Suomalaisnaiset ovat Tallinnan plastiikkakirurgien kultakaivos: Kauneusleikkausyritysten voittomarginaali on jopa yli 50 prosenttia - Uutiset - Aamulehti

Suomalaisnaiset ovat Tallinnan plastiikkakirurgien kultakaivos: Kauneusleikkausyritysten voittomarginaali on jopa yli 50 prosenttia

Viron kauneuskirurgian klinikat jakautuvat voittajiin ja häviäjiin, mutta yhteistä niille on se, että asiakkaista valtaosa on saatava Suomesta.

Kauneusleikkaukset ovat miljoonabisnes.

11.8.2019 17:37 | Päivitetty 11.8.2019 17:37

Kauneusleikkauksiin keskittyneiden Viron plastiikkakirurgien asiakaskunta on suomalaisvoittoista, minkä voi päätellä siitäkin, että heidän palveluistaan ilmoitellaan enemmän suomen kuin viron kielellä.

Kauneusleikkauksista halutuin on Virossakin silikonirintojen asentaminen, mutta myös muun muassa kasvojenkohotuksilla ja rasvaimuilla on mukavasti kysyntää.

Kauneuskirurgiaa tarjoavat virolaisklinikat harvemmin etsivät asiakkaita Suomesta itse, vaan siitä huolehtivat suomalaiset välittäjät. Näitä välittäjiä on runsaasti, ja heistä jotkut näyttävät pyörittävän useaa firmaa samanaikaisesti.

Joskus välittäjä järjestää asiakkaalle ensitapaamisen Suomessa, mutta usein asiakas suunnataan suoraan Viroon, jossa itse leikkauskin tapahtuu.

Suomalaisille kauneusleikkauspalveluja tarjoavien virolaisyritysten tilinpäätöstiedot osoittavat, että kyseessä on miljoonabisnes, jossa katteet ovat korkeita ja parhaimmillaan jopa yli 50 prosenttia liikevaihdosta.

Vastaavasti löytyy niitäkin yrittäjiä, joilla myyntiä kertyy vuosittain vain joitakin satoja tuhansia euroja ja tuloskin saattaa olla miinuksella.

Voittomarginaali jopa 50 prosenttia

Suurimpia voittoja käärivät ne virolaisklinikat, jotka onnistuvat myymään palvelujaan suoraan suomalaisille ilman välikäsiä. Näille klinikoille suomalaisnaiset ovat kultakaivos.

Yksi tällainen klinikka on Artia Clinic, Tallinnan kupeessa Viimsissä, jonka taustalta löytyy yritys nimeltä Ars Medica. Ars Medican omistaa Viron tunnetuimpiin kauneustohtoreihin lukeutuva Katrin Krüünvald, joka puhuu hyvin suomea ja veloittaa puolen tunnin konsultaatiosta 50 euroa.

Viimeisimmän vuosikertomuksen mukaan Ars Medican liikevaihto nuukahti 10 prosenttia, mutta liikevoitoksi kertyi silti 427 000 euroa 830 000 euron liikevaihdolla. Voittomarginaaliksi siis jää runsaat 50 prosenttia.

Kovaa tulosta takoo myös Plastikakirurgia Finest, jonka omistaja ja toimitusjohtaja on suomalainen Miriam Kalenius-Turu.

Plastikakirurgia Finestin vuosikertomuksessa kerrotaan heti kättelyssä, että asiakkaat ovat pääosin Suomesta. Finest on suomalaisten seurapiirijulkkisten suosima klinikka, joka esiintyy alan suomalaisjulkaisujen kuten Seiskan sivuilla. Se myy asiakkailleen palvelupaketteja, jotka sisältävät matkat, leikkauksen, täyshoidon, kipulääkkeet ja muun.

Finest on ulkoistanut kaiken. Sen myynnistä ja neuvonnasta vastaa itsenäisten yrittäjien verkosto Suomen eri kaupungeissa, ja sen leikkaukset tehdään Tallinnan Kristiinessä sijaitsevassa Kotkan yksityissairaalassa, jonka omistaja ja pääkirurgi on Viron ehkä tunnetuin plastiikkakirurgi Jüri Kullamaa.

Plastikakirurgia Finest teki viime tilikaudella liikevaihtoa noin 2,3 miljoonaa euroa, josta jäi viivan alle voitoksi 390 000 euroa.

Kotkan yksityissairaalan palveluja käyttää myös Medimatkat, joka on rekisteröity yksityisasuntoon Tallinnan keskustassa. Vuonna 2018 Medimatkat kasvatti liikevaihtoaan selvästi, 700 000 euroon ja teki voittoa 50 000 euroa.

Kullamaan kaikilla omilla yrityksillä ei mene aivan yhtä hyvin. Kotkan yksityissairaala pyöräytti tuoreimmalla julkistetulla tilikaudella noin 550 000 euron liikevaihdolla 200 000 euron tappion. Yritys on veloissa, ja sen oma pääoma on pakkasella.

Vuosikertomuksessa Kullamaa valittelee kauneuskirurgian sesonkiluonteisuutta. Kesäisin lomailevat asiakkaat ja kirurgit.

Riskialtista bisnestä

Suomessa erityisen tunnettu tallinnalaisklinikka on myös Christinas Clinic, Tallinnan Pärnun maantiellä, joka käyttää leikkauksissa myös suomalaiskirurgeja Jyri Hukkia ja Asko Salmea.

Christinas Clinic on esimerkki siitäkin, miten riskialtista bisnestä kauneustohtorointi voi olla siinäkin tapauksessa, että kauppa käy hyvin.

Klinikan taustafirman, Cbf Medicalin, viimeisin julkistettu vuosikertomus näyttää tuloksen painuneen tappiolle noin puoli miljoonaa euroa, ja syyksi se kertoo yhteistyökumppanin konkurssin. Liikevaihtoa teki Cbf Medical teki runsaat 1,2 miljoonaa euroa.

Virossa leikkauttamisen suurin riski on asiakkaan kannalta se, ettei Virossa ole Suomen mallin mukaista pakollista potilasvakuutusta. Mahdollisessa vahinkotilanteessa korjaus- ja korvauskäytännöt ovat Virossa kirjavia tai puuttuvat kokonaan.

Miriam Kalenius-Turun mukaan Plastikakirurgia Finestillä on Viron terveysviraston lisenssi erikoislääkäripalveluiden tuottamiseen, ja lisäksi yrityskohtainen potilasvastuuvakuutus. Hänen mukaansa asiakkaan olisi hankala tehdä valitusta Viron terveydenhuollon lupaviranomaisille, jos tämä olisi tehnyt leikkaussopimuksen jonkun matkanjärjestäjän tai konsulttiyrityksen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos