Seitsemän tapaa tulla miljonääriksi – näin voit todella rikastua Suomessa - Uutiset - Aamulehti

Seitsemän tapaa tulla miljonääriksi – näin voit todella rikastua Suomessa

Kaksi kuuluisaa suomalaista superrikasta. Björn Wahlroosilla ja Antti Herlinillä on molemmilla valtaisa pörssiomaisuus.

31.10.2017 19:31

Keskiviikkona aamulla julkaistaan vuoden 2016 tuloverotuksen julkiset tiedot. Kansa näkee, ketkä onnistuivat ansaitsemaan miljoonia euroja viime vuonna. Moni pohtii, kuinka pystyisi itse samaan.

Amerikkalaisen sanonnan mukaan ensimmäisen miljoonan tienaaminen on vaikeinta. Tämä on totta, sillä suuri omaisuus kasvaa kuin itsestään, jos sen sijoittaa vähänkään fiksusti.

Kuinka sitten tienata se ensimmäinen miljoona suomalaisessa yhteiskunnassa? Keinoja on ainakin seitsemän. Ne kaikki vaativat joko satumaista onnea, ankaraa työtä, lahjakkuutta tai suuria oivalluksia – parhaimmillaan näitä kaikkia.

Kimmo Riihimäki rikastui perustamansa yrityksen Hämeen Laaturemontin myynnillä.

1. Yrityksen myyminen

Viime vuosina eniten valtionverotuksessa verotettavia pääomatuloja ovat Suomessa saaneet yrityksensä tai osan siitä myyneet henkilöt.

Vuonna 2015 eniten valtionverotuksessa verotettavia tuloja, yli 45 miljoonaa euroa, ansaitsi Juha Hulkko. Rahat ovat pääasiassa peräisin yrityskaupasta, jossa Elektrobit myi Automotive-liiketoimintansa Saksaan. Kauppa toi kymmenien miljoonien tulot myös Kai Hildénille, Paavo Veikkolaiselle ja Eero Haloselle.

Vuonna 2014 eniten valtionverotuksessa verotettavia pääomatuloja tienasivat Hannu Hukkanen ja Tomi Kuntze. Kaksikko myi salolaisen led-valaisimiin erikoistuneen yrityksen Ledilin. Kumpainenkin ansaitsi vuonna 2014 lähes 27,9 miljoonaa euroa. Summasta pääosa tuli yrityksen myynnistä.

Myös vuoden 2014 kolmanneksi suurituloisin, pirkkalalainen Kimmo Riihimäki rikastui perustamansa yrityksen Hämeen Laaturemontin myynnillä. Riihimäki tienasi vuonna 2014 noin 24,5 miljoonaa euroa. Tulot ovat peräisin kaupasta, jossa Laaturemontin osake-enemmistö myytiin pääomasijoittaja Sentica Partnersin hallinnoimalle rahastolle. Riihimäki jatkoi yrityksen toimitusjohtajana.

Vuonna 2013 suomalaisen peliyhtiön Supercellin osake-enemmistö myytiin japanilaisille suuryrityksille. Kauppa teki useasta suomalaisesta monimiljonäärin. Supercellin perustajista eniten tienasivat Mikko Kodisoja, yli 170 miljoonaa, ja Ilkka Paananen, lähes 169 miljoonaa euroa.

Vuonna 2012 eniten tienasi Leena Niemistö, noin 24 miljoonaa euroa. Hän sai omaisuuden terveysyhtiö Dextra Oy:n myynnistä.

Yrityskaupoilla rikastuminen edellyttää tietenkin yrittäjyyttä ja erinomaista bisnesideaa. Vain murto-osa yrityksistä on arvoltaan miljoonaluokkaa. Merkittävä osa yrityksistä epäonnistuu. Ilman riskiä ei voi voittaa.

Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin on Suomen varakkain henkilö.

2. Sijoittaminen

Todella varakkaiden suomalaisten taustalla on yleensä rahojen järkevä sijoittaminen. Äveriäimpiä suomalaisia ovat ne, joilla on isoja omistuksia pörssiyhtiöistä.

Superrikkaat eivät välttämättä pomppaa silmiin suurituloisten listoilta. Esimerkiksi pörssiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin oli vuonna 2015 eniten tienanneiden listalla vasta sijalla 148, vaikka häntä pidetään Suomen rikkaimpana miehenä. Herlinin valtionverotuksessa verotettavat tulot vuonna 2015 olivat noin 2,7 miljoonaa euroa. Herlinin pörssiomaisuus on kuitenkin miljardiluokkaa. Se voi vaihdella suurestikin riippuen esimerkiksi Koneen pörssikurssista. Koneen verkkosivujen mukaan Antti Herlin omistaa Koneen osakkeista 22 prosenttia, pääasiassa kahden sijoitusyhtiön kautta. Herlinin Kone-osakepotin markkina-arvo on yli 5,4 miljardia euroa.

Tunnetuista sijoittajista Björn Wahlroos on vuodesta toiseen tulolistojen kärkipäässä. Vuonna 2015 hän oli Suomen seitsemänneksi suurituloisin yli 20 miljoonan euron tuloilla. Näistä pääomatuloja oli noin 19,6 miljoonaa euroa. Wahlroos on esimerkiksi Sammon kolmanneksi suurin osakkeenomistaja. Hänen Sampo-omistustensa markkina-arvo on yli 450 miljoonaa euroa.

Sijoittamalla rikastuminen vaatii alkupääomaa, rohkeaa riskinottoa ja onnea. Menestyvät sijoittajat osaavat ennakoida, mitkä yritykset menestyvät pitkällä aikavälillä pörssissä. Esimerkiksi Antti Herlin on saanut omistuksensa Koneessa perintönä. Hän on valtakaudellaan tehnyt yrityksestä yhä mahtavamman ja kasvattanut omistuksiaan.

Henrik Ehrnrooth on yksi parhaiten palkattuja suomalaisia johtajia.

3. Johtaminen

Suomessa on joukko yrityksiä, joiden toimitusjohtajista tulee hetkessä miljonäärejä jo pelkästään muhkean palkan ansiosta. Esimerkiksi Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh tienasi vuonna 2015 ansiotuloja 4,5 miljoonaa euroa. Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth tienasi vuonna 2015 ansiotuloja 4,6 miljoonaa euroa.

Pirkanmaalla Nokian Renkaat on perinteisesti maksanut johtajilleen hyvin. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Kim Gran oli vuosina 2012 ja 2013 eniten ansiotuloja saanut pirkanmaalainen. Häntä seurasi Ari Lehtoranta, joka sai verotettavia ansiotuloja vuonna 2015 lähes miljoona euroa.

Merkittävä osa pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista on ponnistanut uralle diplomi-insinöörin koulutuksella. Usein toimitusjohtajaksi edetään muiden johtajapestien kautta. Muhkean palkan vastapainona on yleensä olematon vapaa-aika.

Tamperelainen Patrik Laine tekee vielä ison tilin NHL-kaukaloissa.

4. Urheileminen

Suomen kovapalkkaisimmat urheilijat loistavat poissaolollaan suurituloisten listoilla, koska he eivät maksa verojaan Suomeen. Hyvä esimerkki on formula 1 -miljonääri Kimi Räikkönen. Hän on yksi kaikkien aikojen suurituloisimmista suomalaisurheilijoista.

Jääkiekko on tehnyt lukuisista suomalaisia miljonäärejä. Useat suomalaiset kiekkoilijat yltävät tälläkin hetkellä miljoonapalkoille NHL:ssä. Teemu Selänne on esitellyt miljoonataloaan ja hulppeaa autotalliaan julkisuudessa moneen otteeseen. Jääkiekko tekee – ellei ole jo tehnyt – myös Winnipegissä pelaavasta tamperelaisesta Patrik Laineesta miljonäärin.

Kotimaisessa kiekkoliigassa ei makseta miljoonapalkkoja, mutta vähälläkin peliajalla voi ylittää suomalaisten keskiansion. Etevämmät pelimiehet ansaitsevat helposti toistasataatuhatta euroa vuodessa. Esimerkiksi Kristian Kuusela tienasi Tapparassa pelatessaan vuonna 2015 yli 170 000 euroa.

Vesa-Matti Loiri oli vuonna 2015 yksi parhaiten ansainneista suomalaistaiteilijoista.

5. Taiteileminen

Taiteilemalla rikastuminen on Suomessa äärimmäisen vaikeaa, muttei mahdotonta. Hollywood-tähdillä on tunnetusti miljoonatulot, mutta niissä parrasvaloissa ei juuri suomalaisia nähdä. Suomessa näyttelijöiden tulot ovat maltilliset. Esimerkiksi näyttelijä Martti Suosalo tienasi vuonna 2015 verotettavia ansiotuloja noin 280 000 euroa ja vuonna 2014 noin 256 000 euroa.

Kansainvälinen suosio on tehnyt eräistä suomalaismuusikoista miljonäärejä. Esimerkiksi The Rasmus -yhtyeen Lauri Ylönen tienasi pelkästään vuonna 2005 yli 900 000 euroa. Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri sai verotettavia ansiotuloja vuonna 2015 yli 450 000 euroa.

Kirjamyyntien perusteella Arto Paasilinna on yksi kaikkien aikojen parhaiten tienanneista suomaiskirjailijoista. Helsingin Sanomien verokoneen mukaan hänen vuosiansionsa olivat 500 000 euron molemmin puolin vuosina 1999–2009.

6. Periminen

Periaatteessa helpoin tapa tulla miljonääriksi on periä suuri omaisuus. Suomen kenties tunnetuimpia perijöitä ovat Koneen mahtisuvun lapset. Antti Herlinin lisäksi Pekka Herlinin perintö on tehnyt upporikkaita myös Antin sisaruksista Ilkasta, Hannasta, Ilonasta ja äskettäin edesmenneestä Niklas Herlinistä. Aamulehti uutisoi lokakuussa, että Niklas Herlinillä oli yli 1,3 miljardin euron osakeomistukset.

7. Lottoaminen

Tavalliselle mattimeikäläiselle rikastuminen on yleensä vain haave. Eräs kansallinen instituutio ruokkii tätä haavetta joka viikonloppu. Joka vuosi Lotto, Viking Lotto ja Eurojackpot tekevät useista suomalaisista onnekkaista miljonäärejä.

Lue täältä kaikki Aamulehden verojutut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: