Fasaanitilan linnuista löytyi lintuinfluenssaa: ”Kuolleita lintuja on kymmeniä” - Uutiset - Aamulehti

Fasaanitilan linnuista löytyi lintuinfluenssaa: ”Kuolleita lintuja on kymmeniä”

Tilan lähettyvillä oli havaittu fasaaneissa poikkeuksellisen suurta kuolleisuutta.

Janakkalassa on todettu lintuinfluenssaa fasaanitilan linnuissa. Kuvituskuva.­

21.1. 16:58

Janakkalassa on todettu korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa. Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa virusta löytyi Janakkalassa luontoon istutetuista fasaaneista, tiedottaa Ruokavirasto.

Janakkalalaisen fasaanitilan lähettyviltä oli havaittu poikkeuksellisen suurta kuolleisuutta luontoon istutetuissa fasaaneissa.

– Kuulemani mukaan kuolleita lintuja on runsaasti, useita kymmeniä, kertoo Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu.

Lintuja ei lähdetä alueelta hävittämään esimerkiksi metsästämällä, koska metsästäminen vain häätäisi ne laajemmalle alueelle. Kuolleet linnut keräillään säkkeihin ja toimitetaan käsittelylaitokseen.

Mikäli joku löytää yksittäisen kuolleen linnun, sen voi Kiviruusun mukaan hävittää muovipussissa sekajätteen mukana. Jos kuolleita lintuja löytyy useita, Kiviruusu kehottaa ilmoittamaan asiasta kunnan eläinlääkärille.

Ruokavirasto asettaa lähipäivinä lintujen lihan käyttöä ja vientiä alueelta koskevia rajoituksia, joista tiedotetaan myöhemmin. Rajoitukset koskevat kaikkia lintuja, eivät vain sairastuneita.

Fasaaninmetsästyskausi on käynnissä. Kiviruusu muistuttaa, että sairastunutta lintua ei saa metsästää eikä syödä.

Fasaanitilalle on annettu hallintopäätös, jolla pyritään estämään taudin leviäminen.

Tulokset varmistuivat torstaina

H5N8-tyypin lintuinfluenssa varmistui alueelta Ruokaviraston laboratorioon toimitetuista viidestä fasaanista. Näytteet tulivat viraston tutkittavaksi alkuviikosta ja torstaina iltapäivällä tulokset varmistuivat positiivisiksi.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt viime vuoden lopulta alkaen muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa sekä luonnonvaraisista linnuista että siipikarjatiloilta. Tartunnan saaneilla tiloilla on lainsäädännön vaatimusten mukaisesti lopetettu kaikki linnut.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Siipikarjan ulkona pitäminen on ollut kiellettyä keväisin lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?