Menestyvät yritykset ruokkivat kunnan kassaa – Tampereen yhteisöverot 61,5 miljoonaa euroa - Uutiset - Aamulehti

Sandvik maksoi lähes puolet Tampereen yhteisöveroista – Nokian kaupungin veropotti kasvoi Pirkanmaalla eniten

Sandvik on palkannut uutta väkeä Tampereelle. Tampere sai vuodelta 2017 puolet yhtiön Suomessa maksamista yhteisöveroista.

2.11.2018 19:03 | Päivitetty 2.11.2018 22:15

Yritysten parantunut taloustilanne näkyy kuntien yhteisöveroissa.

Menestyvät yritykset ruokkivat kunnan kassaa. Tampereella 24 yritystä maksaa yhteisöveroa yli miljoona euroa.

Ykkösenä on kaivos- ja louhintakoneiden valmistaja Sandvik Mining and Construction, joka maksaa yhteisöveroa 29,9 miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi: torstaina julkaistujen henkilöverotietojen mukaan Tampereen kaksikymmentä parhaiten ansio- ja pääomatuloja saanutta henkilöä maksoi tuloveroa yhteensä 23,5 miljoonaa euroa.

Sandvikin menestys on Tampereen kaupungille tärkeää paitsi työpaikkojen, myös verojen suhteen. Tampereen osuus Sandvik-konsernin Suomessa maksamista yhteisöveroista on puolet.

–Kaupunki on erittäin tyytyväinen Sandvikin kehitykseen, sanoo Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö.

Yhteisöverotilaston kakkonen on UPM Raflatac noin 13,8 miljoonalla eurolla.

Metsäjätillä on muitakin toimintoja Tampereella. UMP:n yhteisöveroista Tampereen osuus on Männikön mukaan 10–12 prosenttia. UPM-Kymmene oyj:n yhteisövero oli 106 miljoonaa euroa. Tämän summan paikkakuntakohtaisesta jako-osuudesta Männiköllä ei perjantaina ollut tietoa.

Noin 10–12 prosentin osuuden kaupunki saa myös Op-osuuskunnan yhteisöverosta. Keskosta osuus on noin kuusi prosenttia ja Nordeasta pari prosenttia.

Yhteisöveroissa konsernien merkitys on keskeistä, mutta paikallisten yritysten osuus on Männikön mukaan viime vuosina hieman kasvanut.

Tampere saa yhteisöveroja vuodelta 2017 yhteensä noin 61,5 miljoonaa euroa. Kasvua vuoden 2016 veroon on 4,5 prosenttia.

–Etumerkki on oikea. Toivottavasti sama trendi jatkuisi seuraavilla verovuosilla, Männikkö sanoo. Hänen mukaansa yhteisöveron kasvu ei riitä kattamaan kaupungin menojen kiihtymistä.

Männikkö toivoo, että Tampere pääsisi yhteisöverojen kehityksessä Turun imuun.

Turun yhteisöverot ovat noin 86,7 miljoonaa euroa. Hyvää tasoa selittää Männikön mukaan muun muassa lääkeyhtiö Bayer, jonka 134 miljoonaa euron yhteisöveroista Turku saa merkittävän osan

Pirkanmaan kunnat saavat yhteisöveroja yhteensä noin 110 miljoonaa euroa.

Nokian potti on kasvanut parhaiten, 12 prosenttia. Kaupungin yhteisöveroihin vaikuttaa merkittävästi muun muassa se, miten rengasyhtiö Nokian Renkailla menee. Yhtiö oli Pirkanmaan kolmanneksi paras yhteisöveron maksaja lähes 13 miljoonalla eurolla.

Yritysten tuloskehitys sanelee yhteisöveron kertymää. Pirkanmaalla yhteisövero notkahti pahiten Urjalassa, missä miinusta kirjattiin 17 prosenttia. Kangasala oli myös miinuksella, samoin Sastamalassa ja Ylöjärvellä.

Sastamalassa on yksi yli miljoona euroa yhteisöveroa maksanut yritys, kalanjalostaja Nordic Fish.

Koko Pirkanmaalla yli miljoonan yhteisöveroa maksavia yrityksiä on yhteensä 35, joista 24 Tampereella.

Koko maassa kerätty yhteisöveropotti jaetaan kuntien ja valtion kesken. Kuntien osuus on noin kolmannes.

Kuntien potti jaetaan kuntien yritys- ja metsäerien mukaan.

Tilanne on helppo, jos yrityksellä on vain yksi toimipaikka. Silloin yhteisövero kohdistuu yhtiön kotikuntaan.

Jos toimipaikkoja on useammassa kunnassa, yhtiön maksama yhteisövero jaetaan kuntiin yhtiön toimipaikkojen suhteessa.

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, niin jako-osuus on kahden viimeksi valmistuneen verotuksen tietojen ja vastaavien toimipaikkatietojen perusteella laskettujen kerroinosuuksien keskiarvo. Tampereen jako-osuus määräytyy verovuosien 2016 ja 2017 perusteella joulukuun lopussa.

Tampereen kaupungin verotuotot ovat yhteensä noin 920 miljoonaa euroa, josta yhteisöveron osuus on noin seitsemän prosenttia.

–Osuus kokonaisverosta on pienehkö, mutta euromääräisesti merkittävä, Männikkö toteaa. Yhteisövero vastaa noin kahta tuloveroprosenttia.

Tampere Top 50

Nokia Top 20

Ylöjärvi Top 20

Lempäälä Top 20

Sastamala Top 20

Kangasala Top 20

Pirkkala Top 20

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: