Näin voit vähentää maksamiesi verojen määrää - Uutiset - Aamulehti

Verosuunnittelun avulla voit säästää merkittäviä summia – näin omaa verotaakkaa voi pienentää helposti

2.11.2017 8:31

Verovelvollisella on useita erilaisia mahdollisuuksia säätää verotustaan. Keinot vaihtelevat elämäntilanteesta ja tulotasosta riippuen. Neljän kuvitteellisen henkilön esimerkkien avulla voit löytää keinoja helpottaa omaa verotaakkaasi. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 3.11.2015, mutta se julkaistaan nyt uudelleen päivitetyillä tiedoilla.

Seija Sairaanhoitaja – vähennä keittiöremontti

Seija on 43-vuotias sairaanhoitaja, joka asuu omakotitalossa Nokialla ja käy töissä Valkeakoskella. Omalla autolla kertyy päivittäistä työmatkaa 98 kilometriä. Hän ansaitsee palkkaa 35 000 euroa vuodessa. Seija on naimisissa ja kahden kouluikäisen lapsen äiti. Perheen kodissa on valmistumassa keittiöremontti.

Kotitalousvähennys. Seijan on mahdollista saada verotuksessa kotitalousvähennys keittiöremontista, jos työn ostaa ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Kannattaa siis tarkistaa yrityksen rekisteriin kuuluminen.

Maksimivähennys. Vähennyksen määrä on asennustyöstä 50 prosenttia, enintään 2 400 euroa. Omavastuu on 100 euroa. Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saa, jos työn osuus on yhteensä 5 000 euroa. Se saadaan laskutoimituksesta 5 000 x 0,50 – 100 = 2400.

Työmatkavähennys. Jos julkisten kulkuvälineiden käyttö työmatkalla ei työvuorojen takia onnistu, kodin ja työpaikan välisen matkan kustannukset voi vähentää oman auton käytön mukaan. Verovähennyksen omavastuu on 750 euroa ja maksimi 7 000 euroa.

Esko Eläkeläinen – lahjavero kevenee

Esko on 69-vuotias eläkeläinen, joka työskenteli tuotantopäällikkönä. Hän saa eläkettä 26 000 euroa vuodessa. Vaimokin on eläkkeellä. He asuvat omistamassaan rivitaloasunnossa Pirkkalassa. Heillä on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta. Esko pohtii perintöverotusta ja haluaisi siirtää 15 hehtaarin metsäpalstan omistuksen suoraan lastenlapsilleen.

Metsää lastenlapsille. Jos metsä siirretään elinaikana lastenlapsille, kyse on lahjoituksesta, ja lahjansaaja maksaa lahjasta lahjaveroa. Jos metsä testamentataan lastenlapsille, testamentinsaajat maksavat siitä aikanaan perintöveroa.

Veroa käyvästä arvosta. Sekä lahja- että perintövero maksetaan metsän käyvästä arvosta. Sekä lahja- että perintövero kevenivät vuoden 2017 alusta. Vuoden 2017 alusta voimaan tullut metsälahjavähennys alentaa lahjansaajan puun myynnin veroja. 15 hehtaarin metsätila on kuitenkin liian pieni, jotta siitä saisi metsälahjavähennyksen.

Lahjan antamisen ajoitus. Eskon kannattaa harkita, missä vaiheessa haluaa omistuksen siirtyvän lastenlapsille, onko saajilla kiinnostusta metsänomistamiseen ja onnistuuko yhteisomistus.

Yrjömatti Yrittäjä – kasvata nettovarallisuutta

Yrjömatti on 34-vuotias kasvuyrityksen omistaja-yrittäjä. Hän saa yrityksestään 45 000 euroa palkkatuloa ja 3 000 euroa osinkotuloja. Yrjömatti asuu vuokralla kerrostalossa Tampereella Kalevan kaupunginosassa. Hänellä on avopuoliso. Pariskunnalla ei ole lapsia.

Nettovarallisuus ratkaisee. Yrityksen nettovarallisuuden määrä on osinkotulojen verotuksessa olennaista. Mitä suurempi nettovarallisuus, sitä enemmän on mahdollista saada lievästi verotettua osinkoa.

Varallisuuden kasvattaminen. Jos osinko on enintään 8 prosenttia osakkeiden matemaattisesta arvosta, enintään kuitenkin 150 000 euroa, osingosta 25 prosenttia on veronalaista pääomatuloa, loppu verovapaata. Suosittelen siis yhtiön varallisuuden kasvattamista.

Avioliitto kannattaa. Verotuksessa avopariin, jolla ei ole lapsia, ei sovelleta puolisoa koskevia sääntöjä. Tuloverotuksessa tällä on harvoin merkitystä, mutta esimerkiksi perintöverotus on kireämpää kuin aviopareilla. Suosittelen siis avioliiton solmimista.

Johanna Johtaja – vielä ehtii Portugaliin

Johanna on 59-vuotias keskisuuren yrityksen toimitusjohtaja, jolla on 173 000 euron ansiotulot vuodessa. Hänellä on johtajasopimus, jonka myötä Johanna siirtyy pian eläkkeelle. Johanna asuu miehensä kanssa omakotitalossa Tampereella. Johanna harkitsee muuttoa eläkepäiviksi Portugaliin.

Portugalissa verovapaasti. Jos Johanna muuttaa Portugaliin, hänen on mahdollista saada tällä hetkellä lakisääteinen työeläke sekä työnantajan ottama vapaaehtoinen lisäeläke verovapaasti. Tämä edellyttää sitä, että häntä pidetään Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen mukaan Portugalissa asuvana ja Portugali myöntää eläkkeelle verovapauden.

Asuntokauppa ei riitä. Pelkkä asunnon ostaminen Portugalista ei riitä siirtämään eläkkeen verotusoikeutta Portugalille. Jos Portugalia pidetään Johannan verosopimuksen mukaisena asuinvaltiona, myös vuokratulojen verotus osakehuoneistosta siirtyy Portugalille.

Tilanne muuttuu. Suomi ja Portugali ovat solmineet uuden verosopimuksen, joka ei ole vielä voimassa. Uusi sopimus muuttaa voimaan tullessaan muun muassa eläkkeiden verotusta niin, että Suomi voi verottaa jatkossa myös Portugaliin maksettavat yksityissektorin työeläkkeet. Sopimuksessa on sovittu kolmen vuoden siirtymäajasta, jonka aikana sovelletaan vanhan sopimuksen eläkeartiklaa, jos eläke on veronalaista Portugalissa. Jos ei ole, uutta sopimusta sovelletaan ilman siirtymäaikaa. Viimeistään joulukuun alussa tiedetään, sovelletaanko uutta sopimusta vuodesta 2018 alkaen vai vasta myöhemmin.

Veroneuvot antoi Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari.

Lue täältä kaikki Aamulehden verojutut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: