaisussaan.

”Näin ollen vastustamisoikeutta käyttäneiden henkilöiden henkilöllisyyttä koskevien tietojen luovuttamiselle ei ollut Verohallinnon päätöksissä mainittuja esteitä.”

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan Verohallinnon päätökset on siis kumottava osittain. Hallinto-oikeuden tulkinnan mukaan Verohallinnolla ei kuitenkaan ole lakisääteistä velvoitetta suurituloisia koskevien listojen laatimiseen.

Verohallinnolta oli valituksissa pyydetty sellaisia tulotietoluetteloita, joissa tietonsa pyytäneet henkilöt ovat mukana. Hallinto-oikeuden mielestä verottajalla ei ollut velvollisuutta tuottaa kyseistä luetteloa.

”Verohallinto oli sille julkisuuslain 21 §:n mukaan kuuluvan harkintavallan perusteella voinut hylätä pyynnöt”, hallinto-oikeus kirjoittaa.

Uutinen päivittyy.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: