Talvirenkaiden tarve vaihtelee jopa Pirkanmaan rajojen sisällä - Uutiset - Aamulehti

Poliisi ratsaa jo talvirenkaita Pirkanmaalla – yksi selkeä merkki kertoo, milloin olisi pitänyt vaihtaa renkaat

Sisä-Suomen poliisin tiedossa ei tiistaina ollut, että Pirkanmaalla olisi marraskuun ensimmäisinä päivinä sakotettu kesärenkailla ajaneita. Uuden tieliikennelain myötä kuljettajat joutuvat arvioimaan aikaisempaa tarkemmin, milloin on syytä vaihtaa talvirenkaisiin.

Poliisi piti rengasratsian Tampereen messu- ja urheilukeskuksen edessä tiistaina iltapäivällä.

10.11.2020 16:26 | Päivitetty 11.11.2020 9:09

Aamulehti

Tiistaiaamu valkeni Pirkanmaalla pakkaslukemissa, mikä teki teiden pinnoista paikoin liukkaita.

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on tästä syksystä lähtien käytettävä marraskuun alusta alkaen, jos sääolosuhteet sitä edellyttävät. Kuljettajat joutuvat nyt arvioimaan aikaisempaa tarkemmin, milloin renkaat on syytä vaihtaa.

– Lähtökohtaisesti ollaan siinä tilanteessa, että keliolosuhteet varmaan paikoitellen ainakin edellyttävät talvirenkaiden käyttöä. Poliisi on ohjeistanut niin, että viime kädessä poliisipartio tekee tien päällä ratkaisun, edellyttääkö senhetkinen keli talvirenkaiden käyttöä, kertoi liikennepoliisiyksikön yksikönjohtaja, ylikomisario Jari Näkki Sisä-Suomen poliisista tiistaina.

Tiistaina aamulla Pirkanmaan liikenteessä liikkui liikennepoliisiyksikön partio. Ylikonstaapeli Mika Sairon mukaan Pirkanmaalla oli jo talvirengaskeli.

– Etupäässä olemme lähteneet siitä, että jos tänään on liikenteessä, talvirenkaat pitäisi olla. Varsinkin, jos käy jotain, että rengasvalinnan vuoksi törmää johonkin tai ajaa ojaan, niin sitten on menty rankaisulinjalle, Sairo sanoi tiistaina aamupäivällä.

Aamupäivään mennessä partio ei ollut vielä joutunut sakottamaan ketään. Sairo kertoi, että lähes kaikilla pysäytetyillä kuljettajilla oli ajoneuvossaan alla nastarenkaat, ja aamuliikenne sujui hyvin.

– Aamulla, kun tulin töihin seitsemään, mietin, että minkähänlainen kolarisuma täällä on, mutta aamuliikenne ainakin meni tosi hyvin.

Olosuhteissa eroja

Olosuhteet eivät ole samat edes Pirkanmaan rajojen sisäpuolella. Tampereella kaupunkialueella lämpömittarin lukemat saattoivat tiistaina aamupäivällä olla nollan tuntumassa, kun taas kauempana keskustasta mittari saattoi näyttää muutamaa pakkasastetta.

Sairo sanoi tiistain olosuhteissa, että jos kyseessä on vain lyhyt siirtymä kaupungissa sulalla tiellä, kesärenkailla voi pärjätä.

– Mutta jos ajaa vähänkään pitempää väliä, ympäristökunnista esimerkiksi Tampereelle, niin alkaa olla aika lähellä sitä, että talvirengas siellä tarvitaan.

Tiistaina Tampereen seudulla oli talvirengaskeli. Loppuviikoksi on luvattu plussakelejä.

Iltapäiväpartion ryhmänjohtaja, ylikonstaapeli Mikko Satonen kertoi tiistaina iltapäivällä, että jos ajoittaa oman ajonsa sillä tavalla, että tiet ovat sulat, ei tarvitse nykylainsäädännön mukaan vaihtaa renkaita.

– Se on muuttunut siinä mielessä ihan erilaiseksi, että ei ole mitään tiukkoja sääntöjä siihen, milloin renkaat pitää vaihtaa. Ennen elettiin niin, että oli vaihdettava tiettynä kellonlyömänä tai kun kalenteri näytti jotakin, mutta nyt ei sellaista ole.

Satosen mukaan viime päivien aikana on ollut useampia suistumisia ja pieniä peltikolareita. Hän kertoo, että uuden tieliikennelain myötä poliisilla on yhä enemmän näyttövastuu siinä, olisiko talvirenkaille ollut tarve vai ei.

– Viimeistään, kun yksittäinen auto on suistunut liukkaudesta johtuen tieltä ulos, se viimeistään kertoo, että siinä hetkessä olisi pitänyt käyttää muuta kuin kesärenkaita.

– Nyt on ollut sellaisia kelejä kuten eilen illalla, jolloin sumu laskeutui tien pintaan ja tielle muodostui mustaa jäätä. Kansalaiset joutuvat miettimään enemmän liikkumistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos