Kuntaverolaskuri kertoo, mitä sinun veroeuroillasi saa aikaan - Uutiset - Aamulehti

Testaa laskurilla, mitä kotikuntasi voi tehdä veroeuroillasi – keskituloisenkin veroilla voidaan palkata sairaanhoitaja kuukaudeksi

Keskipalkkaisen suomalaisen kunnallisveroilla saa 27 sairaanhoitajan työpäivää.

1.11.2018 10:11 | Päivitetty 1.11.2018 10:43

Eniten vuonna 2017 Suomessa ansainnut Supercellin Ilkka Paananen on varsinainen lottovoitto kotikunnalleen Helsingille. Paananen maksoi tuloistaan peräti 5,9 miljoonaa euroa kunnallisveroa. Summalla palkkaisi 120 sairaanhoitajaa vuodeksi.

Kunnallisveroja ei ole korvamerkitty mihinkään tiettyyn tarkoitukseen, mutta käyttökohteiden miettiminen auttaa suhteuttamaan potin merkitystä. Kuinka monta kouluateriaa kunnallisveroilla saa? Entä montako sairaanhoitajan työpäivää tai vuorokautta vanhainkodissa?

Laske kuntaverolaskurilla kuinka paljon maksoit palkkatuloistasi kunnallisveroa vuonna 2017 ja mitä kunta voisi tuolla summalla hankkia.

Kirjoita laskuriin kuukausipalkkasi, jossa on mukana normaalit lisät ja ylityöansiot, mutta ei lomarahoja. Eläkettä ja esimerkiksi työttömyyspäivärahaa ei voi syöttää laskuriin, koska niitä verotetaan eri tavalla kuin palkkatuloja.

Todellinen veroaste alhaisempi

Noin reilut 40 prosenttia Suomen kuntien tuloista koostuu kunnallisveroista.

Yksittäisten henkilöiden maksamien kunnallisverojen merkitys riippuu siitä, minkä kokoinen kunta on kyseessä. Isommassa kunnassa suuremmatkin summat hukkuvat helposti massaan. Pienemmässä kunnassa nousee esiin, jos joku ansaitsee suuria summia.

Kunnallisveroa maksetaan vain ansiotuloista, ei pääomatuloista, kuten yritysten tai arvopapereiden myynnistä ja osingoista.

Kunnallisveroa ei lasketa palkasta suoraan asuinkunnan tuloveroprosentin mukaan. Ensin tehdään verottajan automaattisesti suorittamat vähennykset ja ihmisten itsensä ilmoittamat vähennykset, kuten työmatkakulut.

Koska vähennykset painottuvat pienempituloisille, kunnallisveron osuus tuloista kasvaa, kun ansiotulot nousevat. Pienituloisimpien ei tarvitse maksaa kunnallisveroa lainkaan.

Siitä, miten suuri osuus ansiotuloista lopulta maksetaan kunnallisverona, puhutaan todellisena tai efektiivisenä veroasteena.

Efektiivinen veroaste on keskimäärin neljänneksen pienempi kuin kunnan tuloveroprosentti. Viime vuonna keskimääräinen kunnallisveroprosentti oli 19,90, efektiivinen veroaste puolestaan 14,51 prosenttia.

Katso tästä: Kaikki yli 120 000 tienanneet vuonna 2017

Lue täältä kaikki verojutut.

Näin laskuri tehtiin

Laskuri on rakennettu vuoden 2017 vero-ohjeiden perusteella.

Se laskee mukaan seuraavat tulojen perusteella automaattisesti tehtävät vähennykset: tulonhankkimisvähennys, työeläkevakuutusmaksu, työttömyysvakuutusmaksu, sairausvakuutuksen päivärahamaksu, ansiotulovähennys, perusvähennys ja työtulovähennys.

Kirkollisveroa ja ihmisen itsensä tekemiä vähennyksiä, kuten työmatkakuluja, ei ole otettu huomioon.

Työeläkevakuutusmaksu on laskettu alle 53-vuotiaan prosentilla eli 6,15:llä.

Suomalaisten mediaanipalkka eli keskimmäisin kuukausipalkka oli Veronmaksajain Keskusliiton mukaan viime vuonna noin 3 000 euroa.

Tiedot on saatu Kuntaliitosta ja Veronmaksajain Keskusliitosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos