Ei mennyt kuin Strömsössä: Sotilaspoliisit eksyivät Helsinki-Vantaalla harjoituksessa väärään terminaaliin, luulivat kahta matkustajaa maalihenkilöiksi - Uutiset - Aamulehti

Ei mennyt kuin Strömsössä: Sotilaspoliisit eksyivät Helsinki-Vantaalla harjoituksessa väärään terminaaliin, luulivat kahta matkustajaa maalihenkilöiksi

”Tästäkin otetaan nyt opiksi”, lupaa Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja.

Sotilaspoliisit erehtyivät henkilöistä ja itse asiassa koko terminaalista Helsinki-Vantaan-lentokentällä.

10.3. 19:56

Muutama sotilaspoliisi eksyi Helsinki-Vantaan lentoasemalla tiistaina järjestetyssä harjoituksessa harjoittelualueen ulkopuolelle, osoitti yhtä matkustajaa aseella ja väänsi toisen matkustajan maahan. Asiasta uutisoi ensimmäisenä MTV.

Lentoasemalla harjoiteltiin viranomaisyhteistyötä Rajavartiolaitoksen, Itä-Uudenmaan poliisin sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa. Harjoitukseen osallistui noin sata henkeä.

Harmillinen väärinkäsitys

Kesken harjoitusten muutama sotilaspoliisi eksyi suljetulta, eristetyltä harjoitusalueelta väärään terminaaliin tavallisten matkustajien joukkoon.

Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja, eversti Rainer Kuosmanen johti harjoitusta ja kertoo, että virheen takia yksi osastoista oli päässyt lukituksi tarkoitetusta ovesta väärään terminaaliin ja olettanut sen kuuluvan harjoituksen tarkastettaviin kohteisiin.

– He olettivat seuraavien vastaan tulleiden kahden henkilön kuuluvan harjoituksiin ja maalikseen.

Osoittivat nuorta naista aseellaan

MTV:n mukaan eksyneet sotilaspoliisit osoittivat harjoittelualueen ulkopuolella ollutta nuorta naista suoraan aseellaan. Nainen kertoi MTV:lle olevansa erittäin järkyttynyt tapahtuneesta ja kertoo luulleensa hetken, että kyseessä oli terrori-isku. Toisessa tapauksessa varusmiehet olivat MTV:n mukaan vääntäneet voimakeinoin maahan vanhemman miehen, jota olivat luulleet maalikseen.

Kuosmanen sanoo, ettei hänellä ole tietoa, että kehenkään olisi käyty käsiksi. Tapahtunutta hän kuvaa silti poikkeukselliseksi.

– Näin tapahtuu todella harvoin. Tälläkin kertaa harjoitusalue oli rakennettu lentokenttäviranomaisten kanssa ”pomminvarmaksi” ettei kukaan pääsee lipeämään alueen ulkopuolelle. Näköjään kaikki on mahdollista, Kuosmanen sanoo.

Tapahtuneesta ei Kuosmasen mukaan voi syyttää varusmiehiä, vaan vastuu on kantahenkilökunnan ja paikalla olleen henkilöstön vastuulla.

”Lentokenttä on haastava ympäristö”

– Tästäkin otetaan nyt opiksi. Lentokenttä on haastava ympäristö ja aika harvoin pääsemme sinne mittavasti harjoittelemaan, nyt saamme taas uutta oppia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut