11 kuntaa sai Pirkanmaalla ison potin rahaa lasten ilmaisiin harrastuksiin – Lempäälään jopa 300 000 euroa: ”Vanhempien ei tarvitse kiirehtiä töistä kuskaamaan lapsiaan” - Uutiset - Aamulehti

11 kuntaa sai Pirkanmaalla ison potin rahaa lasten ilmaisiin harrastuksiin – Lempäälään jopa 300 000 euroa: ”Vanhempien ei tarvitse kiirehtiä töistä kuskaamaan lapsiaan”

Pirkanmaan 23 kunnasta 11 sai valtionavustusta peruskoululaisten maksuttomiin harrastuksiin. Lempäälä sai isoimman potin, lähes 300 000 euroa.

Ylöjärvellä peruskoululaisille tarjottaviin maksuttomiin harrastuksiin kuuluu tänä keväänä heppakerho Ponimäen tilalla Lakialassa. Osallistujat ovat 3.–6.-luokkalaisia tyttöjä. ­

19.1. 10:08 | Päivitetty 22.1. 10:25

Aamulehti

Viisi tyttöä keinahtelee ponien ja hevosen selässä kehää Ylöjärven Lakialassa Ponimäen tilalla. Lisää tyttöjä on toisaalla tilan pihamaalla opettelemassa hevosen käsittelyä. Menossa on Ylöjärven peruskoululaisten heppakerhon ensimmäinen kokoontuminen, edessä on vielä 18 kertaa tällä kevätlukukaudella.

Heppakerho on yksi Ylöjärven kaupungin tarjoamista maksuttomista harrastuksista peruskoululaisille.

Ylöjärvi on yksi yhdestätoista pirkanmaalaisesta kunnasta, jotka voivat tänä keväänä tarjota peruskoululaisilleen entistä enemmän harrastuksia maksutta. Nämä kunnat saivat opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta ”Harrastamisen Suomen mallin” toteuttamiseen.

Ylöjärven lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen kertoo, että ensimmäiset harrastusryhmät saatiin käyntiin maanantaina.

Kiirettä on pitänyt, sillä Ylöjärvi sai tiedon 150000 euron valtionavustuksesta 30. joulukuuta. Tuki edellyttää kunnilta 20 prosentin omaa rahoitusta, joten kaikkiaan Ylöjärvi käyttää kevätlukukaudella 187000 euroa peruskoululaisten harrastuksiin.

Kunnissa kysyttiin viime syksynä koululaisilta, mitä he haluaisivat harrastaa. Ryhmiä on nyt perustettu näiden toiveiden mukaan.

– Parkour oli supersuosittu. Esimerkiksi Metsäkylän koulun parkour-ryhmään ilmoittautui 65 lasta ja nuorta. Yritämme hankkia ohjaajia, jotta sinne saadaan edes yksi ryhmä lisää, Puttonen kertoo.

Koronan takia ryhmissä voi ohjaajineen olla vain kymmenen osallistujaa. Parkour-ryhmiä on seitsemässä koulussa.

Ylöjärvellä kuten useimmissa muissakin kunnissa on toki ennenkin ollut harrastuskerhoja koulun henkilökunnan ohjauksessa koulupäivän päätteeksi. Valtion tuen ansiosta apuun ja järjestäjiksi saadaan ulkopuolisia, esimerkiksi Ylöjärvellä noin 20 eri palveluntuottajaa.

Yhtenä esimerkkinä on Ponimäen tila, jossa pidetään heppakerhoa.

Siiri Tarhonen laittoi Kalle-ponille riimua Ella Röngän ohjauksessa Ponimäen tilalla Ylöjärven Lakialassa järjestetyssä heppakerhossa.­

Harrastamisen Suomen malliksi nimetty pilotti pyrkii tavoittamaan etenkin ne nuoret ja lapset, joilla ei vielä ole harrastuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn mukaan joka viides lapsi on vailla harrastusta.

Ylöjärvellä kolme kouluyhteisön ohjaajaa etsii harrastuksia niitä vailla oleville nuorille ja lapsille. Etsivään harrastustoimintaan menee osa Ylöjärven saamasta valtion tuesta.

– Alakoululaiset innostuvat mistä tahansa, ja heidän ryhmänsä tulivat heti täyteen, mutta yläkoululaisille mieluisten harrastusten löytäminen on vaikeampaa. Ihan nappiin ne eivät vielä menneet, Puttonen myöntää.

Ylöjärvellä yläkoululaisia houkutellaan esimerkiksi street food -kerholla, jota ohjaavat ammattikokit.

Puttonen kuulostaa erittäin innostuneelta. Hän pitää kaupungin lasten harrastuksiin saamaa rahasummaa isona. Ylöjärvellä on noin 4 500 peruskoululaista.

Esimerkiksi kiipeily, keilailu, koodaus, elokuva-animaatio ja valokuvapaja ovat harrastuksia, joita ei ilman valtion tukea ja koulun ulkopuolista asiantuntemusta voitaisi järjestää.

Raha pitää käyttää kevätlukukauden aikana eli 5. kesäkuuta mennessä. Siksi ”paletti” piti Puttosen mukaan saada nopeasti kokoon ja harrastukset käyntiin.

Harrastamisen Suomen mallin avustukset Pirkanmaalla

Pirkanmaan 23 kunnasta 11 sai opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston jakamaa Harrastamisen Suomen malli -avustusta.

Hämeenkyrön kunta, 99 500 €

Ikaalisten kaupunki, 24 000 €

Kangasalan kaupunki, 78 000 €

Lempäälän kunta, 298 000 €

Oriveden kaupunki, 8 000 €

Parkanon kaupunki, 16 000 €

Tampereen kaupunki, 244 000 €

Valkeakosken kaupunki, 28 000 €

Vesilahden kunta, 50 000 €

Virtain kaupunki, 26 000 €

Ylöjärven kaupunki, 150 000 €

Ella Rönkä opasti heppakerholaisia laittamaan ja ottamaan pois riimun Kalle-ponilta. Etualalla Emma Ranta ja Siiri Tarhonen.­

E-sportia ja ratsastusta Hämeenkyrössä

Hämeenkyrön kunnalle avustusta tuli 99 500 euroa. Hämeenkyrön Suomen mallin koordinaattori, Kirkonkylän koulun rehtori Timo Mäkelä kertoo, että ryhmät koetetaan saada toimintaan vielä tammikuun aikana.

Kuten Ylöjärvellä myös Hämeenkyrössä tukea käytetään ryhmien ohjaajien ja välineiden hankintaan koulun ulkopuolisilta palveluntuottajilta. Sillä tavalla hämeenkyröläiset koululaiset pääsevät harrastamaan esimerkiksi toivottua e-sportia. Lisäksi on muun muassa parkouria, ratsastusta, laskettelua, musiikki-, näytelmä-, elokuva- ja urheiluryhmiä.

Mäkelän mukaan moni hämeenkyröläinen koululainen toivoi liikuntaa höntsäilymielessä ilman, että pitää kuulua seuraan tai yhdistykseen.

– Seurojen jäsenyys maksaa. Nyt harrastuksen syrjään pääsevät kiinni nekin, joiden perheillä ei ole varaa kalliisiin jäsenmaksuihin, Mäkelä sanoo.

Tuen ansiosta harrastusryhmät saadaan kokoon pienemmälläkin kuin kymmenellä osallistujalla, mikä aiemmin saattoi olla järjestämisen kynnyksenä.

Hämeenkyrössä on hieman yli 1 200 peruskoululaista.

Ponimäen tilan yrittäjä Kirsi Leppänen näytti Arvo-ponilla ratsastavalle Pihla Haukilahdelle, mitä seuraavaksi tehdään.­

Virroilla kuljetukset haasteena

Virtain noin 550 peruskoululaisesta peräti 98 prosenttia vastasi viime syksynä kyselyyn harrastustoiveista. Virroillakin parkour oli yksi suosikeista, mutta Yhtenäiskoulun rehtorin Katri Rantalan mukaan myös perinteiset taito- ja taideharrastukset kiinnostivat.

Virrat sai 26 000 euroa, jolla ohjaajia saadaan muun muassa Martoilta, 4H-kerholta, Merikanto-opistolta ja Parkour-akatemiasta.

Tavoitteena on pyöräyttää ryhmät toimintaan jo tässä kuussa. Ryhmiin ilmoittautumiset olisivat näin ensi viikolla.

Kaupungissa haasteena on, että puolet keskusta-alueen koulujen oppilaista on koulukuljetusten piirissä.

Hilva Laurila on aiemmin ratsastanut ponilla vain kerran. Ylöjärven peruskoululaisten heppakerho kokoontuu kevätlukukauden aikana 19 kertaa.­

Tampereella voi harrastaa useita lajeja

Tampereella 244 000 euron avustuksella ja 20 prosentin omalla sijoituksella on lisätty jo ennestään laajaa harrastustarjontaa koulupäivän yhteydessä. Tänä keväänä tarjolla on noin 5 700 tuntia Lupa harrastaa -nimellä kulkevia harrastustoimintoja.

Uusina yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi Suomen teatteriopisto, Sara Hildén -akatemia, Padel Tampere ja Legend Trick. Suunnittelija Mikko Tiirikainen Tampereen kaupungilta sanoo, että laajan yhteistyöverkoston kanssa koululaiset harrastavat niin koulupäivän aikana kuin heti koulupäivän jälkeen ympäri Tamperetta.

Uutta on, että yläkoululaiset pääsevät omaehtoisesti koulupäivän jälkeen harrastamaan vaikkapa kuntosaliharjoittelua, dj-toimintaa, padelia tai Sunteksti-sanataidetta yhteistyökumppanien paikoissa. Sisään pääsee ilmoittamalla oman nimensä ja koulun.

Tampereella on noin 18 000 peruskoululaista.

Lempäälä kehittää pysyvää mallia

Pirkanmaalaisista kunnista eniten tukea sai Lempäälä, 298 000 euroa. Opetuspäällikkö Marko Lahtinen sanoo, että kunnan tavoitteena on luoda laaja ja pysyvä harrastamisen malli, joka tarjoaa jokaiselle noin 4 000 peruskoululaiselle harrastuksen heti koulupäivän jälkeen.

– Toivomme näin myös helpottavamme perheiden arkea. Jos harrastus alkaa heti koulupäivän jälkeen, vanhempien ei tarvitse kiirehtiä töistä kuskaamaan lapsiaan illalla, vaan perheet voivat viettää silloin yhteistä aikaa, Lahtinen sanoo.

Iltapäivisin olisi Lahtisen sanoin avointa, kerhomaista, ohjattua ja turvallista toimintaa.

Lempäälässä mukaan tulee ainakin 28 seuraa, järjestöä ja yhdistystä.

Lempäälä on toteutuksessa hieman jäljessä muita kuntia. Hän arvioi, että harrastusryhmät saadaan käyntiin viimeistään talviloman jälkeen.

Rahaa hyvillä suunnitelmilla

Ylitarkastaja Elsa Mantere Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta perustelee Lempäälän saamaa suurta avustussummaa laadukkaalla hakemuksella ja laajoilla suunnitelmilla jo tässä pilottivaiheessa. Lempäälä myös sijoittaa itse pilottiin suuren summan, 74 500 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on kehittää maksuttomien harrastusten järjestämisestä peruskoululaisille pysyvä toimintamalli. Ensi lukuvuodelle Harrastamisen Suomen malliin on valtakunnallisesti varattu noin 14 miljoonaa euroa.

Pilotilla haetaan hyviä toimintatapoja jatkoa ajatellen.

Tälle kevätlukukaudelle aluehallintovirastot ovat jakaneet 6,4 miljoonaa euroa avustusta.

Avustusta haki 12 Pirkanmaan kuntaa, joista vain yksi, Kihniö, ei saanut tukea.

Oikaisu 22.1.2021 kello 10.20: Alkuperäisessä jutussa kerrottiin virheellisesti, että Tampereen yläkoululaiset pääsisivät koulupäivän jälkeen kokeilemaan vain kerran harrastuksia Tampereen kaupungin yhteistyökumppanien paikoissa. Todellisuudessa samankin yhteistyökumppanin paikassa voi käydä vaikka viikoittain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?