Suora lähetys Vastaamon tietomurrosta - Uutiset - Aamulehti

Ministerit kertoivat Vastaamon tietomurrosta – Henkilötunnuksen muuttaminen voi olla nykyistä helpompaa tietomurtojen yhteydessä jo ensi vuonna

Hallitus valmistelee lakimuutosta, jonka tarkoituksena on tehdä henkilötunnuksen muuttamisesta helpompaa esimerkiksi tietomurtojen yhteydessä. Lokakuussa paljastuneen Vastaamo-tietomurron uhreja on kymmeniä tuhansia.

12.11.2020 13:10 | Päivitetty 12.11.2020 15:02

Aamulehti

Hallitus on valmistelee nopealla aikataululla lakimuutosta, joka helpottaisi henkilötunnuksen vaihtamista esimerkiksi tietomurtojen yhteydessä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoivat psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyvistä jatkotoimista tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kiuru sanoi tilaisuuden alkuun, että Vastaamon tapauksessa on kyse erittäin vakavasta tietomurrosta. Hän kertoi hallituksen linjanneen eilen keskiviikkona neuvotteluissaan toimenpiteistä, joilla voidaan auttaa identiteettivarkauksien uhreiksi joutuneita henkilöitä ja parantaa identiteettisuojaa.

Aiemmin julkisuudessa on keskusteltu muun muassa siitä, pitäisikö henkilötunnuksen vaihtoa helpottaa. Nyt tunnuksen vaihtamiseen tarvitaan painava syy.

Kuntaministeri Sirpa Paatero kertoi, että valmistelussa on lainsäädäntö, joka mahdollistaisi henkilötunnuksen muuttamisen. Paateron mukaan selvityksessä on mahdollisuus muuttaa henkilötunnusta nykyistä helpommin esimerkiksi vastaavissa tietomurtotilanteissa. Paateron mukaan tavoite on, että lakiesitys siirtyisi eduskunnan käsittelyyn alkuvuoteen mennessä.

Vastaamo-tietomurto tuli julkisuuteen lokakuun lopulla. Tietomurron uhreja on kymmeniä tuhansia. Poliisille on tehty noin 25 000 rikosilmoitusta. Vääriin käsiin joutunut henkilötunnus voi aiheuttaa monenlaisia hankaluuksia, sillä se mahdollistaa identiteettivarkauden.

Nykytilanteessa henkilötunnuksen vaihtaminen ei välttämättä onnistu, ellei henkilötunnuksen väärinkäytöstä ole jo aiheutunut merkittävää haittaa. Ennaltaehkäisevästi henkilötunnusta ei siis identiteettivarkauksienkaan yhteydessä yleensä voi muuttaa.

Paatero kuitenkin muistutti, että henkilötunnuksen vaihtaminen on ihmisille työlästä, koska tunnusta ei pysty vaihtamaan kerralla kaikkiin eri järjestelmiin.

Paateron mukaan käynnissä on myös selvitys siitä, mihin kaikkeen henkilötunnusta on tulevaisuudessa järkevä käyttää.

– On pohdittava yhteisesti, mitkä ovat käyttötapoja henkilötunnukselle tulevaisuudessa, Paatero sanoi.

Muutoksia vahvaan tunnistautumiseen

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan keskeistä on yrittää estää se, ettei henkilötietoja voida käyttää väärin. Väärinkäytösten ehkäisemiseksi vahva tunnistautuminen pitäisi laajentaa kaikkeen sähköiseen asiointiin.

– Henkilötunnuksen ja muiden tunnistetietojen, kuten nimen ja osoitteen avulla on mahdollista tehdä petoksia. Tämä koskee myös kuluttajakauppaa, Henriksson sanoi.

Kuluttajakaupassa edellytetään lain mukaan laajalti vahvaa tunnistautumista haettaessa luottoa tai maksettaessa ostos verkossa. Henriksson sanoi, että kuluttajasuojalain säännökset henkilöllisyyden todentamisesta eivät kuitenkaan koske kertaluottoja tai laskutuspalveluja, joita tarjotaan rahoitusvaihtona verkko-ostoksia maksettaessa.

Hallituksen suunnitelmana on Henrikssonin mukaan valmistella laki, joka laajentaa vahvan tunnistautumisen koskemaan kaikkia kuluttajaluottosopimuksia.

– Väärinkäytöksiä ei kuluttajakaupassa juuri ole tullut tietoon, mutta niiden mahdollisuuksia pitää estää, Henriksson sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut