Viking Linen toimitusjohtaja kommentoi haveria:  ”Tilanne pitää selvittää vielä laivan kapteenin kanssa” - Uutiset - Aamulehti

Viking Linen toimitusjohtaja kommentoi haveria:  ”Tilanne pitää selvittää vielä laivan kapteenin kanssa”

Myrskytuulet yllättivät ja matkustajalaiva ajoi karille Maarianhaminan sataman läheisyydessä. Viking Gracen iltalähtö Turusta ja sunnuntain aamulähtö Tukholmasta on peruttu.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses sanoo, että karilleajot ovat harvinaisia. ­

21.11.2020 18:24

Ahvenmaan edustalla pohjakosketuksen lauantaina iltapäivällä saanut matkustajalaiva Viking Gracen pelastustyöt jatkuvat edelleen.

Viking Linen toimitusjohtajan Jan Hanses uskoo, että alus voidaan siirtää satamaan vielä tämän illan aikana. Aluksen irrottamiseen ja siirtämiseen vaikuttaa se, millainen sää ja myrskytilanne alueella on.

– Matkustajia ei evakuoida, mutta he voivat jäädä laivaan yöksi, koska vaaratilannetta ei ole. Me siirrämme laivan satamaan, mikäli tuuli tyyntyy riittävästi, Hanses kertoo Lännen Medialle.

Onnettomuustutkintakeskus tekee alustavaa tutkintaa Viking Gracen karilleajosta. Varsinaisen tutkinnan käynnistämisestä päätetään myöhemmin.

Lue lisää: Viking Grace on ajanut myrskyn takia karille Maarianhaminan sataman lähellä – Katso kuvat paikalta: Meripelastuksen johtoryhmä organisoinut evakuointikeskuksen toimintavalmiiksi

Haveripaikalla myrsky yllätti

Viking Linen matkustajalaiva Grace sai pohjakosketuksen kello 14.10 aivan Maarianhaminan sataman läheisyydessä.

Toimitusjohtajan mukaan tilanne johtui yllättävistä myrskytuulesta, jonka vuoksi alus ei päässyt satamaan asti.

– Tilanne pitää selvittää vielä laivan kapteenin kanssa, mitä on tapahtunut ja olisiko pitänyt olla vielä varovaisempi.

Hanses kertoo, että matkustajalaivan kapteeni ja päällikkö tekevät aina itse päätökset siitä, onko laivan rantautuminen satamaan turvallista vallitsevassa säätilassa.

Hän arvioi, että lauantain haverin jälkeen käytäntöjä pohditaan vielä tarkemmin.

– Tietyillä tuulensuunnilla Ahvenanmaan satamapaikat ovat ongelmallisia ja silloin komentokannella pitää olla valmius päättää myös siitä, ettei satamaan mennä. Me emme voi kauko-ohjalta heitä, vaan päätös perustuu aina heidän harkintaansa.

Onnettomuuspaikalla myrskytuulet olivat Ilmatieteenlaitoksen mukaan puuskissa jopa 27 metriä sekunnissa.

Matkustajalaivan kyydissä on 331 matkustajaa ja 98 miehistön jäsentä. Tämän hetkisten tietojen mukaan heillä ei ole vaaraa.

Viking Gracen pohjakosketuksen vuoksi iltalähtö Turusta 21.11 kello 20.55 sekä aamulähtö Tukholmasta 22.11. kello 7.45 on peruttu.

Viking Line on yhteydessä suoraan matkustajiin, jotka ovat varanneet matkat kyseisille reiteille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?