Marjaana Sianoja väittelee tohtoriksi työstä palautumisesta - Uutiset - Aamulehti

Väitös: Työasioiden miettiminen vapaa-ajalla lisää uniongelmia ja uupumusta – Rentoutua voi puistokävelyllä tai harjoituksilla

Marjaana Sianojan väitöstutkimus osoittaa lounastaukojen vähentävän työn kuormittavuutta ja auttavan työtekijöitä palautumaan työstään.

10.8.2018 7:24

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että jos työntekijä paljon pohtii työasioita vapaa-ajallaan, se ennustaa uniongelmien ja uupumusasteisen väsymyksen lisääntymistä vuotta myöhemmin.

Aiheesta viikon kuluttua väittelevä Marjaana Sianoja toivoo työorganisaatioiden kulttuurien muuttuvan niin, ettei työntekijöille lähetettäisi sähköposteja ja soitettaisi puheluita vapaa-aikana. Näin työntekijät saisivat kerätä voimia vapaa-ajallaan.

–Pitäisi miettiä, onko välttämätöntä viestiä työntekijöille vapaa-ajalla. Itsekin saan iltaisin sähköposteja, jotka voisivat ihan hyvin odottaa seuraavaan päivään, Sianoja sanoo ja neuvoo, että liikunta on todettu tehokkaaksi keinoksi työstä palautumiseen.

Lounasta poissa työpaikalta

Marjaana Sianoja on selvittänyt väitöstutkimuksessaan myös lounastaukojen merkitystä työstä palautumiselle. Tutkimustulosten yhteenvetona voi antaa ohjeen:

Älä tingi lounastauoista. Vietä mieluiten lounastaukosi työpaikan ulkopuolella tai poistu edes työpisteestäsi.

Näin lievität työn aiheuttamaa kuormitusta ja edistät palautumistasi.

Sastamalasta kotoisin oleva Marjaana Sianoja väittelee ensi viikon perjantaina tohtoriksi psykologian alalta. Hän tähtää tutkijaksi ja kertoo olevansa kiinnostunut eritoten työelämän kysymyksistä.

Stressaantuneelle rentoutus on parempi kuin kävely

Tutkimukseen osallistuneet työntekijät kävivät lounastauoillaan 15 minuutin puistokävelyillä ja osallistuivat rentoutusharjoituksiin. Niiden kummankin todettiin parantavan heidän keskittymiskykyään ja siten tehokkuutta. He olivat myös vähemmän väsyneitä iltapäivällä ennen kotiin lähtöään.

Lisäksi rentoutusharjoitusten todettiin vähentävän työntekijöiden kokemaa stressiä.

Puistokävelyiden ja rentoutumisharjoitusten ero oli siinä, että puistokävelyt saivat työntekijät kokemaan lounastaukonsa miellyttävämmiksi, kun taas rentoutusharjoitus auttoi heitä irrottautumaan työasioista tauon aikana.

–Jos työntekijä oli kovin stressaantunut, rentoutumisharjoitus hyödytti häntä enemmän. Jos hän taas kaipasi mielihyvää, kannatti valita puistokävely.

Sillä ei ollut palautumisen kannalta suurta merkitystä, viettikö työntekijä taukonsa yksin vai yhdessä toisten kanssa.

–Jos lounastaukoa viettää yhdessä työkavereiden kanssa, kannattaa keskustella muusta kuin työhön liittyvistä asioista.

Kiire haittaa joka kolmatta

Marjaana Sianoja kiinnostui tutkimusaiheestaan havaittuaan, että monia vaativaa työtä tekeviä odotti töiden jälkeen vaativa vapaa-aika: lasten tarpeet ja kotityöt.

–Aloin miettiä, etteivät nämä ihmiset pääse rentoutumaan missään vaiheessa päivää. Halusin selvittää, miten työstä palautumista voisi edistää.

Tutkimuksessa ei selvitetty sitä, kuinka moni väestötasolla kärsii vaikeuksista irrottautua ja palautua työstään vapaa-ajallaan. Sianojan mukaan kiireen ja työpaineen tiedetään kuitenkin lisääntyneen ja työn muuttaneen luonnettaan niin, että asiantuntijatyötä tekevät ja monet muutkin ovat vapaa-ajallaan aina tavoitettavissa esimerkiksi sähköpostilla.

–Tilastokeskuksen tutkimusten perusteella tiedetään joka kolmannen kokevan, että kiire haittaa heidän työtään.

Kun Sianoja etsi sopivia työpaikkoja tutkimuksensa kohteeksi, hän yllättyi yhdestä asiasta. Lähes kaikki tutkimukseen mukaan lähteneet suomalaiset työpaikat sijaitsivat riittävän lähellä puistoa.

Taukojen edut

Marjaana Sianojan väitöstutkimuksen nimi on Taukojen edut – Työkuormituksesta palautuminen lounastauoilla ja vapaa-aikana.

Tutkimus on osa Tampereen yliopiston psykologian alan tutkimusprojektia "Työstä palautuminen: työ- ja ympäristöpsykologisten näkökulmien yhdistäminen".

Tutkimus koostui kahdesta osatutkimuksesta. Kyselytutkimukseen vastasi 1 772 työntekijää. Interventiotutkimukseen osallistui 97 työntekijää. Tutkimukseen osallistui muun muassa opettajia, toimittajia sekä julkisen hallinnon ja informaatioteknologian työntekijöitä.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten työntekijät kokevat 15 minuutin puistokävelyiden ja rentoutusharjoitusten vaikuttavan palautumiseensa.

Sastamalan Sammaljoelta kotoisin oleva Marjaana Sianoja väittelee tohtoriksi Tampereen yliopistossa 17. elokuuta.

Hän täyttää 30 vuotta seuraavana päivänä 18. elokuuta.

Sianoja työskentelee tällä hetkellä Portlandissa, Yhdysvalloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut