Taalerin 34-vuotias sijoitusjohtaja Tero Luoma on rikastunut nuorena: tekee nyt väitöskirjaa vauraudesta ja omistajuudesta - Uutiset - Aamulehti

Tero Luoma luki 15-vuotiaana Sarasvuon kirjan – nyt kolmekymppisenä hän ansaitsi yli miljoonan: "Vaurastumista pitää harjoitella aivan kuten urheilua"

–Kolmas sukupolvi tuhoaa yrityksen tehokkaammin kuin perintövero, Taalerin Pääomarahastot Oy:n sijoitusjohtaja ja hallitusammattilainen Tero Luoma naurahtaa uima-altaan äärellä kotonaan Tampereen Pispalassa.

1.11.2017 18:50

15-vuotiaana Tero Luoma luki Jari Sarasvuon kirjan Sisäinen sankari ja havahtui määrätietoiseen itsensä kehittämiseen ja valmentamiseen.

–Löysin palon jatkuvaan itseni kehittämiseen ja ymmärsin, että sillä pystyy pääsemään eteenpäin, nyt 34-vuotias Luoma kertoo.

Hän ymmärsi jo aikaisessa vaiheessa, mikä on hänen alansa ja intohimonsa: yrittäjyys, liiketoiminta, pääomasijoittaminen, yrityskaupat. Vuosia hän on lukenut erittäin paljon ja hankkinut aktiivisesti tietoa, opiskelun lisäksi ja ulkopuolella.

–Yrittäjyyteen ja vaurastumiseen tähdätessä pitää harjoitella aivan kuten urheilijakin harjoittelee, toteaa Alexander Stubbin poliittisena avustajanakin runsas kymmenen vuotta sitten Brysselissä toiminut Luoma.

Viime vuoden tulot yli miljoonan

Nyt Luoma on Taalerin Pääomarahastot Oy:n sijoitusjohtaja ja osakas. Lisäksi hän toimii kuuden yrityksen hallituksessa. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

Vuonna 1983 syntynyt Luoma sijoittuu viime vuoden tulotilastoissa Pirkanmaan rikkaimpien listalla sijalle 42, heti seuraavana Nordean maajohtajan Ari Kaperin jälkeen. Tamperelaisen Luoman verotettavat ansiotulot olivat viime vuonna 246 206 euroa ja verotettavat pääomatulot 781 955 euroa.

Niistä hän maksoi veroa 382 753 euroa.

"Palkkatyöllä on vaikea rikastua"

Tero Luoma ei ole syntynyt niin sanotusti kultalusikka suussa, vaan omaa tavalliset lähtökohdat. Hän pitää vaurastumisensa tärkeimpänä siemenenä sitä, että oppi kankaanpääläisen yrittäjä-isänsä ansiosta arvostamaan työtä ja yrittäjyyttä.

Hän ei kaihda myöntää, että vaurastumiseen on tarvittu työnteon lisäksi hyvää onnea.

–Onnea on ollut siinä, että yhtiö, johon pääsin töihin, on menestynyt, Luoma viittaa Taaleriin ja neuvoo, että jos haluaa vaurastua, kannattaa hankkiutua paikkoihin, joissa on mahdollista saada omistajuutta.

–Pelkällä palkkatyöllä vaurastuminen on vaikeaa.

Tero Luoman mielestä vaurastuminen on hyvä asia, koska se on köyhyyden vastakohta ja hyödyttää hänen mukaansa kaikkia.

Vaurastuminen toi tyhjyyden tilan

Vaurastumisessa luulisi tulevan vastaan tietyn pisteen, tyytyväisyyden tilan, jonka jälkeen rikastumista ei enää tarvitse ajatella tai aktiivisesti tavoitella. Luoma vahvistaa tämän todeksi.

–Sen jälkeen ei ollut enää pakko tehdä mitään, vaan on vapaa tekemään mitä tahtoo. Minulle se tarkoitti tyhjyyden tilaa. Oli palattava miettimään omia arvojaan ja sitä, mitä haluan.

Vastaukseksi Luoma löysi halun olla mukana niissä yritystoiminnoissa, jotka hän pystyy arvojensa pohjalta allekirjoittamaan sekä halun auttaa eteenpäin muita yrittäjiä.

Vauraus ei tarkoitakaan Luomalle tiettyä euromäärää, vaan työn vapautta.

–En halua joutilaaksi, koska tunnen intohimoa liiketoimintaan. Tulen tekemään sitä aina, rakkaudesta lajiin.

Lisää aikaa ei rikaskaan voi ostaa. Siksi Luoma tiedostaa ajan arvon ja vahtii tarkoin, miten käyttää aikansa. Hän ei esimerkiksi katso paljon televisiota, vaan käyttää mieluummin ajan lukemiseen. Ihmiset, joiden kanssa hän viettää aikaansa, ovat monet hekin mukana liiketoiminnassa.

Luoma tekee tavallisesti yli 10-tuntisia työpäiviä. Viikonloput ja mahdollisuuksien mukaan myös illat hän varaa perheelle.

"Tiedän, mitä on kun pää on jumissa"

Ei Luoma vaurauttaan ja vapauttaan ole kevyesti ja vastikkeetta saanut. Hän myöntää eläneensä vaiheen, jolloin teki liikaa töitä ja kohtasi omat rajansa.

–Tiedän, millaista on, kun kroppa ja pää ovat jumissa. Oli pakko keventää ja muuttaa omaa toimintaansa kestävämmäksi.

–Jokusen kuukauden se stressin hälveneminen vei. Se oli sellainen oppimiskokemus.

Tero Luoma tiedostaa ajan arvon ja vahtii tarkoin, miten käyttää aikansa. Hän ei esimerkiksi katso paljon televisiota, vaan käyttää mieluummin ajan lukemiseen.

Omistajuuteen liittyvät tunteet voivat tuhota ihmissuhteita

Tero Luoma tekee parhaillaan väitöskirjaa. Sen aiheena on, kuinkas muuten, omistajuus.

Luoma tähdentää, että yrittäjyydellä ja omistajuudella on kyllä kiinteä suhde, mutta Suomessa omistajuus nähdään vielä liiaksi yrittäjyydeksi. Luoman mielestä yrityksissä pitäisi tarkemmin miettiä, kuka on yritykselle paras omistaja.

–Esimerkiksi perheyrityksissä voi olla vääriä omistajia, jotka haittaavat yrityksen kehittymistä. Omistajuutta tutkittaessa on todettu, että usein kolmas sukupolvi tuhoaa yrityksen. Usein käy niin, että ensimmäinen polvi luo yrityksen, toinen polvi on mukana yritystoiminnassa, mutta kolmannella polvella ei enää ole yritykseen muuta suhdetta kuin omistaminen.

Luoma painottaa, että omistajuus on paljon muuta kuin rahaa. Siihen liittyvät aina myös valta, vastuu ja arvovalinnat ja siksi Luoman mielestä on hyvä, että omistajuuteen liittyy paljon myös tunnetta. Se sitouttaa ja estää välinpitämättömyyden.

–Tietysti omistajuuteen liittyvät tunteet voivat myös tuhota ihmissuhteita. Kannattaa siis miettiä kahdesti ennen kuin perustaa yrityksen kaverinsa kanssa.

Se, mitä Luoma kaipaa suomalaiseen yrittäjyyteen lisää, on riskinottokyky. Hän kääntää peilin hallitusten ja omistajien suuntaan ja kuuluttaa lisää kunnianhimoa.

Lue täältä kaikki Aamulehden verojutut.

Katso tästä, ketkä tienasivat yli 120 000 euroa.

Tero Luoma

Tero Luoma syntyi Kankaanpäässä vuonna 1983.

Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Luoma on toiminut Alexander Stubbin avustajana EU-parlamentissa Brysselissä vuosina 2005–2006.

Luoma työskentelee Taalerin Pääomarahastot Oy:n sijoitusjohtajana ja on Taalerin osakas.

Hän on HappyOrNot-yrityksen hallituksen puheenjohtaja ja viiden muun yrityksen hallituksen jäsen.

Luoma tekee väitöskirjaa, jonka aiheena on omistajuus.

Luoma asuu Pispalassa Tampereella. Hänen perheeseensä kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: