Miksi sain matkakuluista palautusta puolet vähemmän kuin aikaisemmin, vaikka mikään ei ole muuttunut? – Näin verottaja vastaa - Uutiset - Aamulehti

Miksi sain matkakuluista palautusta puolet vähemmän kuin aikaisemmin, vaikka mikään ei ole muuttunut? – Näin verottaja vastaa

Matkakuluvähennyksen tiedot pohjautuvat edellisen vuoden verotukseen. Jos matkakulut ovat muuttuneet, voit ilmoittaa uudet tiedot jo verokortille. Näin lopullinen verotus osuu paremmin oikeaan.

4.11.2017 13:29

Aamulehteen otti yhteyttä lukija, joka käyttää työmatkoillaan autoa. Hän sai matkakulujen perusteella vuodelta 2015 veronpalautusta tietyn summan, joka kuitenkin putosi 50 prosentilla vuonna 2016.

Palautus pieneni, vaikka mikään ei ole muuttunut: matka ja verovelvollisen ilmoittamat matkakulut ovat pysyneet täsmälleen samana.

Ovatko matkakulujen vähennysperusteet muuttuneet, vai mistä tässä on kyse, ylitarkastaja Ville Niemeläinen verohallinnosta?

–Matkakuluja on todennäköisesti huomioitu jo valmiiksi perusverokortilla, jonka verottaja lähetti asiakkaalle vuoden 2016 vaihteessa. Matkakuluvähennyksen tiedot pohjautuvat edellisen vuoden verotukseen.

–Mitä vakaammat asiakkaan olosuhteet ovat, sitä parempaan ennakkoperinnän tarkkuuteen pääsemme. Jos mikään ei muutu edellisestä vuodesta, seuraavan vuoden verokortti tehdään valmiiksi näillä samoilla tiedoilla.

–Vuoden 2015 osalta asiakas on todennäköisesti ilmoittanut matkakulut vasta veroilmoituksessa. Matkoja ei ole huomioitu tarpeeksi hänen ennakkoperinnässään, eli vuoden 2015 verokortin veroprosentissa. Vuoden 2016 verokortti on tehty hänelle sen jälkeen, kun vuoden 2015 verotus on valmistunut. Aiemmin ilmoitetut matkakulut on huomioitu veroprosentissa jo valmiiksi, jolloin ennakonpidätys on osunut paremmin kohdilleen ja palautettava määrä pienentynyt.

Verotuspäätöksessä verottaja ei avaa ratkaisujaan millään tavalla, vaan siellä kerrotaan vain hyväksytyt vähennykset summina. Miksi perusteluja ei kerrota?

–Tiedottaminen hoidetaan monessa vaiheessa jo aikaisemmin. Jos joku vähennys otetaan verokortille mukaan, se näkyy jo verokortin mukana tulevassa selvitysosassa, jossa on kerrottu ennakonpidätyksen perusteet.

–Keväällä tulevassa esitäytetyssä veroilmoituksessa on erittelyosa, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti monia tietoja. Työmatkojen osalta siinä näkyvät tiedossa olevat summat.

–Jos asiakas haluaa muuttaa tai täydentää tietoja, hän voi palauttaa esitäytetyn veroilmoituksen. Jos verottaja ei hyväksy ilmoitettuja vaatimuksia, meillä on kuulemisvelvollisuus eli soitamme tai kirjoitamme asiakkaalle. Näin asiakas saa tiedon siitä, että verotuspäätös tulee poikkeamaan hänen ilmoittamistaan tiedoista ja hänellä on oikeus antaa vastine.

–Syksyllä saapuva lopullinen verotuspäätös sisältää vain summat euroina.

Voiko verotuksen perusteita kysyä verottajalta?

–Ilman muuta. Jos verotuksessa on jotakin epäselvyyttä, verotoimistoon voi soittaa tai tulla käymään.

Miten pitää toimia, jos epäilee virhettä verotuksessa?

–Elo-syyskuulle asti, kun verotus on vielä auki, ilmeiset virheet voidaan korjata saman tien.

–Kun verotus on päättynyt, oikaisuvaatimus pitää tehdä kirjallisesti. Tuloverotuksen oikaisuvaatimuksen voi tehdä viiden vuoden kuluessa, verovuodesta 2017 alkaen määräaika on kolme vuotta. Aika lasketaan verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta.

–Oikaisuvaatimus tehdään lomakkeella 3308 tai vapaamuotoisesti. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja henkilötunnus, minkä verovuoden verotukseen haetaan muutosta, miten verotusta vaaditaan muutettavaksi ja mitkä ovat perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: