Tässä viisi kysymystä, joita pomoksi haluavan tulee punnita - Uutiset - Aamulehti

Olisiko sinusta päälliköksi? – Professori Kristiina Mäkelä listaa viisi kysymystä, joita pomoksi haluavan tulee punnita

Pomotaitoja voi kehittää kokemuksen kautta. Tärkeintä on johtamisvalmius, joka liittyy yksilöön, ei niinkään uravaiheeseen tai ikään.

29.7.2019 7:27

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professorin Kristiina Mäkelän mukaan tärkein perusta pomoksi hinkuvalle on se, että hän selviää nykyisistä työtehtävistään.

– Johtamis- ja esimiestehtävät ovat vaativia. Ei voi olettaa, että henkilöllä riittää kapasiteettia vaativampiin tehtäviin, jos hän ei suoriudu hyvin nykyisistä tehtävistään.

On myös muutamia muita merkkejä siitä, että henkilö voi olla kypsä lähijohtajaksi. Mäkelä listaa sosiaalisiin taitoihin liittyviä kysymyksiä, joita lähijohtajaksi hakemista harkitsevan tulee punnita.

Otatko vastuuta vapaaehtoisesti?

Toimitko kokonaisuuden ja kollegoiden hyväksi sen sijaan, että ajattelet vain omaa työtäsi?

Kääntyvätkö ihmiset puoleesi, kun he tarvitsevat neuvoja tai apua?

Miten toimit konfliktitilanteissa?

Oletko hyvä kommunikoija?

Jos ihminen täyttää nämä kriteerit ja hallitsee konfliktitilanteet työpaikalla, hän voi olla sopivaa lähijohtaja-ainesta.

Muutaman vuoden työkokemuksella ei kannata lähteä hakemaan pomotehtäviä, Mäkelä sanoo. Kokemusta vaaditaan useampia vuosia, jotta ihminen ymmärtää, miten työelämä toimii.

Hän korostaa, että kyseessä ei silti ole ikäkysymys. Tärkeintä on johtamisvalmius, joka liittyy ennemmin yksilöön, ei niinkään uravaiheeseen tai ikään. Taitoja voi myös kehittää kokemuksen kautta.

– Riittävää työkokemusta on vaikea määritellä. Tilastotietokaan ei liene oikea paikka etsiä vastauksia tähän. Jos on noin viisi vuotta kokemusta, niin ehkä siinä vaiheessa voi olla jonkinlainen käsitys siitä, miten työyhteisö toimii, Mäkelä pohtii.

Mäkelän mukaan on myös eroteltava lähijohtaja- ja johtotehtävät. Lähijohtajalla voidaan tarkoittaa tiimin vetäjää ja johtotehtävällä taas ennemmin organisaation tai muun suuren kokonaisuuden johtamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?