Tamperelainen säveltäjä tunnetaan jo Hollywoodissa saakka – Seuraavaksi Tapani Siirtolan musiikit soivat ehkä Star Warsissa - Uutiset - Aamulehti

Oletko kuullut hänestä? Tamperelainen säveltäjä tunnetaan jo Hollywoodissa, miljoonia kuulijoita ympäri maailmaa – seuraavaksi musiikit soivat ehkä Star Warsissa

Tapani Siirtolan työ ei tunne toimistoaikoja. –Olen onnekas, sillä sarjojen ja elokuvien trailerit ovat työllistäneet nyt jatkuvasti niin, että kun yksi projekti loppuu, seuraava vasta alkaa. Nyt ei ole tarvinnut jongleerata montaa sävellystä yhtä aikaa, Siirtola kertoo.­

30.1.2018 9:33

Kun Tapani Siirtola säveltää musiikkia menestyssarjoja varten, hän ei näe sarjasta yhtäkään kuvaa tai kohtausta. Sähköpostit saapuvat Atlantin yli Top Secret -huomautuksilla varustettuina, ja tuotantoyhtiöt varovat juonipaljastuksia viimeiseen asti. Siirtola säveltää sokkona ilman suuntaviivoja ja toivoo, että lopputulos on sitä, mitä tilaaja haluaa.

Esimerkiksi amerikkalaisen Netflix-suoratoistojättiläisen Daredevil-sarjan uuden kauden trailerin musiikit ovat Siirtolan käsialaa. Myös Foxin Gotham- ja Lucifer-sarjojen mainokset pyörivät Siirtolan musiikin tahtiin.

–Teen musiikin, lähetän sen ja toivon parasta. Jokaisesta työstä kilpailee monta sävellystä, ja tuotantoyhtiö valitsee lopulta yhden. Teen siis musiikit tietämättä, saanko työstä palkkaa, Siirtola sanoo.

Katso ja kuuntele, kuinka Daredevil-sävellys syntyi:

Tältä Daredevilin lopullinen sävellys kuulostaa, ja tältä itse traileri näyttää:

Siirtolan asioita hoitaa Yhdysvalloissa manageriyritys, ja sen hallussa on katalogi Siirtolan erilaisista sävellyksistä. Juuri katalogin kappaleista Daredevilin tuottajat löysivät Siirtolan.

–Sitten he ilmoittivat, että voisit tehdä lopusta vähän pidemmän ja mahtipontisemman, mutta eivät sanoneet muuta. Jäin odottamaan pitkäksi aikaa, että ottavatko tuottajat minulta musiikin vai ei.

Yhtäkkiä traileri julkaistiin maailmanlaajuisesti ja säveltäjä huomasi, että hänen musiikkinsa oli sarjan mainoksessa.

Tälläkin hetkellä Siirtola odottaa kolmen eri trailerin julkaisemista nähdäkseen, päätyivätkö hänen teoksensa lopulliseen tuotteeseen vai eivät.

–Se on yhtä aikaa pelottavaa ja palkitsevaa.

Siirtola on 35-vuotias ja omalla alallaan tunnettu ja tunnustettu. Siirtolan studiolla Tampereella on syntynyt muun muassa lyhytelokuvien ja mainosten musiikkeja. Onnistuneet työt toivat lisää tilauksia ja lopulta työ markkinoi itse itseään.

Siirtola ei 11-vuotiaana scifi-elokuvien ja sarjakuvien fanina olisi osannut kuvitella, että jonain päivänä hän säveltäisi itse musiikkia ihailemilleen tuotemerkeille.­

Myös miljoonat pelaajat ympäri maailman ovat kenties tietämättään kuulleet Siirtolan sävellyksiä. Esimerkiksi Alien VS. Predator: Evolution -pelin tummat, lähes väkivaltaisen sävyiset sävelet ovat kotoisin Siirtolan koskettimilta.

–Sävellän eri soitinten melodiat koneelle koskettimilla ja sovitan ne sitten yhteen. Näin se menee yksinkertaistettuna. Kuka tahansa pystyy tähän, jos vain opiskelee, miten kone ja ohjelmat toimivat, Siirtola sanoo ja alkaa soittaa.

Kone pauhaa koskettimien tahtiin kuorolaulua, torvia ja jousia, tummia sävyjä. Kaiuttimista tulviva musiikki kuulostaa sinfoniaorkesterisävellykseltä. Pelkkiä ohjelmia opiskelemalla säveltämistä ei taitaisi. Siirtola on seitsemänvuotiaasta alkaen opiskellut musiikkiopistossa kitaran ja pianon soittoa sekä musiikinteoriaa.

–Säveltäminen on sitä, että istun alas ja alan kokeilla eri säveliä ja soittimia. Jotkut hahmot synnyttävät mielessäni heti sävelkulkuja. Joskus ne löytyvät vain kokeilemalla.

Opintojen aikana Tapani Siirtola teki ensimmäisen suuren sävellystyönsä: musiikit täyspitkään Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvaan.­

11-vuotiaana Siirtola alkoi leikitellä tietokoneohjelmilla ja luoda niiden avulla musiikkia. Vielä tuolloin hän ei tiennyt, että pikkupojan harrastuksesta kehittyisi ammatti, jolla Siirtola elättäisi itsensä ja niittäisi mainetta Yhdysvalloissa asti.

–Tämä ei ollut lapsuuden unelma-ammatti, koska en osannut edes kuvitella, että tätä voisi tehdä työkseen, Siirtola sanoo.

Vaikka koneella säveltäminen säilyi harrastuksena, Siirtola ei ollut varma, mitä elämältä tahtoisi. Lukioikäisenä hän huomasi lehdessä pienen ilmoituksen, jossa mainostettiin Virroilla sijaitsevaa ammattikorkeakoulua. Se tuntui kohtalolta.

–Ensi kertaa kuulin, että jossain koulussa opetetaan sitä, mitä halusin oikeasti tehdä kaikki vapaa-aikanikin. Se tuntui ihmeelliseltä.

Hän pääsi Virroille opiskelemaan Pirkanmaan ammattikorkeakouluun digitaalisen äänen linjalle, jossa opetettiin muun muassa musiikin tuottamista sekä elokuva- ja pelimusiikin säveltämistä. Opintojen aikana Siirtola teki ensimmäisen suuren sävellystyönsä: musiikit täyspitkään Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvaan.

Siirtola perusti ensin koulukavereidensa kanssa musiikkialan yrityksen ja sitten oman toiminimen.

–Paras neuvoni on, että jos elokuva- tai pelimusiikkien tekeminen on lähellä sydäntä, etsiytykää koulussa niiden luo, jotka opiskelevat video- tai pelipuolta. Koulun jälkeen työelämässä nämä kontaktit ovat arvokkaita ja tuovat töitä, Siirtola sanoo.

Seuraavaksi Star Wars?

Siirtolalle rakkain osa työtä on elokuvamusiikin säveltäminen. Vaikka musiikin tekeminen on aina luovaa työtä, elokuvan värittäminen melodioilla haastaa luovuutta entisestään.

–Kun sävellän elokuvaa varten, musiikin pitää siivittää visuaalista ja voimistaa ja rytmittää kohtauksia. Elokuvan visuaalisuus vaikeuttaa sävellystyötä, sillä minun täytyy musiikin lisäksi myös seurata elokuvan kulkua ja kohtausten rakenteita. Se tuntuu hyvältä.

Koskettimet ovat tietokoneen rinnalla säveltäjä Tapani Siirtolan tärkeimmät työkalut.­

Siirtolan seuraava suuri haave olisi päästä säveltämään musiikit johonkin suurenluokan elokuvaan esimerkiksi Euroopassa.

–Jos näen jonkun visuaalisen elementin, kuten elokuvapätkän, saatan alkaa kuulla mielessäni musiikkia. Se on tunnejuttu, ne sävelet ja soinnut vain tulevat, enkä tiedä miksi tai miten, Siirtola kuvaa.

Siirtola ei 11-vuotiaana scifi-elokuvien ja sarjakuvien fanina olisi osannut kuvitella, että jonain päivänä hän säveltäisi itse musiikkia ihailemilleen tuotemerkeille. Pian se saattaa olla totta.

–Voin paljastaa, että säveltämistäni demoista yksi on Star Wars -tuotemerkille ja toinen Marvel-elokuville. Katsotaan nyt, ottavatko he musiikkini. En olisi ikinä voinut uskoa, että lapsuuden harrastuksesta päätyy tähän, Siirtola sanoo ja hymyilee.

Ammattikorkeakoulusta säveltäjäksi

35-vuotias Tapani Siirtola on säveltänyt musiikkeja muun muassa teatterinäytelmiin, elokuviin, mainoksiin ja peleihin.

Hän valmistui vuonna 2006 Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin linjalta medianomiksi.

Virroilla sijainnut Pirkanmaan ammattikorkeakoulu sijaitsee nykyisin Tampereella Mediapoliksessa. Sittemmin opetus on muuttunut englanninkieliseksi. Koulutus tuottaa Bachelor of Culture and Arts -tutkinnon, ja siinä on kolme opintopolkua: Interactive Media, Music Production, Fine Art. Lisätietoja osoitteessa Media and Arts.

TAMKilla on Mediapoliksessa myös suomenkielinen media-alan koulutus. Siinä painotutaan audiovisuaalisen alan sisällöllisiin, taiteellisiin ja tuotannollisiin tehtäviin. Elokuvailmaisun ja televisiotuottamisen perusopintojen jälkeen suuntautumispoluksi voi valita kuvauksen, käsikirjoittamisen, leikkauksen, tuottamisen tai äänisuunnittelun. Tutkintonimike on medianomi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?