Ammattiliitto Pron puheenjohtaja: ”Kiky-tunneista on tulossa työmarkkinoiden tulppa” - Uutiset - Aamulehti

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja: ”Kiky-tunneista on tulossa työmarkkinoiden tulppa”

Pron puheenjohtaja tapasi liiton pirkanmaalaisia jäseniä Nokialla ja Tampereella. Paperiteollisuuden neuvottelut jatkuvat torstaina Helsingissä.

Ammattiliitto Pro hylkäsi sovintoesityksen lauantaina illansuussa. Puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan ammattiliitto on valmis palaamaan neuvottelupöytään nopeastikin.

5.2.2020 18:01 | Päivitetty 5.2.2020 18:01

Aamulehti

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toivoo, että keskiviikkoiset neuvottelutulokset ovat päänavaus muulle kierrokselle. Kemianteollisuuden työehdoista syntyi neuvottelutulos ja Teollisuusliitto hyväksyi työehtosopimukset kahdeksalle sopimusalalleen.

– Toivotaan, että nämä laukaisevat tiettyjä patoja. Tämä neuvottelukierros on ollut vaikein pitkiin, pitkiin aikoihin, Malinen sanoi keskiviikkona Tampereella.

Malisen mukaan ratkaisujen olisi löydyttävä lähipäivinä, sillä lakkoja ei enää voida siirtää. Paperiteollisuuden lakko on menossa.

Sopimukset noin 75 alalle

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja tapasi Tampereen alueen prolaisia keskiviikkona Tampereella.

Pron jäsenet työskentelevät asiantuntijoina, päälliköinä ja toimihenkilöinä teollisuudessa, ict- ja viestintäaloilla, rahoitusalalla, palvelusektorilla ja valtionhallinnossa.

Työelämässä jäseniä noin 100 000.

Pro neuvottelee sopimukset noin 75 alalle.

Jos sopimuksia ei synny, teknologiateollisuudessa lakko alkaisi 10.2. ja energia-alalla 15.2.

– Nyt on se momentum tehdä sopimuksia ja palauttaa työelämään normaalitilanne. Palkattomista kiky-tunneista on tulossa työmarkkinoiden tulppa.

Paperiteollisuuden neuvottelut jatkuvat torstaina Helsingissä. Malinen arvioi, että sovittelut jatkuvat Pron eri sopimusaloilla perjantaina ja viikonloppuna.

Lakko ei koske kaikkia tehtaita

Lakonuhka koskee yhteensä noin 15 000 Pron jäsentä.

Paperiteollisuuden lakko alkoi 27. tammikuuta. Lakko ei koske niitä paperitehtaita, joiden sopimuksessa ei ole kiky-tunteja. Tervakosken paperitehtaan ylösajo alkoi maanantaina.

Ammattiliitot ovat rajanneet myös diagnostiikkayritys Aidianin pois kemianteollisuuden mahdollisen lakon piiristä. Sen tuotteita tarvitaan koronaviruksen torjunnassa.

Malinen tapasi Nokialla ja Tampereella Pron jäseniä. Illaksi hän oli jo palaamassa Helsinkiin torstain neuvottelupöytiin.

Tampereella puheenjohtajan terveisiä odotti täysi sali teknologia- ja metsäteollisuuden työntekijöitä. Nokialla Malinen keskusteli noin 30 Pron jäsenen kanssa.

Tutkija: Kemianteollisuuden neuvottelutulos vauhdittanee koko neuvottelukierrosta

Teollisuusliitto hyväksyi keskiviikkona työehtosopimukset kahdeksalle sopimusalalleen. Kiky-tunnit poistuvat vaiheittain Neljästä maaseutualan sekä metsäkonealan sopimuksesta. Kolmesta media-alan sopimuksesta talkootyötunnit on jo poistettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos