Tampereen Santalahden ylikulkusiltaa siirretään ratikkatöiden vuoksi - Uutiset - Aamulehti

Santalahden ylikulkusiltaa siirretään ratikkatöiden tieltä Tampereella – siirto tehdään tällä viikolla öisin, näin se vaikuttaa liikenteeseen

Siirtotyöt aiheuttavat muutoksia Paasikiventien jalankulkuun, bussipysäkeille ja autoliikenteelle.

Paasikiventien ylikulkusiltaa siirretään noin 30 metriä keskustan suuntaan. Siirto tapahtuu 13.-15. tammikuuta öisin. ­

6.1. 10:00 | Päivitetty 13.1. 21:47

Aamulehti

Raitiotien rakentaminen Tampereen Santalahdessa etenee. Ratikkatöiden tieltä siirretään Santalahden nykyinen jalankulun ylikulkukäytävä noin 30 metriä keskustan suuntaan.

Siirto tapahtuu öisin 13.–15. tammikuuta. Ylikulkukäytävä siirretään kahdessa eri lohkossa, jotka ovat noin 16 metriä leveitä ja painavat yhteensä noin 40 tonnia. Työt aiheuttavat muutoksia jalankulkuun, bussipysäkeille ja autoliikenteelle.

Paasikiventien ajorataa kavennetaan töiden ajaksi siten, että työalueen kohdalla on yksi kaista kumpaankin suuntaan. Nostotyö tehdään suljetulta ajoradalta. Siirrot tehdään yöllä hiljaisen liikenteen aikana. Aamulla työmatkaliikenteen alkaessa on käytettävissä normaalisti kaksi kaistaa kumpaankin suuntaan.

Työt tehdään keliolosuhteiden salliessa. Raitiotieallianssi kertoi Twitterissä, että tiistaille ennustetun lumipyryn takia siltaa siirretään aiemmasta tiedosta poiketen vasta keskiviikosta alkaen.

Jalankulkuun ja bussipysäkkeihin muutoksia

Ylikulkukäytävä on pois käytöstä maanantaista 11. tammikuuta alkaen ainakin perjantaihin 15. tammikuuta saakka. Ylikulkukäytävä pyritään ottamaan käyttöön heti siirtotöiden valmistuttua.

Ylikulkukäytävän pohjoispuolella sijaitseva bussipysäkki (Rantatie 1006) lännen suuntaan on pois käytöstä keskiviikon ja torstain sekä torstaina ja perjantain välisinä öinä eli 13.-15.1 kello 20.00–6.00. Suljetun bussipysäkin sijasta Lielahden suuntaan matkustavien tulee käyttää edellistä pysäkkiä (Santalahti 1002), joka sijaitsee Paasikivenkadun risteyssillalla. Ylikulkukäytävän siirron jälkeen bussipysäkki (Rantatie 1006) otetaan jälleen käyttöön.

Siirtotöiden aikana myös ylikulkukäytävän eteläpuolella sijaitseva bussipysäkki (Venesatama 1009) keskustan eli idän suuntaan on samoin pois käytöstä kahtena yönä 13.-15.1. kello 20.00–6.00. Pysäkkiä korvaa noin sata metriä keskustaa lähempänä sijaitseva pysäkki (Rantatie 1007).

Jalankulku alueella ja käytössä oleville bussipysäkeille on töiden aikana ohjattu kiertoreittien kautta.

Lue lisää: Nyssen tiedote pysäkkien tilapäisestä sulkemisesta

Ylikulkusillasta väliaikainen reitti

Nykyinen ylikulkukäytävä muuttuu siirron jälkeen väliaikaiseksi jalankulkutieksi Paasikiventien yli raitiotien ja uuden ylikulkusillan rakentamistöiden ajaksi. Siirron jälkeen ylikulkukäytävän hissit on poistettu pysyvästi käytöstä, joten sen käyttö ei rakentamistöiden aikana ole täysin esteetöntä.

Puisen ylikulkukäytävän päihin tulee noin kaksi metriä leveät teräsportaat sekä luiskat, joiden kautta esimerkiksi lastenrattaiden ja pyörien kuljetus on mahdollista. Molemmissa päissä sijaitsevien puuportaiden sekä betonisten pilareiden ja hissitornien purkaminen alkaa siirron jälkeen ja jatkuu helmikuulle.

Tilalle uusi, entistä leveämpi silta

Nykyisen puisen ylikulkukäytävän tilalle rakennetaan leveämpi teräsbetoninen, esteetön ylikulkusilta. Uuden ylikulkusillan työt alkoivat joulukuussa porapaalutuksilla. Jopa 20 metrin syvyyteen ulottuvat paalut betonoidaan ja raudoitetaan paalutuksen jälkeen.

Tammikuussa sillalle tehdään perustamistöitä sekä maatukien ja pilareiden muottitöitä. Uuden sillan on määrä valmistua käyttöön vuoden 2021 lopulla. Siihen saakka Paasikiventien voi ylittää uuteen kohtaan siirrettyä entistä ylikulkukäytävää pitkin sekä esteetöntä kiertoreittiä Paasikivenkadun risteyssillan ja Sahansaarenkadun kautta.

Uudesta ylikulkusillasta tulee yli kaksi kertaa nykyistä leveämpi jalankulun ja pyöräilyn esteetön väylä Rantatien, Paasikiventien ja tulevan raitiotien yli. Uusi silta on enimmillään yli kahdeksan metriä leveä, kertoo Raitiotieallianssi tiedotteessaan.

Paasikiventien pohjoispuolella siltaramppi on hieman kapeampi, mutta silti lähes kuusi metriä leveä. Sillan Näsijärven puoleiseen kaarteeseen rakennetaan myös erillinen näköalatasanne, josta johtavat teräsportaat Tapahtumapuistoon.

Lähes 150-metrinen uusi silta

Sillan kokonaispituus on lähes 150 metriä. Se ulottuu Pispalanrinteen puolelta raitiotien, Rantatien ja Paasikiventien yli Santalahteen.

Silta on rakenteeltaan teräsbetoninen, niin sanottu jatkuva laattasilta. Sillan alta kulkee yhdeksästä eri aukosta Rantatien ja Paasikiventien autoliikenne sekä tuleva raitiotie.

Sillan alikulkukorkeus Paasikiventiellä on viisi metriä, mikä tarkoittaa sitä, että jalankulku ja polkupyöräliikenne kulkevat noin kuuden metrin korkeudessa. Raitiotien kohdalla alikulkuväylän korkeus on viisi metriä ja Rantatiellä 4,2 metriä.

Sillan rakenteita tullaan sen valmistuttua elävöittämään taiteella.

Päivitys 13.1. kello 21.46: Päivitetty juttuun siirron uusi aikataulu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?