EU-ulkoministerit pääsivät sopuun Venäjä-pakotteista – Italian ulkoministeri keskeytti kokouksen - Uutiset - Aamulehti

EU-ulkoministerit pääsivät sopuun Venäjä-pakotteista – Italian ulkoministeri keskeytti kokouksen

Ministerit totesivat EU-maiden olevan valmiita asettamaan pakotteita Myanmarin sotilasjohdolle. Italian ulkoministeri keskeytti kokouksen, kun kokoukseen tuli tieto Italian Kongon-suurlähettilään ampumisesta.

Muun muassa Kreikan ulkoministeri Nikos Dendias, Italian ulkoministeri Luigi Di Maio ja EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell osallistuivat kokoukseen paikan päällä Brysselissä ja keskustelivat ulkoministerien tapaamisessa Venäjä-pakotteista.

22.2. 12:36 | Päivitetty 22.2. 16:41

Bryssel

EU-maiden ulkoministerit ovat saavuttaneet poliittisen yhteisymmärryksen uusista Venäjä-pakotteista. Uutistoimisto AFP:n mukaan ulkoministerit ovat pyytäneet EU:n ulkosuhteita johtavaa Josep Borrellia viimeistelemään listan uusien pakotteiden kohteista.

Yhteisymmärryksen saavuttaminen oli odotettua, ja sitä ennakoitiin jo ennen tämänpäiväisen ulkoministerikokouksen alkua.

Pakotteilla vastataan siihen, että Venäjä on jättänyt kunnioittamatta kansalais- ja ihmisoikeuksia. EU-maat ovat muun muassa tuominneet oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemisen.

EU:n ja Venäjän valmiiksi kehnot suhteet ovat viime aikoina olleet aallonpohjassa. EU:n ulkosuhteita johtava korkea edustaja Josep Borrell vieraili kuun alussa Moskovassa, ja matkasta jäi käteen pelkkiä pettymyksiä.

Borrell sai muun muassa kritiikkiä heikosta esiintymisestään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili puolestaan viime viikolla Pietarissa ja tapasi Lavrovin. Ministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Haavisto puolusti johdonmukaisesti EU:n yhteistä linjaa.

– On hyvin tärkeää, että EU reagoi yhdessä näihin kysymyksiin, Haavisto totesi videoidussa lausunnossaan saapuessaan aamulla kokouspaikalle.

Haavisto pääsee jakamaan tänään Pietarin-kokemuksiaan muille EU-ulkoministereille. Haaviston odotetaan kertovan myös tuoreesta Etiopian ja Sudanin -matkastaan, jonka hän teki EU:n edustajana Borrellin pyynnöstä.

Borrell pyysi Haavistoa matkustamaan alueelle Etiopian Tigrayn osavaltion konfliktin ja siitä syntyneen humanitaarisen kriisin vuoksi.

Pakotteita väläytetty Myanmarille

EU-maat ovat valmiita asettamaan pakotteita Myanmarin sotilasvallankaappauksesta vastuussa olleille henkilöille, ministerit totesivat kokouksen alkupuolella julkaistussa lausunnossaan. Rajoittaviin toimiin voisi sisältyä esimerkiksi varojen jäädyttämisiä.

Ulkoministerit tuomitsevat helmikuun alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen ja vetoavat Myanmarin siviilihallinnon palauttamisen puolesta.

Myanmarissa on ollut laajoja mielenosoituksia sotilasvallankaappausta vastaan.

Lauantaina kaksi ihmistä kuoli ja noin 30 ihmistä haavoittui, kun maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa turvallisuusjoukot ampuivat mielenosoittajia kohti. Lisäksi yksi mielenosoittaja ammuttiin kuoliaaksi maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa.

Mielenosoitusten ensimmäinen kuolonuhri tuli perjantaina, kun aiemmin päähän ammuttu mielenosoittaja menehtyi vammoihinsa.

Myanmarin tilannetta tarkkailevan järjestön mukaan satoja ihmisiä on otettu kiinni vallankaappauksen jälkeen.

Luvassa pitkä kokous

Ulkoministerikokouksen asialista on tuhti ja päivästä ennakoidaan pitkää. Venäjä-suhteiden lisäksi ulkoministerien on muun muassa määrä keskustella myös Hongkongin yhä synkentyvästä tilanteesta.

Kiinan ote erityishallintoalueesta on kiristynyt kesällä voimaan tulleen turvallisuuslain myötä. Laki muun muassa mahdollistaa vakavista rikoksista epäiltyjen tuomitsemisen Manner-Kiinan puolella. Länsimaat ovat arvostelleet Kiinan toimia.

Ulkoministerien kokouksessa vierailee videoyhteyden välityksellä myös Yhdysvaltojen tuore ulkoministeri Antony Blinken.

Italian ulkoministeri joutui poistumaan kesken

Italian ulkoministeri Luigi Di Maio keskeytti menossa olleen EU-kokouksen, kun kokoukseen tuli tieto Italian Kongon-suurlähettilään Luca Attanasion kuolemasta.

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelma -järjestön mukaan suurlähettiläs oli ollut mukana YK:n autosaattuessa maan itäosassa lähellä Gomaa. Kongolaisen diplomaattilähteen mukaan suurlähettilästä ammuttiin vatsaan ja hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan.

Iskussa kuoli Kongon armeijan edustajan mukaan myös kaksi muuta ihmistä. Tekijöistä ei ole vielä tietoa. Kongon armeija kertoo joukkojensa etsivän hyökkääjiä.

Attanasio oli toinen eurooppalainen suurlähettiläs, joka on saanut surmansa Kongossa. Vuonna 1993 Ranskan lähettiläs Philippe Bernard kuoli Kongon pääkaupungissa Kinshasassa mellakoiden yhteydessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut