Suomenlahden merivartiosto kertoo paljastaneensa kansainvälisen ihmissalakuljetusliigan – huolena on, että Suomeenkin ilmaantuu passien ”sarjakadottajia” - Uutiset - Aamulehti

Suomenlahden merivartiosto kertoo paljastaneensa kansainvälisen ihmissalakuljetusliigan – huolena on, että Suomeenkin ilmaantuu passien ”sarjakadottajia”

Helsinki-Vantaan lentoasemalla otettiin lokakuussa kiinni ihminen, jonka matkalaukun rakenteista löytyi muun muassa useita Suomen passeja.

19.11.2020 12:38

Helsinki

Suomenlahden merivartiosto kertoo paljastaneensa kansainvälisen ihmissalakuljetusliigan. Tiedotteen mukaan pääasiassa Suomessa ja Kreikassa oleskelevista ihmisistä koostuvan järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään järjestäneen ja yrittäneen järjestää Kreikkaan laittomasti saapuneita Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Rikoskokonaisuudessa on kymmenen epäiltyä, joista kolme Kreikassa ja loput Suomessa, kertoo tutkinnanjohtaja, kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksiköstä. Ryhmän epäillään järjestäneen noin kymmenen ihmisen kuljetuksen.

– Tapauksen selvittelyn tuloksena saatiin paljastettua ainakin Suomessa ja Kreikassa vähintään syksystä 2019 lähtien toiminut rikollisliiga, joka järjestää toisille henkilöille myönnettyjä, sekä väärennettyjä Suomen ja Britannian passeja käytettäviksi laittoman maahantulon tarkoituksessa, tiedotteessa kerrotaan.

Suomenlahden merivartioston mukaan Suomen ja Kreikan väliä matkustaneet kuriirit toimittivat passit rikollisryhmän jäsenille.

Kiinni otettuna ja pidätettynä ollut useita

Asian tutkinta alkoi heinäkuun puolivälissä, kun Viron poliisi ilmoitti Rajavartiolaitokselle Tallinnan lentoasemalla väärennetyn Britannian passin esittäneestä ihmisestä. Kyseiseltä henkilöltä oli löytynyt Suomeen viittaavia asiakirjoja.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö ja Viron viranomaiset tunnistivat Suomessa pysyvästi oleskelevan ihmisen, jonka kerrotaan luovuttaneen väärennetyn passin Tallinnassa kiinni otetulle ja saattaneen tämän Helsingistä Tallinnan lentoasemalle.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta puolestaan otettiin lokakuun lopulla kiinni rikollisryhmään kuuluvaksi epäilty ihminen, jonka hallusta sekä matkalaukun rakenteisiin kätkettynä löytyi useita Suomen passeja ja oleskelulupia, henkilökortti ja Kela-kortti.

Kiinni otetun epäillään olleen kuljettamassa asiakirjoja Kreikkaan väärentämistä ja laittoman maahantulon järjestämistä varten.

”Tällainen kehitys huolestuttaa”

Suomenlahden merivartioston mukaan osa Helsinki-Vantaan lentoasemalla kiinni otetulta löydetyistä asiakirjoista oli ilmoitettu anastetuksi, mutta osan epäillään luovutetun korvausta vastaan rikollisryhmän käyttöön.

– Meillähän ei ole ollut hirveästi tämmöisiä tapauksia, missä tällaista järjestelmällistä passinluovuttajien rekrytoimista tai passien keräämistä olisi ollut. Vastaavia tapauksia on ollut paljon, mutta yleensä passien ja passikirjastojen keräämiset rikollisryhmän käyttöön on tehty jossain toisessa EU-maassa, Tekokoski sanoo.

– Olemme nyt tietenkin vähän huolissamme siitä, onko meille Suomeen tulossa vastaava ilmiö passien keräämisen osalta.

Tekokosken mukaan ongelma on ollut iso esimerkiksi Ruotsissa, missä ”katoavia passeja” on ollut vuositasolla kymmeniä tuhansia.

– Tämä on nyt tavallaan ensimmäinen juttu, missä näyttäisi, että tällaista toimintaa on ollut Suomessa. Eli suomalaisia passeja ja muukalaispasseja yritetään saada rikollisryhmän käyttöön maksua vastaan.

Tekokoski kertoo, että joistain EU-maista löytyy yksittäisiä passien ”sarjakadottajia”.

– Yhdellä henkilöllä saattaa kadota lyhyen ajan sisään jopa toistakymmentä passia, jotka ovat sitten tavalla tai toisella päätyneet rikollisryhmän käyttöön. Tällainen kehitys huolestuttaa Suomessa.

Tutkinnan aikana on ollut kiinni otettuna ja pidätettynä useita ihmisiä ja lukuisia kotietsintöjä on suoritettu eri puolilla Helsinkiä, Suomenlahden merivartiosto kertoo.

Rikoskokonaisuutta tutkitaan törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä, törkeänä väärennyksenä ja valtionrajarikoksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut