124 taiteilijaa ilmoittautui Lamminrahkan koulun taideteoksen tekijäksi: ”Ilahduttavaa nähdä, että tämä kiinnosti ammattilaisia näin laajasti” - Uutiset - Aamulehti

124 taiteilijaa ilmoittautui Lamminrahkan koulun taideteoksen tekijäksi: ”Ilahduttavaa nähdä, että tämä kiinnosti ammattilaisia näin laajasti”

Ehdokkaista valitaan kolme–neljä taiteilijaa kutsukilpailuun, jossa taiteilijat laativat luonnoksen koulun taideteoksesta. Valinta kutsukilpailun taiteilijoista tehdään marraskuun loppuun mennessä ja toteutettava taideteosluonnos valitaan maaliskuussa 2021.

Tällaiselta uusi Lamminrahkan koulu näyttää arkkitehtikuvissa.

19.11.2020 7:01

Aamulehti

Tampereen ja Kangasalan kaupunkien yhteisen Lamminrahkan koulun taiteilijahaku kiinnosti laajasti taiteilijoita.

Määräaikaan eli 15. marraskuuta mennessä tuli 124 portfoliota.

Portfolioiden perusteella valitaan kolme–neljä taiteilijaa kutsukilpailuun, jossa taiteilijat laativat luonnoksen koulun taideteoksesta. Lopullinen teos ja sen toteuttava taiteilija valitaan tästä joukosta.

Valinta kutsukilpailuun päässeistä taiteilijoista tehdään marraskuun loppuun mennessä ja toteutettava taideteosluonnos valitaan maaliskuussa 2021. Teos valmistuu 2023, jolloin koulun ensimmäinen osa aloittaa toimintansa.

Portfolioita saatiin tekemisen tavoiltaan hyvin monen tyyppisiltä taiteilijoilta ja sekä kokeneilta ammattilaisilta että lahjakkailta, mutta julkisen taiteen suhteen vähemmän kokeneilta tekijöiltä, kuten toivottiinkin. Kutsukilpailuun pyritäänkin valitsemaan keskenään erilaisia tekijöitä.

– Kangasalle on syntymässä vastikään julkistetun ympäristö- ja taideohjelman myötä laadukkaita julkisen taiteen mahdollisuuksia. Siksi on nyt ilahduttavaa nähdä, että tämä kiinnosti ammattilaisia näin laajasti. Koulusta saadaan varmasti upea kokonaisuus, ja samalla pelin avaus koko Lamminrahkan julkiselle taiteelle laajemminkin, iloitsee Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen.

Lamminrahkan koulu on Kangasalan ja Tampereen yhteishanke, johon haetaan nyt taidetta.

Alueen eteläosaan viherympäristösuunnitelma

Lamminrahkan koulun taideteos tulee olemaan järjestyksessään toinen Lamminrahkaan toteutettava taideteos.

Ensimmäinen oli Lahdentien eritasoliittymän siltaan ja meluseiniin toteutettu teoskokonaisuus "Lehdet" ja "Varpuset", joiden takana on tamperelainen ROP-taiteilijaryhmä.

Jatkoa seuraa, sillä Lamminrahkan eteläosaan on parhaillaan tekeillä julkisen taiteen, tapahtumien ja unelmien viherympäristön yleissuunnitelma. Suunnitelma valmistuu tammikuussa ja siinä osoitetaan taiteen ja muiden toimien paikat, alustavat ideat esimerkiksi taiteenlajeista sekä aikataulu ja budjetti.

Lamminrahkan koulu on Kangasalan ja Tampereen kaupunkien yhteishanke. Kangasalan kaupunki rakennuttaa koulun, mutta kouluun tulee myös Tampereen Ojalan alueen oppilaita.

Omakoti- ja pientalotontit hakuun helmikuussa 2021

Koulukeskuksen rakennukseen tulee yhtenäiskoulun (luokat 3–9) lisäksi myös pienten lasten yksikkö (päiväkoti, esikoulu ja luokat 1–2).

Koulu tulee olemaan myös vilkkaassa ilta- ja viikonloppukäytössä, sillä käytössä ovat 1 000 neliön liikuntasali sekä taitoaineiden tilat, kerhotilat ja kokoontumis- ja juhlatila.

Rakennuksen suunnittelee Verstas Arkkitehdit Oy, jonka ehdotus Kerkkä voitti keväällä koulukeskuksen suunnittelusta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun. Koulua suunnitteleva arkkitehti Väinö Nikkilä on mukana valitsemassa kutsukilpailuun valittavia taiteilijoita sekä aikanaan myös lopullista taideteosta.

Lamminrahkan eritasoliittymä valmistui elokuussa ja kadut ja muu kunnallistekniikka ovat rakenteilla. Ensimmäiset 15 yhtiömuotoista asuinkorttelia ja neljä yrityskorttelia on varattu.

Omakotitalo- ja kaupunkipientalotonttien haku alkaa helmikuun alussa 2021 ja rakentamaan pääsee 2022. Alakoulu ja pienten lasten yksikkö (päiväkoti, esikoulu, luokat 1–2) avautuvat elokuussa 2023.

Korjattu jutun ingressiä otsikon alla 19.11. kello 14.21: Valinta kutsukilpailun taiteilijoista tehdään marraskuun loppuun mennessä ja toteutettava taideteosluonnos valitaan maaliskuussa 2021. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että toteutettava luonnos valittaisiin jo marraskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: