Siirtyvätkö kuntavaalit koronasulun vuoksi? - Uutiset - Aamulehti

Hallitus esittää 1,3 miljoonan euron lisämäärärahaa vaaleihin – Siirtyvätkö kuntavaalit koronasulun vuoksi? Oikeuskansleri vaitonaisena tilanteesta

Huono koronatilanne voisi asiantuntijan mukaan heikentää esimerkiksi sdp:n kannatusta vaaleissa, koska puolueen äänestäjissä on paljon iäkkäitä henkilöitä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei kommentoinut torstaina kuntavaalien tilannetta. Arkistokuva. ­

25.2. 18:54

Suomessa 8. maaliskuuta alkavan ja kolme viikkoa kestävän sulkutilan mahdollisia vaikutuksia kuntavaaleihin ei toistaiseksi tiedetä. Kuntavaalit on määrä järjestää 18. huhtikuuta.

Oikeusministeriö tiedotti torstaina, että hallitus esittää 1,3 miljoonan euron lisämäärärahaa kuntavaalien järjestämiseen. Syynä ovat muun muassa koronavirustilanteen erityisjärjestelyt, jotka vaativat aiempaa enemmän vaalivirkailijoita. Myös kotiäänestykseen tarvitaan aiempaa enemmän järjestelyjä.

Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitoksen Samforskin tuoreen kyselyn mukaan noin kolmannes suomalaisista siirtäisi kuntavaaleja siihen asti, kunnes noin 70 prosenttia suomalaisista on rokotettu koronaviruksen varalta. Vastaavasti lähes kaksi kolmesta vastaajasta ei siirtäisi vaaleja myöhäisempään ajankohtaan.

Aamulehti tavoitteli oikeuskansleri Tuomas Pöystiä vastaamaan kysymyksiin kuntavaalien järjestämisestä, mutta hän ei halua tällä hetkellä kommentoida asiaa. Myöskään oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei ehtinyt torstaina iltapäivällä vastaamaan vaalien mahdollista siirtämistä koskeviin kysymyksiin. Toimitus ei tavoittanut myöskään oikeusministeriön vaalijohtajaa Arto Jääskeläistä.

Aiemmin Pöysti kertoi STT:n haastattelussa, että kuntavaalien järjestämisen ajankohtaa ja mahdollista siirtämistä on pohdittava huolellisesti vielä tämän kuun puolella. Hän korosti, että vaalien siirtäminen on demokratiassa hyvin poikkeuksellinen toimenpide, joka vaatii painavat perusteet.

”Vaaleista voi tulla pannukakku”

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi tiedotteessa, että vaalien järjestäminen pandemian keskellä on riskialtista puuhaa.

– Vaaleista voi tulla pannukakku, mikäli epidemiatilanne on huono huhtikuun puolivälissä. Espanjan Kataloniassa järjestettiin aluevaalit 14. helmikuuta, ja siellä äänestysvilkkaus laski yli 25 prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista, Grönlund pohtii.

Karanteenijärjestelyn takia jopa tuhansilta äänestäjiltä voi puuttua vaaleissa äänioikeus. Covid-19-positiiviset ja eristyksiin määrätyt eivät saa tartuntatautilain mukaan mennä kotoa äänestämään. Myöskään heidän, joille suositellaan omaehtoista karanteenia, ei toivota menevän äänestyspaikalle.

Suomen kuntavaaleissa 2017 äänesti 58,9 prosenttia äänioikeutetuista. Koronatilanne voi vaikuttaa esimerkiksi sdp:n kannattajiin.

– Esimerkiksi sdp:n kannalta vaalien pito huhtikuussa voi nousta ongelmaksi, sillä puolueella on paljon iäkkäitä äänestäjiä Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa, joissa koronaepidemia on pahin, Grönlund arvioi.

Åbo Akademin kysely oli nettipohjainen, ja siinä on 4 200 vapaaehtoista osallistujaa. Kysely kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä tehtiin ajalla 15–22.2. ja siihen vastasi 3 090 henkilöä. Otoksen virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?