Presidentti Niinistö kertoi, miten Suomen itsenäisyyttä juhlitaan poikkeuksellisena vuonna: ”Me tulemme näkemään välähdyksiä eri puolilta Suomea” - Uutiset - Aamulehti

Presidentti Niinistö kertoi, miten Suomen itsenäisyyttä juhlitaan poikkeuksellisena vuonna: ”Me tulemme näkemään välähdyksiä eri puolilta Suomea”

Linnan juhlia ei järjestetä tänä vuonna koronaviruksen takia.

Linnan juhlat on ollut jokavuotinen itsenäisyyspäivän ohjelmanumero. Niin myös vuonna 2012.

17.11.2020 11:50 | Päivitetty 17.11.2020 15:22

Aamulehti

Presidentin kanslia kertoi tiistaina itsenäisyyspäiväjärjestelyistä. Tänä vuonna itsenäisyyspäivää juhlistetaan poikkeusjärjestelyin, eikä esimerkiksi Linnan juhlia järjestetä koronaviruksen takia ollenkaan.

Mutta mitä tilalle? Presidentti Sauli Niinistö kertoi suunnitelmista.

– Me tulemme näkemään välähdyksiä eri puolilta Suomea, vähän maailmaltakin, kertoi presidentti Niinistö juhlan ohjelmasta.

– Täältä välitetään tunnelmia ja tuntumaa tuohon itsenäisyyden juhlaan, jota jokainen kodeissaan viettää. Kuvaisin, että katsotaan Suomea silmiin.

Perinteisiä itsenäisyyspäivän Linnan juhlia ei tänä vuonna järjestetä koronaviruspandemian vuoksi. Tasavallan presidentin kanslia kertoi päätöksestä syyskuussa.

Presidentinlinnassa järjestettävän kutsuvieras­tilaisuuden sijaan suomalaiset kutsutaan ”viettämään itsenäisyyspäivää ruutujen välityksellä”.

– Juhlimme Suomea ja itsenäisyyttämme kaikkien suomalaisten kanssa yhdessä uudenlaisen ohjelman kautta, sanoi Niinistö tiedotteessa syyskuussa.

Vielä tuolloin ei ollut selvää, millaisella ohjelmalla juhlavastaanotto korvataan. Tänään suunnitelmista kuullaan lisää. Presidentti Niinistön julkisen osuuden jälkeen alkaa median edustajille tarkoitettu tiedotustilaisuus.

Katsojat osallistuvat

Uudenlaisen ohjelman näyttää suorana lähetyksenä Yle. Lähetyksestä kerrottiin aiemmin, että se sisältää ainakin suomalaista esittävää taidetta ja koosteita aiemmista Linnan juhlista.

– Presidentinlinnan lisäksi lähetyksessä vieraillaan eri puolilla Suomea ja seurataan miten eri tavoin suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää. Katsojilla on mahdollisuus lähettää oma tervehdyksensä illan lähetykseen, tiedotteessa kerrottiin.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin lisäksi, että on mahdollista, että Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapaavat yksittäisiä vieraita Presidentinlinnassa.

Linnan juhlia on vietetty iltajuhlana jo 1920-luvulta alkaen, mutta Presidentinlinnan vastaanoton peruminen ei ole ainutlaatuista. Esimerkiksi vuonna 2013 juhla järjestettiin linnan peruskorjauksen vuoksi Tampere-talossa.

Myös puolustusvoimien perinteinen itsenäisyyspäivän paraatijuhla on peruttu koronaviruspandemian vuoksi. Juhla oli tarkoitus järjestää Porissa.

Valtakunnallisen paraatin sijasta Puolustusvoimat kertoi juhlistavansa itsenäisyyspäivää epidemiatilanteen sallimalla tavalla, jonka toteutuksesta ja ohjelmasta Puolustusvoimat kertoo lähempänä juhlapäivää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: