Henkka Hyppönen ohjeistaa, kuinka selviytyä työelämän mullistuksissa – ”Hanki tekoäly-yleissivistys” - Uutiset - Aamulehti

Henkka Hyppönen ohjeistaa, kuinka selviytyä työelämän mullistuksissa – ”Hanki tekoäly-yleissivistys”

Y-Foorumi keräsi Tampereen ammattikorkeakoululle eri yritysten edustajia. Televisiosta tuttu Henkka Hyppönen kertoi tapahtumassa, miten työelämän murros on vaikuttanut hänen elämäänsä, ja missä nyt on pienten firmojen paikka menestyä.

Henkka Hyppönen esiintyi tämän vuoden Y-Foorumin pääpuhujana. Hyppönen tunnetaan viihdeohjelmien juontajana, mutta hän on myös tietokirjailija.

4.5.2019 9:25

Aamulehti

”Tämä on mahtava aika olla yrittäjä!” avaa puheenvuoronsa mediapersoona Henkka Hyppönen Tampereen ammattikorkeakoululla perjantaina järjestetyssä Y-Foorumi-tapahtumassa. Y-Foorumi on yritysten ja tutkimuksen verkostoitumistapahtuma.

Foorumin teemana on työelämän murros, joka tarkoittaa esimerkiksi digitaalisten työkalujen jatkuvaa muutosta ja tehtävien automatisoitumista. Hyppösen puheenvuorossa murros näyttäytyy positiivisessa valossa. Hän mainitsee nykytyöelämän hyvänä puolena tiedon kumuloitumisen.

– Lähes kaikki aiempi tieto ja tutkimus on löydettävissä verkosta. Tästä konkreettinen esimerkki on vaikkapa YouTuben tutoriaalivideot.

Hyppösen mukaan myös uusille yritysideoille on helpompi saada rahaa joukkorahoitusmallien ansiosta. Kynnys alkaa yrittäjäksi on madaltunut.

Ihmisälylle on aina tilausta

Puhe kääntyy nopeasti tekoälyyn ja dataan, jotka ovat työelämän murroksen keskiössä. Hyppösellä itsellään ei ole erityistä koulutusta tietotekniikan aloilta, mutta hän on silti perustanut tekoälyyn liittyvän yrityksen. Hän kertoo kiinnostuneensa tekoälystä työskennellessään konsulttiyritysten luovana johtajana. Hyppösen mukaan koneoppiminen näkyy koko ajan vahvemmin luovilla aloilla.

– Koneoppimisen yhdistämisessä ihmistuntemukseen ja luovuuteen on silti vielä paljon tehtävää. Siinä on pienien firmojen paikka menestyä.

Tekoälykeskustelussa nousee yhä uudelleen esiin kysymys siitä, tuleeko kone viemään ihmisten työt. Hyppönen sanoo, että ihmismielelle on kuitenkin aina paikkansa. Hänen mukaansa turhautumista aiheuttavat työtehtävät, kuten vaikkapa kaavamaiset lomakkeiden täyttämiset, voidaan automatisoida. Tekoälyllä voidaan myös seuloa ja käsitellä suuria määriä dataa.

– Omassa elämässäni tekoäly näkyy niin, että ennen tuotimme asiakkaillemme vastaukset silkalla aivotyöllä, mutta nykyään vastausten etsiminen on ihmisen ja koneen yhteistyötä, Hyppönen kertoo.

Murroksen mukana voi pysyä

Y-Foorumissa paikalla olivat myös fysioterapiaa Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskelevat Minna Suomalainen ja Riika Savela. He järjestivät osallistujille verensokerin ja -paineen mittausta ennen tapahtuman alkua. Suomalainen ja Savela pitivät Hyppösen puheenvuoroa ajankohtaisena ja mielenkiintoisena, vaikka heidän töitään robotit tuskin ovat ensimmäiseksi viemässä.

– Fysioterapian alalla tekoälyä voidaan käyttää ainakin asiakasvarauksissa ja muussa sellaisessa, Suomalainen miettii.

Hyppönen antaa vinkin, kuinka selvitä työelämän murroksesta. Se on tekoäly-yleissivistyksen hankkiminen.

– Kannattaa opetella, mikä on vanhan sääntöpohjaisen ja nykyaikaisen neuroverkkoihin perustuvan koneoppimisen ero. Aiemmin jokainen toiminto piti koodata koneeseen erikseen, mutta nykyisin algoritmit voivat itse keksiä keinot päästä tavoitteeseen.

Hyppösen mukaan tämän eron hahmottamalla pysyy kartalla siitä, mitä työelämässä juuri nyt tapahtuu.

Y-Foorumi

Y-kampuksen vuosittain järjestämä verkostoitumistapahtuma.

Tarkoituksena linkittää yhteen eri alojen yrityksiä, akateemista tutkimusta ja opiskelijoita.

Pidettiin perjantaina Tampereen ammattikorkeakoululla Y-kampuksen tiloissa.

Y-Kampuksen agendana on edistää yrittäjyyttä korkeakouluissa.

Henkka Hyppönen

Yrittäjä, puhuja ja tietokirjailija.

Kirjoittanut muun muassa pelkoja ja tunteita käsittelevän teoksen Pelon hinta (Tammi 2014).

Muistetaan Hyvät ja huonot uutiset -viihdeohjelmasta sekä keskusteluohjelmasta Hyppönen ja Enbuske.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut