Vähäisiä vaurioita saanut Viking Grace siirtyi Turkuun matkustajat mukanaan - Uutiset - Aamulehti

Vähäisiä vaurioita saanut Viking Grace siirtyi Turkuun matkustajat mukanaan

Vauriot jäivät verrattain vähäisiksi, ja onnettomuustutkinnan aloittamisesta päätetään alkuviikosta. Viking Amorella vei ruotsalaiset matkustajat Tukholmaan.

Viking Grace ajoi karille Maarianhaminan sataman eteläpuolella noin kahden aikaan lauantaina iltapäivällä. Kuva tapahtumapaikalta. ­

21.11.2020 14:36 | Päivitetty 22.11.2020 21:13

Aamulehti

Lauantaina rantaan ajautunut ja pohjakosketuksen saanut Viking Grace -matkustajalautta on siirtynyt matkustajat kyydissään Turkuun sunnuntaina illalla.

Ahvenanmaalaiset matkustajat pääsivät maihin aiemmin sunnuntaina, ja ruotsalaiset matkustajat lähtivät Tukholmaan Viking Amorellalla.

Haverin sattuessa, laivalla oli noin 260 matkustajaa ja lähes koko miehistö.

– Seuraavaksi Viking Grace viedään Turku Repair Yards -korjaustelakalle Naantaliin tiistaina, kertoi Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Sunnuntaisen tiedon mukaan alus ei vaadi isoa korjausoperaatiota. Laivan rungon ja pohjan on arvioitu olevan täysin kunnossa lukuun ottamatta naarmuja ja pintamaalivaurioita.

Matkustaja-autolautta Viking Grace oli sunnuntain vastaisena yönä hinattu Maarianhaminan satamaan Ahvenanmaalla. Alus kiinnitettiin laituripaikalle ennen aamuneljää. Matkustajat yöpyivät laivassa.

Viking Grace irrotettiin sunnuntain vastaisena yönä ja hinattiin Maarianhaminan satamaan. Kuvakaappaus Länsi-Suomen merivartioston Twitter-tililtä.­

Syynä ilmeisesti kova tuuli

Viking Linen tiedotusjohtajan Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan tunnelma on ollut laivalla hyvin rauhallinen.

Karille ajamisen sijaan Boijer-Svahnströmin mukaan kyse oli ennemminkin rantaan ajautumisesta. Viking Grace ajautui rantaan lauantaina iltapäivällä Maarianhaminan edustalla rannan tuntumassa. Aluksessa ei ollut vuotoja, eikä ihmishenkiä ollut välittömässä vaarassa.

Aluksella oli pohjakosketushetkellä 331 matkustajaa ja 98 henkilökunnan jäsentä. Syy rantaan ajautumiseen oli ilmeisesti kova tuuli.

Laiva oli matkalla Tukholmasta Turkuun. Sen oli määrä saapua Maarianhaminan satamaan lauantaina kello 14.10.

Kaikki kotiin sunnuntaina

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut alustavan tutkinnan Viking Gracen karilleajosta. Varsinaisen tutkinnan käynnistämisestä päätetään muutaman päivän kuluessa.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan ensi viikolla selviää, aloitetaanko Viking Linen matkustaja-autolautta Viking Gracen karilleajosta onnettomuustutkinta.

– Eilen kun saatiin tieto siitä, että tällainen iso ruotsinlaiva on saanut pohjakosketuksen, niin oli heti selvää, että tapahtumaa lähdetään selvittelemään alustavalla tutkinnalla, Nurmi sanoi STT:lle.

– Alustava tutkinta on meidän lainmukainen termimme. Se tarkoittaa sitä, että tartumme onnettomuuteen sen selvittämiseksi, onko tämä tutkittava tapaus vai ei, Nurmi jatkaa.

Vaikka heti haverin jälkeen oli selvää, ettei kyseessä ole kansainvälisten säädösten tarkoittama vakava merionnettomuus, voi Onnettomuustukintakeskus silti aloittaa tutkinnan.

– Meillä on toimivalta ottaa tutkittavaksi myös muita onnettomuuksia ja vaaratilanteita. Silloin keskeinen arvioitava tekijä on se, onko tästä saatavilla sellaisia turvallisuushyötyä, jotka auttavat merenkulun ja yleisen turvallisuuden kehittämisessä.

Ennen kuin päätös tehdään, Onnettomuustutkintakeskus kerää tietoja muun muassa sääoloista, aluksen ohjailusta ja siitä, viittaako mikään mahdolliseen tekniseen vikaan.

– Tähän menee yleensä muutamia päiviä. Tuossa alkuviikolla, ehkä keskiviikkoon mennessä, ratkaisu on tehty, Nurmi uskoo.

Viking Grace on ajanut karille erittäin lähellä rantaa. ­

”Se oli kauhea rysäys”

Viking Grace -aluksella matkalla ollut Michael Valin koki lauantaina äkillisen herätyksen, kun laiva ajoi karille.

Valin kertoo olleensa hytissään nukkumassa, kunnes havahtui täräykseen noin kello 14.20.

– Se oli kauhea rysäys. Sellainen, että ajattelin, että nyt lähti vissiin keula, Valin kuvaili Helsingin Sanomille.

– Vedin housut jalkaan viidessä sekunnissa.

Valin kertoo juosseensa ulos hytistään ja pyrkineensä ylös kohti laivan kantta. Kaiuttimissa ympäri laivaa toistui infoviesti pohjakosketuksesta.

– Koko ajan he antoivat infoa, mutta eivät varmaan itsekään tiedä vielä paljoa, hän kertoi iltapäivällä.

Karilleajo tapahtui aivan Maarianhaminan kupeessa – Valinin mukaan kaupunki näkyy laivan ikkunoista. Sää on ollut myrskyisä.

Matkustajat ohjattiin iltapäivällä laivan kokouskeskukseen tiedotustilaisuuteen. Siellä he olivat useita tunteja, kunnes varmistui, että laivalla tultaisiin olemaan yön yli.

– Kaikki on täällä ihan ok, sanoi Valin seitsemän maissa illalla päästyään lähtemään kokouskeskuksesta. Hän kertoi, että odottelu oli vähän tylsää, mutta kenelläkään ei näyttänyt olevan hätää.

Matkustajille tarjottiin ruokaa pieni ryhmä kerrallaan, ja ruokailemaan pyydettiin ensimmäisenä lapset ja vanhukset. Baarit ovat kiinni.

Ihmiset ovat saaneet nyt luvan palata hytteihinsä. Matkustajille on kerrottu, että hytti järjestetään myös niille matkustajille, joilla sellaista ei ole ennestään ollut.

– Täältä näkee, että laivan vierellä on sukeltajia tekemässä työtään kovassa tuulessa. Maissa näkyy myös ihmisiä, kuvailee Valin.

Lue myös: Viking Linen toimitusjohtaja kommentoi haveria:  ”Tilanne pitää selvittää vielä laivan kapteenin kanssa”

Laivassa on 331 matkustajaa ja 98 henkilökunnan jäsentä. Henkilövahinkoja ei ole Viking Linen mukaan havaittu, eikä ihmisillä ole vaaraa.­

Pelastustöissä useita aluksia

Karille ajaneen laivan pelastustöihin osallistuivat merivartioston Maarianhaminan ja Kökarin partiot, vartiolaivat Tursas ja Uisko, Ahvenanmaan vapaaehtoiset meripelastajat.

Lisäksi paikalla on ollut Super Puma meripelastushelikopteri Turusta sekä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen erikoiskoulutettu mirg-ryhmä.

– Ensimmäisenä paikalla noin 15 minuutin kuluttua hälytyksestä oli Maarianhaminan partio ja heti perään vartiolaiva Uisko, joka oli tapahtumahetkellä matkalla Ahvenanmaalle, Länsi-Suomen Merivartioasemalta kerrotaan.

Vastaava tapaus viimeksi pari kuukautta sitten

Lyhyen ajan sisällä jo kaksi Viking Linen alusta on ajanut karille.

Edellinen kerta tapahtui 20. syyskuuta, jolloin Viking Amorella ajoi karille Föglön vieressä Ahvenanmaalla

Pohjakosketus tapahtui Hjulgrundin kapeikkona tunnetussa kohdassa. Laiva saatiin myöhemmin irti karilta ja se hinattiin ensin Långnäsiin ja sitten Turkuun.

Syyskuussa sattuneen pohjakosketuksen syynä oli iso kivilohkare, joka oli siirtynyt väylältä muualle.

Silloin laivalla oli 207 matkustajaa ja 74 miehistön jäsentä. Heidät evakuoitiin laivalta.

– Näillä tapauksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Nyt näitä on vain sattunut kaksi kertaa peräkkäin, Viking Linen toimitusjohtaja Hanses sanoo.

Hän kertoo, että matkustajalaivat ajavat karille hyvin harvoin.

Viking Amorellan haveria edeltänyt karilleajo tapahtui vuonna 2013. ja sitä edeltävä tapaus on vuodelta 2001.

Gabriella-alus korvaa mahdollisesti Gracen maanantai-illasta lähtien.

22.11.2020 kello 7.17: Uutista on päivitetty tiedolla matkustaja-alus Viking Gracen hinaamisesta Maarianhaminan satamaan.

22.11.2020 kello 8.36: Uutista on päivitetty tiedolla siitä, että matkustajat olivat puoli yhdeksän aikaan valmistautumassa maihinnousuun.

22.11.2020 kello 11.25: Juttuun on päivitetty, että suomalaiset matkustajat voidaan siirtää rantaan Gracen omien moottoreiden voimin. Lisäksi juttuun on tarkennettu karille ajon sijasta rantaan ajautuminen, sillä se on vahingolle täsmällisempi termi.

22.11.2020 kello 14.18: Uutista on päivitetty lisätiedolla siitä, että laivan ahvenanmaalaiset matkustajat ovat päässeet jo maihin ja ruotsalaiset kuljetetaan Viking Amorellalla Tukholmaan.

22.11.2020 kello 15.35: Uutista on päivitetty Onnettomuustutkintakeskuksen osuudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?