Suomalainen saunaperinne pääsi Unescon maailmanperintölistalle - Uutiset - Aamulehti

Suomalainen saunaperinne pääsi Unescon maailmanperintölistalle

Suomi on noteerattu nyt ensimmäistä kertaa aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa.

Tamperelainen Rajaportin sauna oli mukana hakemassa suomalaiselle saunaperinteelle Unescon tunnustusta.

17.12.2020 15:29

Aamulehti

Suomi on päässyt ensimmäistä kertaa YK:n kulttuurijärjestön Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Torstaina tehdyllä päätöksellä luetteloon on liitetty suomalainen saunaperinne. Päätöksen teki Pariisissa 24 maan edustajista koostuva hallitustenvälinen komitea.

Luetteloon hyväksymisen myötä suomalaisesta saunaperinteestä on sitouduttu huolehtimaan monella tapaa. Elinvoimaisuuden lisäksi vaalitaan omaperäisen saunaperinteen jatkuvuutta, ja nostetaan esiin suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyttä osana tapakulttuuria, hyvinvointia ja demokratiaa. Taustalla vaikuttaa laaja joukko suomalaisia saunayhteisöjä sekä muita saunakulttuuria edistäviä toimijoita.

– Sauna on erottamaton osa suomalaisten arkea ja juhlaa, hyvinvointia ja elämäntapaa. Saunassa korostuu ihmisten välinen tasa-arvo ja keskinäinen kunnioitus. Tämä päätös lisää ennestään saunakulttuurimme tunnettuutta kaikkialla maailmassa, iloitsee tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

Lue lisää: Aamulehti on testannut Pirkanmaan kaikki 52 yleistä saunaa, lue tästä arvostelut ja talvikauden aukioloajat

Lue lisää: Tampere pysyy saunapääkaupunkina: Aamulehti testasi kaikki Helsingin ja lähiympäristön yleiset saunat, lue arviot – ”Valtakunnan ehdotonta eliittiä”

Saunomisen elinvoimaisuus on Suomessa huipussaan nyt 2020-luvulla. Kyselyjen mukaan lähes 90 prosenttia suomalaisista saunoo vähintään kerran viikossa. Suosio näkyy myös saunojen lukumäärässä: Suomessa on noin 3,2 miljoonaa saunaa.

– Saunaperinteen nimeäminen Unescon luetteloon on saunaseurojen pitkäjänteisen työn tulosta, muistuttaa Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio.

– Saunominen on meille suomalaisille tärkeä ja rakas perinne, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Unescon nimitys on suuri kunnia. Samalla se tulee lisäämään entisestään alalla toimivien tahojen, kuten saunaseurojen yhteistyötä, kiittelee Ritva Ohmeroluoma Suomen Saunaseurasta.

Suomen seuraava kansallinen hakemus koskee kaustislaista viulunsoittoa. Suomi on mukana myös monikansallisessa pohjoismaista limisaumaveneperinnettä koskevassa hakemuksessa. Molempiin odotetaan päätöstä joulukuussa 2021.

Suomi allekirjoitti Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta vuonna 2013. Museovirasto vastaa sopimuksen toimeenpanosta Suomessa.

Sauna Unescoon -hankkeessa olivat Pirkanmaalta mukana Pispalan saunayhdistys, saunaseura Löylynlyöjät ja Tampereen talviuimarit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos