Väliaikainen konkurssisuoja päättyi, näin se näkyy Pirkanmaalla - Uutiset - Aamulehti

Väliaikainen konkurssisuoja päättyi – Pirkanmaan käräjäoikeuteen jätetty helmikuussa viisi konkurssihakemusta

Konkurssien määrän on odotettu kasvavan selvästi, kun koronapandemiasta johtuvat konkurssilain väliaikaiset muutokset purkautuvat.

Pirkanmaan käräjäoikeuteen on jätetty helmikuussa viisi konkurssihakemusta. Arkistokuva tammikuulta 2020.

4.2. 7:08

Aamulehti

Väliaikaiseen lakimuutokseen perustuvan konkurssisuojan päättyminen ei toistaiseksi näy konkurssihakemusten määrässä Pirkanmaalla.

Helmikuun alussa Pirkanmaan käräjäoikeus on saanut viisi konkurssihakemusta, kerrotaan Aamulehdelle Pirkanmaan käräjäoikeudesta.

Verottaja on hakenut konkurssiin HJH - Group Oy:ta, Ikkunasto Oy:ta, Oy Finova Ab:ta sekä PST Pirkanmaan Saneeraustekniikka Oy:ta. Lisäksi oikeuteen on jätetty yksi toiminimiyritystä koskeva konkurssihakemus.

Viime vuoden helmikuussa konkurssihakemuksia oli jätetty vastaavana ajankohtana Pirkanmaan käräjäoikeuteen kaksi kappaletta.

Korona taustalla

Konkurssiasiamiehen toimisto on odottanut konkurssien määrän kasvavan selvästi, kun koronaviruspandemiasta johtuvat konkurssilain väliaikaiset muutokset purkautuvat.

Toimisto on kertonut varautuneensa lisääntyviin selvitys- ja tarkastustarpeisiin.

Helmikuun alusta lukien velkojat ovat voineet jälleen perustaa konkurssihakemuksen konkurssiuhkaiseen maksukehotukseen, jos vaadittu saatava on yhä maksamatta.

Konkurssiasiamiehen toimiston mukaan yhdeksän kuukauden ajan voimassa olleet konkurssilain väliaikaiset muutokset ovat aiheuttamassa kokonaan uusia erityistilanteita, joita joudutaan ratkaisemaan.

Sellaisia ovat esimerkiksi mahdolliset takaisinsaantien määräajat, johdon vastuut ja palkkaturvaa koskevat erityiskysymykset ajalta, jolloin velkojien mahdollisuutta tehdä konkurssihakemuksia oli rajoitettu.

Viime vuonna konkurssien määrä väheni koko Suomessa edellisvuoteen verrattuna 18,6 prosenttia, käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista.

Tammi–joulukuussa 2020 pantiin vireille 2 135 konkurssia, mikä on 488 konkurssia vähemmän kuin edellisvuonna. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 10 876, joka on 1 672 henkilöä vähemmän kuin edellisvuonna.

Laskua määrissä

Konkurssien määrä väheni kaikilla päätoimialoilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät muiden palvelujen päätoimialalla, jossa konkurssien määrä oli 700. Konkursseja oli 130 eli 15,7 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Muiden palveluiden päätoimiala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Suhteellisesti eniten konkurssit vähenivät kuljetus ja varastointi -päätoimialalla, jossa konkurssit vähenivät 28,7 prosenttia 139 konkurssiin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä kasvoi muut palvelut sekä kuljetus- ja varastointi päätoimialoilla.

Konkurssi

Konkurssi on velallisen kaikkia velkoja koskeva maksukyvyttömyysmenettely, jossa velallisen omaisuus käytetään konkurssisaatavien maksuun.

Konkurssiin asettamisen yleisenä edellytyksenä on velallisen maksukyvyttömyys. Tuomioistuin päättää konkurssimenettelyn aloittamisesta.

Kun konkurssi alkaa, velallinen menettää määräysvallan omaisuuteensa. Omaisuudesta ja konkurssipesän hallinnosta vastaa pesänhoitaja, jonka tuomioistuin määrää konkurssimenettelyn alussa.

Konkurssin aikana omaisuus muutetaan rahaksi (realisoidaan) ja varat käytetään velkojen suorittamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos