Aamulehti palkitsi toimittaja Vesa Vanhalakan - Uutiset - Aamulehti

Aamulehti palkitsi toimittaja Vesa Vanhalakan, jonka jutuissa yhdistyvät ”kylmät faktat ja lämmin sydän” – ”Parasta hommaa, mitä toimittajana voin tehdä”

Tiedejutuistaan tunnettu toimittaja Vesa Vanhalakka palkittiin Aamulehden perinteisellä Sulka hattuun -tunnustuksella.

Toimittaja Vesa Vanhalakka sai keskiviikkoaamuna puhelun, joka yllätti hänet. –Tämä on hieno kunnianosoitus ja parasta, mitä Aamulehden toimittajalle voi uransa aikana tapahtua, Vanhalakka tiivistää tunnelmiaan vastaanotettuaan Sulka hattuun -palkinnon.­

13.1. 19:43

Aamulehti

Toimittaja Vesa Vanhalakka innostui avaruudesta vuonna 1969, kun ensimmäinen miehitetty avaruuslento laskeutui Kuuhun.

Sittemmin innostus avaruuteen ja tieteeseen on säilynyt, ja Aamulehdessä työskentelevä Vanhalakka tunnetaan etenkin laajoista tiedejutuistaan.

Keskiviikkona Vanhalakka palkittiin uutistyöstään Aamulehdessä vuosittain jaettavalla Sulka hattuun -palkinnolla. Vanhalakan jutuissa yhdistyvät Aamulehden vastaavan päätoimittajan Jussi Tuulensuun mukaan totuudellisuus ja lämminsydämisyys.

–Palkinto myönnetään ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä uutisjournalismista, jossa yhdistyvät kylmät faktat ja lämmin sydän aikana, jolloin tosiasiat merkitsevät enemmän kuin koskaan, Tuulensuu nimeää palkintoperusteiksi.

Vanhalakka sanoo palkinnon olevan hieno kunnianosoitus, joka yllätti. Kun puhelu ja tieto siitä keskiviikkoaamuna tulivat, hän meni sanattomaksi. Hän arvelee taakse jääneen koronavuoden vaikuttaneen palkitsemiseensa.

–Koronavuosi on ollut monelta kannalta tärkeä vuosi. Tarvitaan tiedettä, tutkimusta ja oikeata tietoa, Vanhalakka sanoo.

Vuosittain jaettava Sulka hattuun -palkinto jaettiin Aamulehden toimituksessa Tampereen Siperiassa keskiviikkona. Palkinnon toimittaja Vesa Vanhalakalle ojensi Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu. ­

Takana pitkä ura Aamulehdessä

Kouvolasta kotoisin oleva Vanhalakka tuli Aamulehden ulkomaantoimitukseen kesätoimittajaksi vuonna 1985. Se tuntui luontevalta suunnalta.

Hän oli opiskellut englannin kieltä ja ollut kesätöissä Kouvolan Sanomissa, missä oli oivaltanut haluavansa toimittajaksi. Tampereelle 1980-luvun alussa vetivät toimittajaopinnot.

Vuonna 1988 Vanhalakka vakinaistettiin Aamulehteen. Työt ulkomaantoimituksessa jatkuivat vuosia. Sitten tuli vuosi 2003, ja asiat muuttuivat.

–Minulle ehdotettiin, haluaisinko kokeilla tiedetoimittajan duunia. Aloitettiin vuoden mittainen kokeilu, joka jatkuu edelleen, mikä on tosi hyvä juttu. Tämä on parasta hommaa, mitä toimittajana voin tehdä.

Tampereella maailman huippua

Hyvä haastateltava, yksityiskohdat ja yllättävyys. Nämä Vanhalakka nimeää asioiksi, jotka saavat hänet toimittajana innostumaan. Työssään hän pitää tärkeänä sitä, että löytää monimutkaisista aiheista lähelle lukijan arkea tulevan kulman.

–Olen opetellut asioiden kertomista ymmärrettävästi. Jos luen vanhoja juttujani, usein pyörittelen päätäni, että tuonkin olisi voinut paljon paremmin kertoa, Vanhalakka naurahtaa.

Vesa Vanhalakka tuli Aamulehteen kesätoimittajaksi vuonna 1985. Nyt hän sanoo olevansa iloinen siitä, että on saanut työskennellä juuri Tampereella.­

Työn vastapainoksi Vanhalakka hiihtää, sauvakävelee, lukee dekkareita ja kesäisin suunnistaa yhdessä vaimonsa kanssa. Hän on myös intohimoinen jalkapallofani ja Arsenalin kannattaja.

Härmälässä asuva Vanhalakka sanoo olevansa iloinen siitä, että työ on pitänyt hänet juuri Tampereella. Joskus mielessä on käynyt ajatus siitä, löytyykö Tampereelta riittävästi kiinnostavia aiheita tiedetoimittajalle. Epäilys on osoittautunut turhaksi.

Vanhalakka kehuu Tampereen yliopisto- ja korkeakouluyhteisöä. Kaupungissa tehdään hänen mukaansa myös paljon maailmanluokan tutkimusta, josta ammentaa.

–Vuosittain törmään havaintoihin tai löytöihin, jotka on tehty Tampereella ensimmäisenä maailmassa. Haluan tehdä täällä urani loppuun asti töitä.

Aiemmin palkittuja

2020 graafikko Hannu Mänttäri

2019 toimittaja Minna Ala-Heikkilä

2018 politiikan toimittaja Lauri Nurmi

2017 rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläinen

2016 urheilutoimittaja Tapani Salo

2015 tietopalvelun lähijohtaja Terhi Janhunen

2014 toimittaja Jukka Manninen

2013 toimittaja Anu Leena Koskinen

2012 toimittaja Riikka Lehtovaara

2011 toimittaja Juha Lehtinen

2010 toimittaja Sami Suojanen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?