Kolumni: Tulotietojen julkaisu on täysin perusteltua - Uutiset - Aamulehti

Tulotietojen julkaisu on perusteltua ja hyödyllistä – meillä on oikeus tietää, mitä muut ansaitsevat

1.11.2018 10:33

Marraskuun ensimmäinen tunnetaan suurena veropäivänä, jolloin verohallinto julkaisee kansalaisten ja yritysten verotuksen julkiset tiedot edelliseltä vuodelta.

Kyse on paitsi veroista myös tuloista. Aamulehti selvittää tunnettujen henkilöiden tulotietoja ja raportoi niistä lukijoilleen.

Vallankäyttäjien ja julkisuuden henkilöiden tulot kiinnostavat suurta yleisöä vuodesta toiseen. Osa yleisöstä kuitenkin paheksuu tietojen julkaisua. Jotkut puhuvat suuresta tirkistelypäivästä.

Aamulehti julkaisee tietoja, koska haluamme olla avoimia ja antaa kansalaisille mahdollisuuden arvioida, miten tulot jakautuvat yhteiskunnassa.

Vero- ja tulotietojen julkisuus on hyvinvoivan demokratian tunnusmerkki. Avoimuus ehkäisee toivottavasti ainakin korruptiota ja perusteettomia palkkaeroja.

On myös tärkeää tietää, miten julkisyhteisöt maksavat palkkoja veroista ja veroluonteisista maksuista sekä miten Suomessa osallistutaan verotuksen kautta hyvinvointiyhteiskunnan rahoitukseen. Osa meistä tienaa ja maksaa veroja huomattavasti keskimääräistä enemmän.

Julkisuuden henkilöt ja urheilijat ansaitsevat osin julkisuuden ansiosta. He tarvitsevat maksavan yleisön. Esimerkiksi jääkiekon NHL:ssä palkkatiedot ovat julkisia.

Myös yhä useammassa yrityksessä palkat ovat avoimia, esimerkkeinä tamperelaiset it-firmat Vincit ja Codeo.

On myös hienoa, että kuka tahansa voi mennä verotoimistoon ja tarkistaa kollegansa vero- ja tulotiedot. Tämä on jopa suositeltavaa ennen palkkaneuvotteluja.

Lisäksi on ihan sallittua tirkistellä naapurin tuloja. Seurauksena on korkeintaan pientä naapurikateutta.

Kirjoittajan verotettavat tulot vuonna 2017: 41 240 euroa.

Katso tästä: Kaikki yli 120 000 tienanneet vuonna 2017

Lue täältä kaikki verojutut.

Näin selvität kenen tahansa verotiedot:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: