Elon kauppakeskuksen rakennuttanut K-Citymarket-kauppias Jaakko Pirtinaho tienasi vuonna 2016 - Uutiset - Aamulehti

Liki miljoonan ansainnut kauppias Jaakko Pirtinaho ajaa vanhalla Mersulla ja asuu 70 neliön talossa: "Ei meillä ole mitään sellaista, jota ei olisi vaikkapa opettajalla"

Kauppiaspari Jaakko ja Terttu Pirtinaho luopuivat tänä vuonna Ylöjärven Citymarketin vetämisestä, mutta eivät malta jäädä kokonaan eläkkeelle. He ovat mukana kiinteistösijoittamisessa, minkä tuloksena Ylöjärvelle aukesi keväällä Tokmannin kauppakeskus.

2.11.2017 9:21

22 vuotta vanha Mersu. Ei ökyvenettä, vaan kestävä ja käytännöllinen alumiinivene. Ei moottoripyörää tallissa eikä kaviaaria pöydässä.

Ei kartanoakaan, vaan vuonna 1976 vaimon vanhemmilta saadulle tontille rakennettu 70 neliön talo.

Ylöjärveläisen kauppakeskus Elon rakennuttaja ja entinen K-Citymarket-kauppias Jaakko Pirtinaho elää vaimonsa Tertun kanssa vaatimattomasti. Hän ei vaimolta kysyttyäänkään keksi mitään, jossa olisi pannut rahan haisemaan.

–Ei meillä ole mitään sellaista, jota ei voisi olla vaikkapa maalarilla, myyjällä tai opettajalla.

Yhden asian hän löytää, josta vaimo joskus on vähän purnannut.

–Yhteistyökumppanit jakoivat mainospaitoja ja kauppiaina luonnollisesti käytimme niitä. Vaimo harmitteli, että kun ei saa itse valita vaatteidensa väriä, Pirtinaho naurahtaa.

Hänen verotettavat pääomatulonsa viime vuodelta ovat 922 263 euroa. Niistä hän maksoi veroa 317 561 euroa.

Terttu Pirtinahon verotettavat ansiotulot olivat 46 467 euroa ja pääomatulot 125 900 euroa. Hän maksoi tuloistaan veroa 55 971 euroa.

Lue täältä kaikki Aamulehden verojutut.

"Joskus kaipaan kauppiasaikoja"

Jaakko ja Terttu Pirtinaho ovat tehneet 32-vuotisen kauppiasuran. He aloittivat kauppiaina vuonna 1985 vain 37-neliöisessä Mutalan kaupassa Ylöjärvellä. Sen jälkeen seurasivat Kaiharin kyläkauppa Ylöjärvellä, Kuljun kartanon elintarvikemyymälä Lempäälässä ja Löytiksen päivittäistavarakauppa Nokialla.

Vuonna 2009 Pirtinahojen rakennuttivat yhdessä rakennusyhtiö Lemminkäisen kanssa kauppakeskus Elon Ylöjärvelle, hankkivat sen myymälöihin 64 vuokralaista ja alkoivat itse pyörittää Elon Citymarketia.

Kauppiaspari luopui tänä vuonna Citymarketin vetämisestä ja jäi eläkkeelle. He eivät kuitenkaan ole jättäneet työntekoa kokonaan, vaan toimivat edelleen kiinteistösijoittamisen parissa. Sen tuloksena Ylöjärvelle valmistui keväällä Tokmannin kauppakeskus.

–Nyt on vapaampaa, mutta joskus kaipaan kauppiasaikoja, 64-vuotias Pirtinaho tunnustaa.

Jaakko Pirtinaho ajaa vanhalla Mersulla, jonka hän on ostanut rallin maailmanmestarilta Timo Saloselta. Lapion pariskunta sai Lemminkäisen edustajalta Tokmannin avajaisissa. Se ilmentää hyvää yhteistyötä.

Ei stressiä vastuusta eikä riskistä

Jaakko Pirtinaho toteaa, että raha ei missään nimessä ollut se moottori, joka sai hänet tekemään 65–75-tuntisia työviikkoja vuodesta toiseen.

–En ole ikinä kokenut, että olisin joutunut työni tähden luopumaan jostakin. Nautimme työstämme. Halu palvella ihmisiä antoi todella paljon tyydytystä, samoin mahdollisuus kehittää kauppaa. Työ myös antoi verkostoja ympäri Suomea. Olemme lapseton pari, joten kauppojemme henkilökunnasta tuli meille tärkeitä.

Pirtinaho ei koe joutuneensa sietämään edes kovaa stressiä yrittäjyyteen liittyvän vastuun ja riskin tähden.

–Olemme vanhanaikaisia. Periaatteemme on ollut se, että ensin säästetään ja sitten investoidaan. Riski on aina etukäteen punnittu niin tarkkaan, ettei ole tarvinnut pelätä eikä ottaa paineita.

Superrikkailla lienee vähemmän ystäviä

Pirtinaho on pohtinut vaurauden merkitystä ja on varma, että Supercellin perustajat, Nokian pääjohtaja ja muut superrikkaat eivät nuku sen paremmin kuin hän eivätkä syö sen hienommin kuin hän.

–Mutta epäilen, että heillä on läheisiä ystäviä vähemmän kuin minulla.

Pirtinahon mielestä rahan tärkein merkitys on siinä, että se antaa mahdollisuuden tarttua mahdollisuuksiin ja tehdä niistä totta.

Katso tästä, ketkä tienasivat yli 120 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: